„Загорка“- единствената отворена за посещения пивоварна в България

„Светът на Загорка“ – 

Единствената отворена за посещения пивоварна в България.

Музеят се намира в Стара Загора и разполага с разнообразни автентични експонати, проследяващи историята на производството на прочутото пиво. Сред експонатите са личните вещи на първия създател на пивоварната в Стара Загора – д-р Константин Кожухаров. Музейната сбирка притежава и единствена в страната лични вещи на първия браумайстер (първият лицензиран производител на бира в България). Посетителите могат да видят сред експонатите бирена бутилка от 1902 г., от когато съществува пивоварната; повече от 15 вида различни чаши използвани през годините; запазен кен с първата българска безалкохолна бира „Загорка Вита”, предназначена за износ в арабските страни, както и много интересни документи и снимки.

Музеят на бирата включва и специално посещение на дегустационната зала, където бирените любители могат да опитат жива бира „Загорка“.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Стара Загора. Виж ТУК!


По време на нашето посещение в пивоварната, още от входа ни посрещна едно момче, нашият гид, което ни раздаде баджове като знак, че сме от организирания тур. Последва инструктаж. Заводът е може би единственото място, където пешеходците НЕ са с предимство – т.е. ако видим някой от товарните превозни средства или машини, трябва да спрем и да му направим път 🙂 Също така си има ясно обозначена пътека, по която трябваше да ходим, без да излизаме от очертанията.

След инструктажа, момчето ни заведе в първата зала, където бирата ферментира. Беше доста жегаво там, ясно защо 😉 Там се запознахме и с историята на пивоварната, която се оказа, че неколкократно е била затваряна и след това отваряна наново под различни имена.

След тази зала, отидохме в друга сграда, където е пакетирането на готовата бира. Доколкото разбрах в пивоварната в Стара Загора се пакетират само пластмасовите бутилки и малко от стъклените. Другите видове опаковки се правят в други бази на Hainiken из Европа.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


И разбира се, за финал се върнахме в залата за дегустация, където имахме около 45 минути да дегустираме безплатно до 2 бири по избор. Разбира се, всички се нахвърлиха на живата бира.


ИСКАТЕ И ВИЕ ДА ПОСЕТИТЕ ПИВОВАРНА ЗАГОРКА В СТАРА ЗАГОРА?

ВАЖНО! За посещението ви е необходима предварителна резервация!
Чрез резервацията Вие си гарантирате запазен билет в деня и часа, за които имате желание да посетите „Светът на Загорка”.

Адрес на пивоварната: ул. „Хан Аспарух” 41я
Дни за посещение: петък, събота и неделя
Работно време:
12:00 ч. до 16:30 ч.
Продължителност на посещението:
около 90 минути.
Цени на билетите: Входен билет за възрастни: 8 лв. / Входен билет за деца между 12 и 18 години: 6лв.*

В „Светът на Загорка“ могат да бъдат допускани само лица над 12 години, като лица от 12 до 18 години се допускат само с придружител.


Официалния сайт, на който може да се запознаете по-добре с условията за посещение или да направите резервация е: www.zagorkatours.bg


Какво включва билетът?

Обиколка на пивоварната с квалифициран екскурзовод, дегустация на „жива“ бира (дегустация на пиво се предоставя само на пълнолетни лица).

Освен уебсайтът по-горе, може да използвате и тези телефони:
тел: 0800 11 330 (от понеделник до петък)
тел: 02 8584141 (събота и неделя)

Прочетете и другата ми статия за това какво още може да правите в Стара Загора –  Топ 13 на забележителностите в Стара Загора


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: