Пътуване от България до Унгария

Какво е да се разходиш из 3-тия по-големина град в Унгария, да объркаш пиле с картофи със пиле със сланина и къде е родното място на червения пипер, четете в този пътепис, част от поредицата пътеписи: „В Пика на Делта: Пътуване до Исландия през Полша и Чехия“

Повече информация за маршрута, разходите и всички пътеписи от пътешествието може да откриете ТУК.

ДЕН 1: ОТ ПЛОВДИВ ДО СЕГЕД (Унгария) – 760 км. – 8:30 часа

Първият ден от нашето пътуване бе изцяло транзит от Пловдив до Сегед. Преминахме 760 километра за около 8:30часа. Състоянието на пътя от София до българо-сръбската граница беше в катастрофално състояние, тъй като се строеше магистрала Европа, но не бе осигурен подходящ алтернативен път. Преди 2 години, когато се връщахме от нашето ПЪТУВАНЕ С КЕМПЕР ДО ЗАПАДИ БАЛКАНИ И ТОСКАНА положението бе абсолютно същото, но в различни участъци. Влизайки в Сърбия обаче ни посрещна чисто нова магистрала. В Сърбия карахме на 100% само по магистрали чак до границата с Унгария. Магистралата минава дори през самият Белград – липсата на която преди години докарваше до огромни задръствания.

Тъкмо си мислехме, че ще пристигнем по светло в Унгария, и ето че бяхме неприятно изненадани от дългото опашка на сръбско-унгарската граница. Там стояхме цели 2 часа. Какво толкова проверяваха, не стана ясно.

В 18:30 пристигнахме в Сегед. Това е третият по големина град в Унгария. Това е родното място на червения пипер. Настанихме се в Lechner4 Residence, който представляваше един току-що ремонтиран малък прекрасен апартамент в бяло и златисто. Много красиво местенце. Жалко, че престоят ни се очертаваше да е само няколко часа.

ГРАД СЕГЕД, УНГАРИЯ

След настаняването излязохме да се разходим из Сегед. Направи ни впечатление, че градът изобилства с много широки улици. През 1879 г. е имало страшно наводнение, което е унищожило почти всички къщи в града – от 5723 къщи са останало само 265. По това време тогавашния управител на града решил, че ще създаде нов, модерен град на брега на река Тиса и реално широките улици и модерните сгради са проектирани именно тогава.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Сегед. Виж ТУК!


Основните забележителности, които успяхте да видим в онази мразовита вечер бяха:
– Виенското колело (в парка на улица Stefania)
– Оброчната голяма католическа катедрала в центъра на града. Тя бе с изключително интересна архитектура и се отличаваше на фона на заобикалящите я сгради. Точно на площада пред катедралата течеше бурна подготовка за предстоящия коледен базар, който ние посетихме, когато вече се връщахме от цялото пътуване.
– Водната кула – Víztorony
– Отражението във водата на р. Тиса на заобикалящите я сгради

Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


На централната пешеходна улица имаше няколко места, където варяха на открито ракия и други алкохолни напитки. Взехме си от една улична сергия уж картофи с месо, пък то се оказа че е сланина, а аз мразя такова нещо, та накрая останах гладна…

Сегед определено беше приятен за разходка, имаше много есенни листа.

За да се разходим из центъра на Сегед, паркирахме точно пред Сегедския университет. Той е може би първият университет, който ми прави впечатление въобще с нещо, а именно фактът, че имаше страшно много статуи буквално навсякъде в и около университета. Сградата, в която се помещаваше той, също беше с изключително интересна архитектура. Като цяло статуите в Сегед с лопата да ги ринеш – бяха на толкова много места, навсякъде из града. Това е градът на статуите в Унгария, поне според мен 🙂

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> Пътуване от Унгария до Полша. АУШВИЦ.

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: