Пътуване из Исландия – Ден 4: Полуостров Рейкянес

Какво е да излезнеш само по бански при 0 градуса, а после да се изкачиш до кратера на вулкан, изригнал преди седмица, четете в този пътепис, част от поредицата пътеписи: „В Пика на Делта: Пътуване до Исландия през Полша и Чехия“

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС –> Пътуване из Исландия – Ден 3: От Вик до Seljalandsfoss

Повече информация за маршрута, разходите и всички пътеписи от пътешествието може да откриете ТУК.

ДЕН 7

Това бе нашият последен ден в Исландия, но отново наситен с интересни места и преживявания. Рано сутринта направихме преход до първата забележителност, която беше Синята лагуна. Изминахме 105км за около час и половина.

СИНЯТА ЛАГУНА / BLUE LAGOON

Синята лагуна влиза в Топ 3 на местата, задължителни за посещение в Исландия. Аз напълно съм съгласна с тази класация. Намира се на полуостров Reykjanes на около 20 минути от летището в Кефлавик и на около 50 минути от Рейкявик.

Синята лагуна представлява геотермален комплекс, който разполага с СПА зона, клиника, ресторант, магазин, кафене, хотел. Срещу доплащане се предлагат: масаж, джакузи, козметични процедури, грижа за тялото и косата, Уелнес програма за деца и възрастни. Електроцентралата, Swartsengi (разботеща с геотермална енергия), която се намира наблизо, обновява водата в басейна на всеки няколко дни. Всички кладенци, които съществуват на територията на електроцентралата, имат дълбоки резервоари и достигат до няколкостотин метра. На най-ниските дълбочини температурата на водата може да достигне до 250 ° C!

Водата в Синята лагуна е с температура 37-39 градуса, Ph-8 и е богата на силиций. 2/3 от водата е морска, а 1/3 – сладка. Водата съдържа минерални соли (с успокояващ ефект), синьо-зелени водорасли (за подхранване и омекотяване на кожата) и бяла глина – силиций (с почистващ и ексфолиращ ефект). Благодарение на тази комбинация от компоненти от термалния извор могат да бъдат излекувани много кожни заболявания, включително псориазис.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Исландия. Виж ТУК.


Работното време на Лагуната бе от 9:00 до 19:00ч. като резервацията се прави задължително няколко седмици предварително онлайн през техния сайт, Избирате конкретен час, в който да влезете на Лагуната и вече влезли вътре може да стоите колкото си пожелаете. Аз бях запазила за 9ч., което означаваше, че трябваше да влезем в промеждутъка между 9-10ч. Преди това няколко пъти ми се наложи да сменям часа и датата на резервацията през сайта и нямаше никакъв проблем и не се е налагало да доплащам за нищо.

Входната такса за възрастни (базов пакет) е 90 лв и включва гардероб, кърпа, силициева маска за лице, безплатна напитка, парна баня и сауна. Има и по-скъп пакет, който всичко в базовия + халат, масаж, джакузи и други СПА глезотии. Ако е ветровито времето, може би ще е добра идея да влезете във водата с плувна шапка.

Като човек, който не обича да му е студено, през цялото време преди пътуването, се чудих как точно ще стане цялата работа с излизането на открито по бански при нулеви температури. Но ето че стана и ето как стана: Още към 9:45ч. (преди изгрев) пристигнахме на рецепцията за проверка на резервацията и получихме гривни с цвят според това кой какъв пакет е поръчал. След това се разделихме съответно към мъжките и дамските съблекални.

Незнам мъжките съблекални как са изглеждали, ама помещението на дамските съблекални беше колкото няколко апартамента. Имаше страшно много хора. Беше наистина учудващо пълно с народ в ранни зори. Подово отопление, множество заключващи се гардероби. Малко лошо впечатление ми направи фактът, че ние (с по-евтиния билет) нямахме право на хавлия в началото на преживяването, докато тези с по-скъпия билет разнасяха напред-назад своите халати.

Процедурата беше следната: Слагаме си банските, вземеме си предварително душ и чисто мокри и зъзнещи излизаме навън при буквално 0 градуса, за да се потопим в топлите води на Лагуната. Направихме всичко по протокол и ето ни вече вътре. Темпераурата на водата наистина беше идеална – нито хладка, нито гореща. Лагуната беше доста обширна като територия и имаше достатъчно място за всички посетители.

На разположение имаше два бара в самата лагуна, от които можехме да си вземем безплатната напитка, която ни беше включена в цената. Избрахме си по един фреш, който обаче ни дойде малко в повече. Разделно събиране на на боклуците, ВИП басейни с дюшеци.

Взехме си не един път, а два пъти сицилиева маска за лице от бара за маски като трябваше да стоим с нея около десетина минути и като започне да се втвърдява, трябваше да се изплакне. Бяхме супер смешни така, но кожата определено стана много по-мека след това. Симеон за първи път си слагаше маска за лице и за да не изпусне нещо, стоя с нея не 10, а 20 минути и накрая в последствие му се появиха пъпчици. Сауната и парната баня, бяха точно до Лагуната. Парната баня беше много силна, докато сауната – не. Имаше и нещо като водопадче, което бе много, много добро.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


 

След около 2 часа киснене, решихме че е време да тръгваме, за да остане време и за следващото ни приключение. Взехме си душ като на разположение имаше шампоан, балсам и душ гел. В помещението със огледала и сешоари имаше крем за ръце, дезинфектант за ръце, още някакъв крем. Голям смях падна, когато разбрах, че наш Симеон не знаел какво означава Conditioner на английски (т.е. балсам) и той нашия взел,  че си намазал цялото тяло с кондиционер, без после да го отмие… След това цял ден се оплакваше, че му е хлъзгаво навсякъде по тялото ха-ха-ха!

Абсолютно всичко, което беше необходимо за едно перфектно преживяване, беше налично и определено ръководството на комплекса се беше постарало да не ни липсва нищо. В заключение: много сме доволни от посещението и ако имаме път към Исландия задължително ще посетим Синята лагуна отново.

На полуостров Reykjanes има и други интересни места – например мостът между Америка и Европа, стъпването на две тектонски плочи едновременно, музеят „Viking world“ в Кефлавик. Решихме да жертваме тези т.н. „забележителности“ в името на следващото ни преживяване.

ВУЛКАНЪТ

Това, което направихме след Синята лагуна, е да се насочим директно към ново-изригналия вулкан Geldingadalur. За първи път от 800 години той изригна през месец Март 2021г. и оттам насетне през определени периоди избълва нова лава.

В момента, когато ние бяхме там, той не изкарваше нова лава и реално гледката на червена гореща лава, стичаща се надолу по хълма, липсваше. Но въпреки това само преди седмица бе имало ново изригване с нова порция прясна лава. Затова, когато когато се качихме до вулкана, видяхме няколко кратера, от които излизаше силна пара и също така най-новата лава. Взехме си няколко камъчета изсъхнала лава за спомен, които успешно минаха проверките на летището и  раздадохме на близки и роднини.

Изкачването до кратера и обратно ни отне около два часа и половина бързо ходене. Катерейки камънаците, това, което ми направи негативно впечатление, бе че пътеката не беше обезопасена изобщо в най-горната част по никакъв начин. Хубавото и супер учудващото бе, че нямаше грам вятър, което май не беше ни се случвало за тези 4 дни в Исландия.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


И така, след този лежерно-екшън ден беше вече станало време да връщаме колата под наем и да се отправяме към летището. Преди това минахме през най-евтиния супермаркет Bonus, само колкото да се подразним и да разберем, че се прецакали като сме пазарували от по-скъпите супермаркети, но както и да е… Оставихме колата, застраховката пое малко счупения ключ и минималните щети от камъчета.

Полетът ни (W6 1169) от Рейкявик до Катовице също струваше по около 50 лв./човек. Самолетът излетя по разписание в 18:50ч. и кацна в 23:50ч. За влизане в Полша трябваше да имаме попълнени предварително PLF регистрационни форми, свързани с Ковид. Интересно беше, че в Исландия така и не валя сняг, а ето, че колата ни, която чакаше на паркинга в Полша, беше затрупана с няколко сантиметра сняг. Нощувката беше отново в хотел ibis budget Katowice Centrum в центъра на Катовице.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Катовице. Виж ТУК.


КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> Пътуване до Чехия. Забележителности в Прага.

 
Хареса ли ви статията? Моля споделете в: