В родината на кравичката Милка: Пътепис за Швейцарските Алпи

КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ: Как организирахме евтино пътуване от България до Цюрих и основните забележителности в града

През третия и последен ден от престоя ни в Швейцария решихме, че е време най-накрая да видим и прословутите Швейцарски Алпи. Нямаше как да дойдем до Швейцария и да не видим планината отблизо. Цюрих се намира сравнително далеч от Алпите, затова беше необходимо да хванем влак до там. Разполагахме само с един ден, в който трябваше да отидем и да се върнем.

Снимка от сайта на Jungfraujoch.

Разгледахме цялата карта на Швейцария и намерихме няколко варианта за прекарване на този единствен ден в планината.

РАЗХОДКА ИЗ АЛПИТЕ ЗА 1 ДЕН:

Вариант 1: С влак до град Люцерн (Lucerne ), прекосяваме езерото с лодка и стигаме до връх Риги ( 1797м. )

Вариант 2: Отново с влак до град Люцерн, но този път да потидем до връх Пилатус ( 2132м. )

Вариант 3: С влак до Лаутербрунен (Lauterbrunnen ) и оттам обиколка из околността.

Ние се спряхме на Вариант 3.

Както казах и по-рано, влаковата система в Швейцария е на изключително високо ниво и с влак може да стигнете до почти всяко населено място. Влаковете са оборудвани с ресторанти и имат безплатен WiFi. Интересното е, че докато се пътуваш с влак въобще не усещаш че се движиш – толкова добре са направени и релсите, и влаковете. За съжаление това си има своята цена. Двупосочните билети от Цюрих до Лаутербрунен ни излязоха цели 600 лв. ( ! ) и то с отстъпка. Разстоянието между двата града беше 170 километра. Имайте предвид, че има опция за предварително закупуване на билетите онлайн и по този начин спестявате около 30 % от крайната цена, което в Швейцария не е без значение J Просто използвайте мобилното приложение на швейцарските железници и след като сте задали начална и крайна точка и конкретните дати на пътуване, търсете за supersaver tickets. За да важи отстъпката е задължително да се купят онлайн, не от гише, и да се купят поне ден по-рано.

Ако сте решили да прекарате няколко дни в Швейцария Ви препоръчвам да си закупите някой от Травел пасовете, които намалят цената с 50 % и важат за всички влакове в страната. Също така с пасовете получавате 25 % отстъпка и за някои от лифтовете, като например този до наблюдателната кула на връх Юнгфрау.

През 2018 г. цените за Swiss Travel pass са следните: 3-дневен пас – 216 франка;

4-дневен – 260 франка;

8-дневен – 380 франка.

И така… качихме се на влака рано сутринта към шест-седем часа, за да имаме максимално много време за разглеждане на тази част от Швейцария. След прикачването в Берн започнаха удивителните гледки към Алпите. Контрастът между стръмните заснежени върхове и зелените ливади наоколо спираше дъха.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Интерлакен. Виж ТУК!



Последва второ прикачване, този път в град Интерлакен, който е известен с тюркоазния цвят на водата в езерото, на което се намира града. След това прикачване във влака бяха останали почти само скиори с цялото си оборудване. Ние, някакви заблудени българи с ограничен бюджет и неумейки да караме ски, бяхме аболютно малцинство във влака.

Бях гледала в Интернет снимки на селцето Лаутербрунен ( 796 м. ) и ми се стори много интересно и живописно. Истината е, че през Ноември месец в селцето беше пълно мъртвило и с абсолютно нищо не ни впечатли. То се намира в долина и навсякъде е заобиколено от високи стръмни склонове и до него почти не достига слънце.

Районът над Лаутербрунен е изключително туристически насочен и има много неща за правене от всички любители на снега и зимните спортове. Има множество ски писти.

Там се намира селцето Wengen, което е популярно с това, че е car free zona т.е. са забранени всякакви превозни средства.

В района е и най-дългата писта за шейни в света – цели 15 км. и нейното преминаване отнема около два часа и половина.

Тръгнахме към съседното селце, Grutschalp. По пътя видяхме големият водопад, с който е популярен Лаутербрунен,  както и как живеят швейцарските селяни. Оттам хванахме лифт до селцето Мюрен (Murren ), което е известно с това, че там е сниман един от епизодите на Джеймс Бонд – Walk of Fame.

Мюрен ( 1638 м. ) беше точно това, което исках и очаквах да видя в Швейцария – типично швейцарско алпийско селце. То се намираше на ръба на висок склон и най-популярното занимание в селото бе спускането с парашут и параглайдинг върху селцето Grutschalp, което се намираше точно отдолу в долината. Навсякъде, по улиците и покривите, имаше поне по 20 см. Сняг. Сградите, всички до една, бяха построени в типично алпийски стил.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Двете наблюдателни площадки в района на Лаутербрунен, до които може да се качите, са Shiltchorn ( 2970 м. ) и Jungfraujoch (3454 м. ).

Shiltchorn също е бил сцена при заснемането на филма за Агент 007. От кулата на върха се разкрива прекрасна гледка към заобикалящите върхове, планини и низини. Двупосочният билет за лифта от Мюрен до кулата на Shiltchorn струва 85 франка/човек. За съжаление се оказа, че когато ние искахме да се качим до кулата, точно по същото време се правеше и годишната профилактика и лифта беше затворен.

Основната забележителност в региона обаче се казваше Jungfraujoch – Top of Europe. Ако се чудите как се произнася, ето: Юнгфрауйох 🙂 Заплете ли Ви се езика :)!? Отново връх в Алпите, на който има Наблюдателна кула с гледка към върховете и ледниците наоколо. Тук обаче билетите са по 160 франка/човек като цената включва отиване и връщане от Kleine Scheidegg до Jungfraujoch. Със сигурност гледката от върха при ясно време ( това е важно уточнение :)) е умопомрачителна, но за съжаление ние не разполагахме с толкова средства, тъй като въобще не предполагахме, че в Швейцария е чак пък толкова скъпо.

Това, което направихме, беше да се върнем от Мюрен до Лаутербрунен по пешеходната трекинг пътека. Връщането ни отне три часа, като няколко пъти спирахме да се насладим на трите високи върха наоколо – връх Айгер (Eiger) 3970 м., връх Мюнх (Monch) 4107 м. и връх Юнгфрау (Jungfrau) 3454 м.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА! Като типични българи, които все искат да минат покрай капките, се прокрадна и в нас мисълта да пътуваме гратис във влака… Добре, че не го направихме. За цялото пътешествие от Цюрих до Лаутербрунен и обратно сменихме общо 6 влака като в четири от 6-те влака мина кондуктор да проверява билетите. Глобата за липса на билет е 100 франка. Хубавото е, че не е необходимо билетите да са разпечатани на хартия, а само да ги покажете в мобилното приложение на швейцарските железници, за да може кондукторът да сканира баркода на билета.

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: