Плажове и забележителности в Барбадос

5 плажа и още 20 други забележителности в Барбадос, които не трябва да пропускате

Високи палми, кокосови орехи, коктейли, безкрайно красиви плажове и необятна водна шир с цвят на тюркоаз и коралови рифове…това е малката Англия! Изненадахте ли се? Да, защото не много от вас знаят, че така наричат Барбадос (най-източният от Карибските острови). 300-годишната история на острова като колония на Англия го прави доста инетересна комбинация от подчертана екзотика и европейски консервативен дух.

Англичаните са оставили в наследство красиви колониални сгради, огромна библиотека с ценни карти и ръкописи, захарни плантации, пристанище, ляво движение, английска църква и фабрика за ром. Барбадосците пият чай, играят голф и крикет, почитат английската кралица, имат Трафалгар скуеър и паметник на адмирал Нелсон в столицата си Бриджтаун, но не са взели депресантското дъждовно време и за туристите остава райско слънце, ром и тропическа растителност.

Барбадос е любимият остров за почивка на най-богатите и известни знаменитости. Нека не забравяме, че тук е родена и певицата Риана 🙂 Но Барбадос е също толкова желана дестинация от любителите на екзотичната атмосфера. Просто защото Барбадос е островът – мечта за тропическо пътешествие.  Със своите 365 дни слънце и високи температури, фини бели пясъци и омайни тропически залези, Барбадос е отличен избор за лятна почивка на море особено през зимата.

Часовата зона спрямо България е – 6:00 ч. Климатът е тропичен, със средна месечна 25-27 градуса Сº.  Населението е 270 хил. жители, което прави острова една от най-гъсто населените държави на континента Америка. Етнические състав се състои основно от барбадосци – 96% (потомци на негри-роби). Официалния език е английски или по-скоро местен диалект на английския. 98% от населението са християни ( протестанти и католици).

Барбадос е независима държава, влизаща в Съдружество, възглавявано от Великобритания. Паричната единица е барбадоски долар.

Най-високата точка на острова е Монт Хилаби, висок едва 340 метра.

Не пропускайте да прочетете и пътеписа ми за Барбадос.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


ПЛАЖОВЕ

Барбадос се намира на водоразделът между Атлантическия океан и Карибско море. Източният бряг е подходящ за любителите на екстремни усещания – сърфинг и яхтинг, а западният – за семейни забавления, плацикане в топлата и кристално чиста вода и плажни усамотения. По-голямата част от острова е обградена от коралови рифове. Западното крайбрежие привлича с плажовете с бял пясък, но източният бряг е скалист.

  1. МУЛИНС БЕЙ -подходящ за подводното гмуркане
  2. ПЛАЖ THE CRANE –  обявен e за един от 10-те най-добри плажа в света, а The Crane Resort & Residences, намираща се на скалите над плажа, е сред най-предпочитаните места за младоженци.
  3. ПЛАЖ ПЕЙНС БЕЙ и ПЛАЖ САНДИ БЕЙ изключително шикозни курорти, намиращи се на западното крайбрежие. Много високо ниво на обслужване, лукс и известни гости от цял свят – кралски особи, звезди от киното и спорта.
  4. АКРА БИЙЧ – един от най-големите плажове в Барбадос и веднъж стъпите ли на него, няма как да не се снимате и да качите кадъра във Facebook! :) За тези от вас, които обичат да се гмуркат, а не само да се припичат под кокосовите палми, това е едно от идеалните места. Само на няколко метра от брега под кристално чистите води се разкрива един нов свят – този на кораловите рифове.
  5. ПЛАЖ BETHSHEBA – Освен с двете ботанически градина, които се намират в близост до град BETHSHEBA ( Andromeda Tropical Botanic Gardens и Flower Forest ), плажът на Bathsheba е разпознаваем с т.н. Soup Bowl – голямо скално образование, което изглежда като огромна гъба в морето и дори туристическите агенции с цел повече клиенти, рекламират, че т.н. скала прилича на диамант. Смята се, че е остатък от древен коралов риф. Този плаж е перфектен за фотолюбители, както и за сърфиране. Липстват тълпите туристи, затова може с часове да се излежавате необезпокоявано на плажа.

–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Барбадос. Виж ТУК!


ДРУГИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

  1. БРИДЖТАУН. Това е столицата и най-големият град на острова, разположен е на югозападния бряг. Може да започнете обиколката си от главната улица „Broad Street“,  пресичаща центъра на града. Тук е основната търговска зона на столицата, съставена от банки, универсални и безмитни магазини. По този път ще стигнете до Парламента на Барбадос. Срещу Парламента ще видите стария „Трафалгар  скуеър“,  наречен Площад на националните герои от 1999 г. , който представлява умалено копие на  „Трафалгар  скуеър“ в Лондон. Навсякъде из Бриджтаун може да откриете старинните готически сгради от Викторианската епоха.
  2. АБАТСТВОТО СВЕТИ НИКЪЛЪСПостроено е през 17 век. В миналото е представлявало плантация за захарна тръстика. Може да се запознаете от близо с живота в първите плантации, както и с преместването на англичаните от Англия към Барбадос. Разполага с разкошна градина и интересното е, че на горния етаж е построена камина, нещо нетипично за тропически остров. Официален сайт: www.stnicholasabbey.com
  3. ЗАМЪКЪТ САМ ЛОРД – една от най-старите сгради в Новия свят
  4. НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ФАРЛИ ХИЛ, Farley Hill National Parkкойто в любим декор за снимане на филми. Намира се в Saint Philip. В него може да научите много за историята на Барбадос и за начина и условията на живот в първите плантаторски имения.  Преди няколко десетилетия плантаторската къща е била опожарена и сега техните руини са перфектно място за размножаването на много растителни видове. Официален сайт: www.barbadosgreathouse.com
  5. ПЕЩЕРАТА ХАРИСЪН – най-голямата в района на Карибския басейн, в която може да видите освен сталагмити и сталактони, още извори, водопади, дълбоки басейни. След кратък инструктаж, ще имате възможност да наравите 1,5 км.обиколка на пещерата. Също така може да намерите и индиански артифакти. Намира се в Saint Thomas и официалния сайт е www.harrisonscave.com
  6. ХЕЙСТИНГС един  от основните туристически центрове в Барбадос. Разположен в южната част на острова около 10 км от международното летище. Има голям брой плажове, ресторанти, барове и нощни клубове. Има отлични условия за гмуркане също така и автомобилен музей.
  7. ЕВРЕЙСКАТА СИНАГОГА в столицата Бриджтаун. Някои източници твърдят, че това е най-старата синагога в света. Тя е построена през 17-ти век. През 1831 е разрушена от ураган и наново съградена през 1929г. Това е красива готическата сграда, в която все още протичат служби.
  8. ГРАД СЕЙНТ ЛОРЪНС е малко градче на 15 км южно от столицата. Там природата е божествена, а плажовете изумително красиви. Курортното селище дава богата възможност за нощен живот, гмуркане и вкусни екзотични гозби.
  9. ПАРКЪТ НА КРАЛИЦАТА – тук е най-голямото дърво на Барбадос – баобаб с диаметър почти 19 м. И на възраст около 1000 г.
  10. НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ФАРЛИ ХИЛ, който в любим декор за снимане на филми. Намира се в Saint Philip. В него може да научите много за историята на Барбадос и за начина и условията на живот в първите плантаторски имения.  Преди няколко десетилетия плантаторската къща е била опожарена и сега техните руини са перфектно място за размножаването на много растителни видове. Официален сайт: www.barbadosgreathouse.com
  11. МУЗЕЯТ НА БАРБАДОС – представя артефакти от природната и човешката история на острова до XVIII в.
  12. ПЛАНТАТОРСКАТА КЪЩА-МУЗЕЙ СЪНБЪРИ – сграда на повече от 300 г., построена от един от първите плантатори на острова. Може да видите впечатляваща колекция от антики, свързани с плантаторските технологии и традиции.
  13. ПОДВОДНИЯ ПАРК ФОЛКСТОУН ( Folkestone Marine Park) – Изключително одходящ за дайвинг и шнорхелиране. Намира се в град Holetown. Паркът представлява риф, който е бил създаден през 1976 г. от потъването на опожарен 109-метров кораб. Корабът Stavronikita се лежи на 36 м. дълбочина. Само на опитни гмуркачи се позволява да се спуснат до кораба.Diving and Snorkeling in Folkestone Marine Park
  14. ПОСЕТЕТЕ ФАБРИКА ЗА РОМ.  Ромът е прекрасен подарък за близките ви хора, с който да ги зарадвате, след като се върнете от екзотичното пътешествие. Ромът се е наложил като национално питие и има лек и деликатен вкус благодарение на фината захарна тръстика и меките маслени нотки в състава му. Именно оттук тръгва производството на една от най-известните марки ром – Малибу. Фабриката Mount Gay Rum предлага посещение във тяхната фабрика, за да може посетителите да се запознаят по-добре с начина и технологията на произвеждане на ром. В края на обиколката ще имате въможност да опитате няколко вида ром. Mount Gay Visitor Centre се намира близо до плажа Brandons, на няколко километра от Бриджтаун. Организираните обиколки се провеждат през делничните дни от 9:30 до 14:30, а през уикенда – от 10:30 до 14:30ч. Стандартната обиколка струва около 20 Барбадоски долара, като децата по 11 г. са безплатно. Има и по-скъпи варианти с включен обяд и коктейл като там цените са от 100 до 125 барбадоски долара. Фабриката разполага и с безплатен паркинг
  15. БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА Flower Forest – Намира се в центъра на острова в Saint Thomas. Може да се разходите по красиво аранцираните алеи сред палми, орхидеи и много други видове цветя. Официален сайт: www.flowerforestbarbados.com/
  16. БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА Andromeda Botanic Gardens – Това, което прави тази ботаническа градина толквоа специална е нейното разположение с изглед към Антлантическия океан. Освен огромното изобилие от цветя, храсти и дървета, може да наблюдавате и много птици. Намира се в Bathsheba и официалния сайт е http://www.andromedabarbados.com/
  17. Barbados Wildlife Reserve

    НАЦИОНАЛНИЯ РЕЗЕРВАТ НА БАРБАДОС (Barbados Wildlife Reserve) – Намира се до Farley Hill. През тропическата дъждовна гора са прокарани пътеки, които улесняват туристите. Тук най-интересните животни са зелените маймуни, които подскачат по клоните. Но все пак не злоупотребявайте с това, че животните са свикнали да виждат хора. На множество табели ще откриете разяснения, че не бива да закачате или храните животните, защото те са диви и биха могли да станат агресивни.

  18. ТЪРНАРС ХОЛ се намира на юг от Природен резерват Барбадос. Това е напълно естествена и запазена гора, която процъфтява под обилните слънчеви лъчи и тропически дъждове. Разнообразието от дървесни видове е изумително. Когато се озовете на това място най-вероятно ще останете смаяни от това колко голямо видово разнообразие може да има на един толкова малък остров. На някои по-високи места от пътеките на този приказен резерват се разкрива запомняща се гледка към морето и целия остров, покрит с изумрудена зеленина.
  19. ФЕСТИВАЛЪТ КРОП ОУВЪР – Провежда се от май до август продължава. През тези месеци от годината се отбелязва края на събирането на реколтата от захарна тръстика. Това е най-дългият фестивал в света и най-голямото събитие от това естество в Карибския регион.Това пъстро събитие представлява главозамайващо съчетание от песни, танци, карнавали и всичко това съчетава старинното и модерното на едно място.
  20. МАНГРОВА ГОРА – На самия бряг на Карибско море, непосредствено до столицата Бриджтаун се намира паркът GRAEME HALL NATURE SANCTUARY. В никакъв случай не го пропускайте! Мястото наистина си струва да се посети. То представлява парк, в който сред великолепна тропическа растителност намират убежище недохранени или ранени животни. Тук ще видите от близо какво представлява мангрова гора и какво е мангрова растителност.

След всичко изброено по-горе, не пропускайте и да направите ОБИКОЛКА НА ОСТРОВА С КАТАМАРАН, а след това за вечеря да хапнете разнообразни МОРСКИ СПЕЦИАЛИТЕТИ.

Към пътеписа ми за Барбадос

Не забравяйте да харесате страничката ми във Facebook, като по този начин най-бързо и лесно ще научавате за нови статии, пътеписи и изгодни оферти!

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: