Израел – Част 1 – Тел Авив

Медена седмица в Израел 20-27.12.2009 г. – Част 1 – Тел Авив

Из „Разходка по Светите места“

 МАРШРУТ НА ПЪТУВАНЕТО:

  1. Тел Авив ( 3 нощувки от 20-23.12.09 Г.) – Пътепис за ТЕЛ АВИВ ТУК
  2. Растоянието Тел Авив – Йерусалим с влак
  3. Йерусалим ( 4 нощувки от 23-27.12.09 г.)- Пътепис за Йерусалим ТУК

Какво е да се возиш на моторна лодка с любимия човек, да се разхождаш по тесните улички на Яфа, да отидеш в еврейска таолетна и да се любуваш на красиво море, залез и природа – Това са само част от нещата, които преживяхме по време на нашето пътуване до Светите места.

Разходи: Общо около 3000 лв. за двама, от които 1380 лв. бяха само самолетните билети с Bulgarian Air. Погледнато от днешна дата, това са много пари само за самолетни билети и то до тази дестинация. В днешно време се намират съвсем спокойно оферти по за 200 лв. / човек дупосочно. Обяснявам си го по следния начин: Първо, ние пътувахме точно по време на Коледните празници, което неименуемо означава много по-високи цени от нормалното. И второ,  едва малко след нашето пътешествие, Израел стана популярна дестинация за почивка сред българите.

На това пътешествие пътувахме аз и съпруга ми 🙂 Ха-ха. Та това беше все пак медения ни месец.

Самолетът ни излиташе от Терминал 2, летище София за Тел Авив с Bulgaria Air в 17:20 ч. Полетите и на отиване, и на връщане с Bulgarian Air бяха съвсем прилични, дори приятни бих казала.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Пристигнахме в Тел Авив около 20 ч. местно време. Предварително си бяхме организирали да наемем кола под наем, но нещата се объркаха, тъй като не разполагахме с кредитна карта и затова се наложи да вземем такси от летището до мястото ни на настаняване. Отседнахме в Yarden Apartments на улица Ben Yuda 130. Резервирахме го през Agoda. Апартаментът ни се състоеше от спалня, баня, тоалетна и напълно обзаведена кухня с голяма тераса. Беше модерно обзаведен, но хигиената ( както се оказа, че и в цял Израел ) не беше на ниво. Апартаментът ни се намираше на много добро място – на около 5 минути от плажа и яхтеното пристанище на града. Тел Авив се води икономическата столица на Израел и разполага с множество модерни сгради, небостъргачи.

Следващите няколко снимки са от Стария град Яфа.

Зелените площи навсякъде са обработени и красиво аранжирани. Също така Тел Авив разполага с прекрасна плажна ивица със всякакви удобства и места просто да седнеш и да се наслаждаваш на морето. А също така и огромни тоалетни 🙂 Там, през далечната 2009 г. ,за първи път видях безплатен фитнес на открито. Местността около реката, която минава през града също е много приятно място за разходка – има огромен парк, безплатен зоокът на открито.

Тук пише, че е използвано Българско сирене.
Гледка към Тел Авив от морето.

Времето през Декември в Тел Авив беше около 20-25 градуса през деня като сутрин и вечер бешемалко по-хладно. Нямаше плажуващи, но беше достатъчно топло, за да сме облечени по къси ръкави. Единствено две неща ми направиха лошо впечатление. Първото беше ниското ниво на хигиена. Витрините на повечето магазини и ресторанти, например, не бяха мити от доооста време. Второто нещо беше пълната липса на ресторанти в истинския смисъл на думата.  Повечето магазини бяха претрупани от стока и изглеждаха като от типа на магазин „ Всичко за 1 лев“, отколкото на бутикови магазини. Хората в Тел Авив изглеждаха много спокойни. Също така хората там не изглеждаха много обвързани с нечия религия, имаше много малко мюсюлмани а евреите носеха само техните характерни малки шапчици – ермолки и нищо друго.

Трафикът беше умерен, без здръствания.

През първия ден (21.12) аз и Саймън, както се разхождахме из яхтеното пристанище, ни се прииска да се качим на моторница. Нали все пак бяхме на меден месец – трябваше малко да се поглезим  🙂 Струваше ни 100 долара за един час!!!


Дори ни позволиха да управляваме сами.

След това отидохме на разходка до индустриалния център или т.н. небостъргачи и до реката. Придвижвахме се пеша.


> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Тел Авив. Виж ТУК!


Бих искала да отворя една скоба. На това наше първо пътуване заедно, не се бяхме подготвили за нищо. Нямахме никакви очаквания. Отивахме на ново непознато място и незнаехме нищо за него. Не бяхме прочели предварително кое къде се намира, какви забележителности има и подобна информация, която щеше да ни бъде от полза, ако се бяхме заинтересували по-рано, за да не станем жертва на традицията наречена Шабат и да пропуснем ходене до Мъртво море поради затворена автогара. Но затова в следващатъа статия 🙂

Град Яфа погледнат от морето
На много интересна гледка се натъкнаме на плажа – група възрастни играеха на някаква игра с палки и топка
ЗЕЕЕЛЕЕЕ 🙂

И малко по-порасналите деца трябва да си поиграят 🙂

На следващия ден (22.12) отидохме до Старият град на Тел Авив който се казва Яфа. Това е всъщност едно от най-старите пристанища в света. До него може да се стигне спокойно по красиво направената крайбрежна алея. Единствено там намерихме 2-3 нормални ресторанта. Сградите, построени от светло бежов до бял варовик и тесните улички, през които е невъзможно минаване на кола, бяха направили Яфа е едно наистина много приятно местенце. Град Яфа е присъствал и в Библията като именно оттам тръгва твоето бягство пророк Йона. Също така градът е бил посещаван и от Апостол Петър.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Още снимки от Тел Авив, за които не остана местенце, може да видите по-долу:

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: