Документи, глоби и съвети при пътуване в Гърция с кола

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАШАТА СЕМЕЙНА ОБИКОЛКА ИЗ ЙОНИЙСКИТЕ ОСТРОВИ – КОРФУ, ЛЕФКАДА, КЕФАЛОНИЯ, ЗАКИНТОС И МЕТЕОРА – Вижте ТУК.

За българите Гърция се превърна в любима туристическа дестинация. Все повече наши сънародници предпочитат съседската страна заради по-дългия летен сезон, плажовете, кухнята, близкото разстояние и най-вече заради поносимите цени в масовите курорти.

ДОКУМЕНТИ ЗА ВЛИЗАНЕ В ГЪРЦИЯ С КОЛА

  1. Носете Големия талон на колата. В Гърция, както и в Унгария, държат да им бъде предоставен т.нар. „Част І на свидетелството за регистрация” (същият проблем възникна и в Унгария), което се отнася най-вече за шофьорите на тежкотоварни автомобили. Така че ако сте тръгнали на почивка, не се притеснявайте. Причината – директива за крайпътните проверки, по която се иска да се знае технически допустимата маса на превозното средство, натоварвания на оси, маса на превозното средство, за да е реална проверката. Заради проблема българската Пътна полиция промени малкия талон и сега в него се вписват почти всички технически параметри на автомобила. Гражданите, които са си извадили от новия образец талон, спокойно могат да пътуват с него в посока съседската страна. Онези, които карат с малък талон по стария образец, е добре за всеки случай да си вземат и големия талон. Това се отнася особено за водачите на камиони. През лятото на 2014 г. български водач на микробус отнесе близо 10 000 евро глоба заради това, че нямал голям талон.
  2. За влизане в Гърция е необходима само едно от двете – валидна лична карта или международен паспорт. За децата, които все още не разполагат с лична карта, е необходимо да се изкара задграничен паспорт. Задължително осигурете пълномощно от вторият родител на детето в случай, че децата не са придружени едновременно от двамата родители! (това се контролира при излизане на българската граница)
  3. Задължително е притежаването на зелена карта И валидна застраховка за автомобила. Най-удачно е да се обърнете към текущият си застраховател, който може да ви издаде зелена карта безплатно или с минимално доплащане.
  4.  Ако пътувате с автомобил, закупен на лизинг, непременно носете със себе си пълномощно за управлението му извън България, преведено и заверено от лицензирана агенция на гръцки език.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И СЪВЕТИ:

  1. При пътуване в тази страна българските граждани е препоръчително да си направят медицинска застраховка.
  2. В Гърция включването на светлини през деня не е задължително.
  3. В Гърция зимните гуми не са задължителни.
  4. Ограничението на скоростта по магистралите е 130 км, в населените места – 50 км, в извън населените – 90 км, а по скоростните пътища – 110 км в час. Абсолютно забранено е вкарването на гориво с туби, защото в страната има въведени специфични изисквания за съхранението му, уточняват от Външно министерство.
  5. В Гърция е забранено носенето на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил. Това правило включва и ножовете за обичайна употреба с по-голяма дължина на острието. При катастрофа е задължително да се извика пътна полиция. При по-леки ПТП-та полицията може да не състави протокол, а да поиска двамата участника да си разменят данните от застраховките.
  6. Обменете си достатъчно валута- евро в брой! Не разчитайте само на кредитната карта. В някои бензиностанции не приемат плащания с кредитни карти, а в супермаркетите, където го правят е възможно да има оскъпяване.
  7. Препоръчително е да заредите резервоара на автомобила си догоре непосредствено преди гръцката граница. В Гърция горивата са по-скъпи.
  8. Вечерно време не включвайте фаровете за мъгла и други помощни светлини – ползвайте само основните (къси или дълги) – могат да ви направят проблем.
  9. Ако превозвате новозакупени индустриални стоки, непременно носете със себе си касова бележка или фактура, удостоверяващи закупуването им, за да се наложи да се разправяте с митничарите на границата.
  10. В Гърция НЯМА ОБРАТЕН завой! Решението е да завиете първо надясно и след това с още три последователни леви завоя да се върнете без нарушение в обратната посока.
  11. Указателните табели по пътищата са големи и ясни, изписани са на гръцки и на английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но не се паникьосвайте – веднага следва указателна табела на английски език.
  12. Повечето междуградски пътища са широки, с едно платно и аварийна лента във всяка от посоките, а автомагистралите са с две платна и една аварийаи ленти във всяка от двете посоки на движение. Ако зад вас подадат мигач и искат да ви изпреварят, неписано правило е да отбиете леко вдясно, навлизайки частично в аварийната лента.
  13. В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай – ще Ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана за шест месеца!

Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Солун. Виж ТУК!



ГЛОБИ В ГЪРЦИЯ:

  1. Глоба от 2000 евро за използване на антирадар. Тъй като пътищата в юбната ни съседка са много добре изградени и поддържани, което от своя страна предполага развиването на висока скорост. Трябва да се знае обаче, че гърците не долюбват нас, българите, и местните пътни полицаи са строги и стриктни. И ако някой е решил да използва антирадар, който да го известява и да смущава монтираната край пътя техника за засичане на скоростта, трябва да знае, че рискува много. Освен паричната санкция от 2000 евро се предвижда отнемане на книжката за 30 дни и сваляне на регистрационните табели за два месеца, което автоматично означава, че оставате без кола.
  2. Глобата за опасна маневра е 700 евро глоба + 30 дни без книжка и спиране на автомобила от движение за 10 дни.
  3. Глобата за преминаване на червен светофар отново е 700 евро глоба, сваляне на табелите на автомобила за 60 дни и отнемане на шофьорската книжка на водача за 20 дни.
  4. Глобата за неспазване на сигнализацията на жп прелез или неправилно изпреварване отново е 700 евро и 20 дни без книжка.
  5. За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или за движение по магистралата с над 150 км/ч – глобата е 350 евро и 90 дни без книжка.
  6. Употребата на алкохол от 0,25 мг/л до 0,40 мг/л ще ви излезе 200 евро, а от 0,40 мг/л до 0,60 мг/л – 700 евро и 90 дни лишаване от правоуправление. За над 1,1 промила санкцията е 1200 евро, шест месеца без книжка и евентуално два месеца затвор. В Гърция, както и в останалите страни от ЕС, има въведена по-ниска концентрация на алкохол за нови водачи и шофьори професионалисти – 0,2 промила, в сравнение с България, която е единствената страна в Съюза, където все още няма въведено такова разделение между „млади” и „стари” водачи.
  7. Без книжка може да останете дори за говорене по телефона по време на шофиране.
  8. Наказанията се налагат по административен, а не по съдебен ред, и влизат в сила веднага, затова по-д0бре спазвайте всички правила и закони на пътя.
  9. При плащане на глобата в 10-дневен срок, размерът на глобата се намалява автоматично с 50% от указаното в квитанцията. Парите се внасят в общината или в пощата.
  10. Внимавайте при неправилно паркиране в градовете и фериботни пристанища. На много места в Гърция паркирането е разрешено само от едната страна на улицата. Това се обозначава със знак “ Паркирането забранено І или ІІ“, като І означава, че паркирането е забранено само в нечетни месеци, а ІІ – само в четни. При неправилно паркиране, органите на реда прибират регистрационните табели и налагат глоба от 200 евро.

Някои наши разпокъсани записки относно плажовете, фериботите, дневния бюджет, костенурките, пътуването с куче, квартирите и пътищата в Гърция – Вижте ТУК.

Надяваме се да сме разяснили основните въпроси, които веднага биха изникнали в съзнанието ви, веднага щом сте решили, че ще пътувате с ваш собствен транспорт до Гърция.

Източник: Uab.org


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: