Пътепис: Амстердам за 1 ден

Из „До Чили и обратно – едно пътуване до неизразимата природна красота

ПОВЕЧЕ ЗА МАРШРУТА НА ПЪТУВАНЕТО И КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ ВСИЧКО – ВИЖТЕ ТУК.


Какво е да влезнеш в женската тоалетна и да излезнеш от мъжката, къде се намират Музея на Секса, Музея на хашиша, конопа и марихуаната и какво представлява Кондомерията, четете в следващия пътепис за Амстердам.

В Амстердам кацнахме малко преди 10 часа сутринта. Това беше първо посещение на холандската столица и за двама ни и имахме намерение да направим обиколка из града, след което да се върнем на летището, където да пренощуваме, и на следващата сутрин с бодра крачка да се качим на следващия ни полет от Амстердам до Рим. Това бе и краят на нашето пътуване до Латинска Америка и най-вече Чили и Аржентина.

За да не носим целия багаж с нас (който се състоеше от три чанти и половина ), решихме да се възползваме от услугата Luggage Storage & Lockers на летище Schiphol. Навсякъде из летището има табели за „Baggage lockers“. Услугата по съхранение на багажа работи 24/7 и цената за 24 часа е 7 евро за 1 брой багаж.

ЛЕТИЩЕ SCHIPHOL

Летище Schiphol се различава значително от много други летища по мястото, където са разположени магазините за сувенири, техника, парфюми и всякакви други стоки. Обикновено при влизане в едно летище, няма нищо интересно преди човек да мине паспортната проверка. Едва след това се намират множеството безмитни магазини за всякакви неща. При Schiphol е точно обратното. При влизане в терминала, имаш чувството всъщност, че влизаш в някой Mall с множество магазини за всичко възможно. Също така там има монтирана истинска пилотска кабина от самолет на KLM. След проверките обаче – йок! Само няколко кафенета и заведения за бързо хранене.

Също така ни направи впечатление как изглеждаха тоалетните в терминала – уж бяха обозначени като мъжка и женска, имаше две врати с табелки съответно за мъж и жена, но вътре помещението бе едно и тоалетните – общи!

ОТ ЛЕТИЩЕ SCHIPHOL ДО ЦЕНТЪРА НА АМСТЕРДАМ

Има 2 начина за придвижване от летището до Цнтралната гара на Амстердам:

С автобус номер 19, Amsterdam Airport Express, който е евтина опция, по-малко позната на туристите, като през делничните дни автобусите тръгват на всеки 10-15 минути от 5:15 сутринта до 01:00 през нощта. Имайте в предвид, че през уикендите има много по-малко автобуси. Пътуването отнема 30 минути и може да си купите билети онлайн предварително или платите на шофьора в кеш. Цена на билета: 5-6 евро/човек.

С влак, което е и най-популярната опция. Пътуването с влак от летището до Централната гара отнема средно около 15 минути.

Билетите си ги купите от машина. Цена на билета: 5-6 евро/човек. Имайте предвид, че двупосочните билети важат само при връщане в същия ден. След закупуване на билета е необходимо той да се активира на един от карт-четците близо до ескалаторите и асансьорите. Друг е въпросът, че ние не се усетихме и, без да искаме, пропуснахме тази стъпка и много се чудихме дали няма някой да ни направи проблем след това, но всичко мина ок.

Дневните влакове през делничните дни разботят от 8:00 до 23:59ч. и  потеглят шест пъти в рамките на един час – на 15, на 22, на 29, на 45, на 52 и на 59-ата минута всеки час.

Дневните влакове през уикендите са осем влака – на 6, на 15, на 22, на 29, на 36, на 45, на 52 и на 59-тата минута всеки час.

Нощните влакове от Понеделник до Неделя работят от 00:00 до 7:59 и потеглят в 00:13, 00:28, 00:45, 01:45, 02:45, 03:45, 04:45, 05:13, 05:28, 05:43, 05:52, 05:55, 05:58, 06:10, 06:13, 06:25, 06:28, 06:40, 06:43, 06:52, 06:55, 06:58, 07:10, 07:13, 07:25, 07:28, 07:40, 07:43, 07:52, 07:55, 07:58ч.

В Амстердам е важно да имате карта – дебитна или кредитна. Почти никъде не се приема плащане в брой. Дори на входа на големите търговски вериги стои задраскана банкнота. Билетите за влак и трамвай се купуват с карта. Важно е преди да тръгнете, да проверите във Вашата банка право на колко транзакции имате на ден – ще се учудите колко са малко.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА АМСТЕРДАМ

Бяхме си поставили за цел да разгледаме Централната градска част на Амстердам и най-вече квартала Grachtengordel. Основните забележителности са на пешеходно разстояние. Минахме през къщата на Ане Франк, малко момиче, израстнало в еврейско семейство, станало популярно с нейния дневник по време на Втората световна война. Билети се закупуват само през сайта онлайн предварително и струват 10 евро на човек. Опашката от желаещи да посетят нейната къща беше забележителна.

Палачинките на Амстердам – продават ги навсякъде и с всякакви добавки и заливки отгоре, включително марихуана и хашиш. Ако търсите наистина вкусни палачинки, посетете Upstairs Panckaes – това е най-малкия ресторант в Европа и се състои само от 4 маси в къща от ХIV век и всички продукти са био.

Цветята на Холандия. Холандия е най-големия износител на цветя, а Амстердам е световната столица на цветята и човек да отиде до Амстердам и да не си вземе някоя китка е като да отидеш в Рим и да не видиш Папата. В този ред на мисли, намерихме едно пазарче за цветя, където имаше голямо разнообразие от цъфтящи, нецъфтящи, с луковица, семена и всякакви други цветя и мини плодови дръвчета и бонсай на много изгодни цени. За спомен си купих портокалово дръвче,  забележете – в консерва! 🙂

Централната част на Амстердам се дели на две части – едната е Grahtengordel, която е по-цивилизованата част, а другата е De Wallen или иначе казано Кварталът на Червените фенери, където се намират Музея и за проституцията ( вход 11 евро/човек ), Музея на Секса ( вход 5 евро/човек), Паметникът на хомосексуализма, Музея на хашиша, марихуаната и конопа. От чисто любопитство влезнахме в антрето на Музея на марихуаната, хашиша и конопа и оттам си взехме брошурка, за да се осведомим кое колко струва, не че щяхме да си купуваме, но да си имаме за спомен 🙂

Истината е, че в Амстердам може да купиш палачинка с марихуана, шоколад с марихуана, бонбони с марихуана, сладолед с марихуана – просто всичко, без никой да ти направи проблем. В Музея на проституцията истински проститутки показват как минава тяхното ежедневие и какво представлява тяхното „работно място“. Забранено е снимането в тези музеи.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Амстердам. Виж ТУК!


Кварталът на червените фенери е популярен с това, че привечер по витрините на сградите се настаняват едни дами по супер оскъдно долно бельо, някои по-сексапилни, някои – на средна възраст, и започват да се предлагат. За няколко секунди и ние станахме свидетели на тази практика в центъра на Амстердам.

ВАЖНО! Снимането на оголените жени е СТРОГО ЗАБРАНЕНО и не се гледа с добро око на хората с фотоапарат в ръка.

Също така в Амстердам ще откриете най-вкусните и красиви бисквити на света, а повярвайте ми аз обичам сладкото и имам опит в яденето на сладкории.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Я, КОНДОМЕРИЯ!

Това бе кулминацията на нашата разходка из Амстердам. Ако все още не сте се усетили, в т.н. магазин Кондомерия се продаваха различни по цвят, размер и форма кондоми. Огромно разнообразие. Много смешно ни стана като видяхме как две клиентки, така сериозно разглеждаха предлаганата „стока“ и разпитваха продавачката, като че ли избираха хладилник.

Други известни забележителности на Амстердам, за които не ни остана време, са:

Музея на Рембранд и Музея на Ван Гог ( препоръчително е да си направите предварителна резервация ), както и района около Музея Rijsk.

FOODHALLEN – Ежедневен стрийт фуд фест, отворен за посещение от 11:00 до 23:00ч. вечера, а в петък до 01:00 ч. след полунощ и представлява бившо трамвайно депо, където под един покрив е представена цялата храна на света.

РЕСТОРАНТИ

В Амстердам има цели 123 ресторанти, отличени с Mishelin звезди, като едни от най-достъпните и в същото време, предлагащи истинска гурме кухня, са:

В Интернет бях намерила информация, че точно в деня на нашето посещение, 8 Декември, в Амстердам щели да запалват лампичките на коледната елха, която щяла да се намира на Dam Square, но колкото и да обикаляхме, елха не видяхме.

ВЕЛОСИПЕДИ

Очаквано за Холандия, навсякъде беше пълно с велосипеди и всички пешеходци се съобразяваха с велосипедистите, а не обратното.

Има много места, откъдето човек може да си вземе велосипед под наем. Тарифата е около 5-6 евро за продължителност от 3 до 4 часа и 8 евро за цял ден. Може да избирате какъв велосипед да си вземете – с ръчна спирачка или не. Също така се изисква оставянето на депозит в размер на 70-80 евро ( който после се връща ) и документ за самоличност.

Времето беше много мрачно, влажно и леко ветровито, ние се бяхме опаковали с шапки, шалове, ръкавици, дебели якета, а повечето холандци се разнасяха с разкопчани пролетно-есенни якета, без шапки, шалове и ръкавици!

Противно на очакванията ни, Амстердам много ни хареса. Очаквахме, че навсякъде ще мирише на марихуана, всичко ще е със сексуален подтекст и прокарана джендър идеология. Донякъде това беше така, но всъщност имаше и много неща, които ни очароваха – например сградите. По принцип не си падам по архитектурните забележителности, но в Амстердам сградите изглеждаха много красиво покрай каналите.

Също така не очаквахме да намерим толкова голямо разнообразие от магазини предлагащи кашкавали и сирена, където имахме възможността безплатно да тестваме различните вкусове – повечето обаче миришеха ужасно! Имаше и магазини, които предлагаха тестване на различни шоколадови бонбонки – аз се възползвах и от тях 🙂

СПАНЕ НА ЛЕТИЩЕ SCHIPHOL

Тъкмо се качихме на обратния влак за летището и видяхме, че беше започнало да вали.

Истината е, че спането на летище не е най-приятното нещо на света, тъй като почти всички летища не са пригодени за подобно преживяване. Schiphol не е изключение и въпреки че е летище с огромен пътникопоток, също не излиза от тази класация. Най-удобните места за нощуване се намират до гейтовете Е и F като там има на разположение полегати столове.

Имайте в предвид, че на летище Shiphol е много шумно, дори и през нощта, тъй като музиката звучи непрекъснато, както е и много студено. Оветлението не се намаля. Като цяло е доста некомфортно преживяване, но който не му понася може да даде минимум 150 лв за нощувка в Амстердам, за да си поспи като бял човек. Ако полетът ви е на следващия ден, ще може да минете проверките чак след полунощ, дотогава трябва да изчакате във външната част на летището.

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: