Интересни неща за правене на остров Бали

Прочетете и моите пътеписи за Бали – Част 1 и Част 2

Повече за плажовете и природните забележителности вижте ТУК.

Повече за храмовете и културата на Бали вижте ТУК.

Освен прекрасните плажове с корали и тропически рибки, на които да се гмуркате и шнорхелирате и освен храмове, които може да посетите, има много други неща, които при желание и време от Ваша страна, може да направите и дейности, в които да участвате.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Бали. Виж ТУК!


Ето кратък списък на моите предложения:

    1. НАБЛЮДЕНИЕ НА ДЕЛФИНИ – Може да отидете на организиран дневен тур за наблюдение на делфини като мястото на тръгване е курорта Ловина, разположен на Северното крайбрежие на Бали.
    2. ГАРУДА ВИШНУ КЕНЦАНА. Гаруда Вишну Кенцана е една от най-известните дестинации на Бали и местните хора много се гордеят с нея. Огромният проект все още не е завършен, но вече е изключителен културен парк, който разполага с доста възможности. В парка можете да видите представления наживо, както и събития, разкриващи традиционната балинезийска култура на фона на красивата природа.
    3. КАФЕ ЛУВАК – Посетете фабриката, където се произвежда най-скъпото кафе в света Kopi Luwak. Т. нар. кафе Копи Лувак (или Копи Луак – на английски Kopi Luwak) се получава от обикновени кафени зърна, които обаче преминават през специална „обработка“ – биват изяждани и изходени от определен вид животни. Животните са от рода на циветите и най-вече азиатска палмова цивета (Paradoxurus hermaphroditus), а специалната обработка на зърната става в храносмилателния тракт на бозайника.
    4. ГОРАТА НА МАЙМУНИТЕ в Убуд. Природен резерват и храмов комплекс – гората на маймуните (Ubud Monkey Forest, Bali) е живото въплъщение на три хиндуистки принципа за постигане на духовно и физичеко благополучие. Хармония между: хората; хората и природата; хората и върховния бог. Посетителите на гората могат да се движат из нея свободно. На територията й има три хиндуистки храма, растат около 186 вида дървета и живеят 700 маймуни. Те са защитени, живеят спокойно, разхождат се където пожелаят и получават храната си от хората, които се грижат за гората. Мястото привлича туристи, но се използва и като естествена лаборатория за изследване социалните отношения на маймуните – помежду им и с хората, в него се опазват редки растителни видове.
    5. СПА – Бали е спа-столицата на Азия, ако не и дори на целия свят! Тук всеки хотел, независимо колко звезди има, предлага спа услуги. Масажите са най-разнообразни: балийски, индонезийски, тай-масаж, шведски масаж, японски масаж „шиацу”, хавайски масаж „ломи-ломи” и още много други. Релаксиращи или лечебни, всеки от тях е магическа наслада за сетивата.

Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


  1. ТАНЦИ – Балийските танци са древна традиция, която е част от религията на местните. Танцът легонг е най-грациозен и има много разновидности, но най-често се изпълнява легонг кратон от 8-9-годишно момиче. Танцът сангянг е създаден да прогонва злите духове. Танцува се от две девойки със затворени очи около огън. Всяка вечер по плажовете на Бали има музикални програми.
  2. СВАТБЕНИ ОБЕТИ – Тук сватбите и подновяването на сватбените обети са ежедневие и туристическа атракция, като тези в Лас Вегас, но по-истински, по-красиви и по-романтични. Брачното ви свидетелство ще е на палмово листо, а сватбената ви церемония ще бъде незабравима и уникална.
  3. СЪРФ – Бали е раят за сърфистите. Тук има страхотни вълни с различна големина и скорост. Ако карате сърф, със сигурност няма да пропуснете вълните, а ако все още не сте се качвали на водната дъска, на острова има училища за сърф с опитни инструктори, които ще ви помогнат в първите опити.
  4. САФАРИ СЪС СЛОНОВЕ. Яздене на слон; безопасна разходка между свободнодвижещите се обитатели на парка – зебри, носорози, хипопотами, тигри; специално шоу с животни – има няколко парка на територията на Бали, които може да ви предложат всичко това.
  5. НОЩЕН ЖИВОТ – Не излизайте преди 00:00 часа, защото всички нощни забавления в Бали започват след този час. Най-много заведения има в южната част на Бали и най-вече в района на Кута, където нощният живот пулсира с всички сили. Танцувайте под звездите в открита дискотека на плажа или се насладете на жива музика и екзотичен коктейл в джаз или рок клуб. Още нещо, което да посетите през нощта е нощния пазар в Гианяр, където на място да ви приготвят нещо вкусно
  6. РИБНИ СПЕЦИАЛИТЕТИ. Позволете си да опитате нещо екзотично. Балийските майстори готвачи ще ви спретнат незабравими ястия, като интересното е, че и вие можете да се включите с идеи за приготвянето им.
  7. ПАЗАР СУКАВАТИ (Sukawati). Сукавати е най-известният арт пазар в Бали и туристите се тълпят, за да купят местните скулптури, маски, картини и бижута. Въпреки че пазарът обслужва предимно туристите, цените са ниски и колкото по-рано през деня отидете, толкова по-добри сделки можете да сключите.
  8. ИЗКАЧВАНЕ НА ВУЛКАН – Обикновенно изкачването започва през нощта, за да може след няколко часа да сте на върха на вулкана по изгрев слунце, когато е най-внушителна.

СЪВЕТ:

За човек, който иска да види колкото може повече места за кратко време е най-добре да си наеме такси, като шофьорът често заема ролята и на гид. Цената на ден варира от 500 000 рупии (около 40 долара) до 650 000 или повече, в зависимост от това как е преминал пазарлъкът. А в Бали трябва задължително да се пазарите.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Не е препоръчително да се наема само кола, защото трафикът е натоварен, улиците са тесни и без табели, така че за незапознатия с особеностите шофьор, дори и да разполага с джипиес, не би било лесно да се ориентира. Шофирането на Бали би ви довело множество главоболия и много загубено време. Туристите често наемат мотопеди, но това също крие рискове заради неравните пътища, често покрити с дребен чакъл, които подлъгват шофьорите и нерядко стават причина за пътни инциденти.

Прочетете и моите пътеписи за Бали – Част 1 и Част 2

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: