Барселона

БАРСЕЛОНА ЗА 1 ДЕН

Из „Трансантлантически Круиз от Европа до Карибите“

МАРШРУТА НА ЦЕЛИЯ КРУИЗ, КАКТО И ОТДЕЛНИТЕ ПЪТЕПИСИ
ЗА ВСИЧКИ СПИРКИ ПО МАРШРУТА, може да видите ТУК.

Предишна спирка от КРУИЗА: МАРСИЛИЯ ( Не съм написала пътеписа за МАРСИЛИЯ поради някои лични причини ), но пък може да прочетете как започна всичко: МИЛАНО И КАЧВАНЕ НА КОРАБА

Какво е да влезнеш в пазар номер 1 в света за 2003 г. и да видиш такова разнообразие от плодове, зеленчуци и най-вече месо, където може би няма никъде другаде в Европа – Това е само една малка част от преживяванията, които имахме по време на нашия един-единствен ден в Барселона.

Това беше дългоочаквана среща между мен и този град, тъй като Симеон много пъти ми беше разказвал за очарованието на този град. Ето, че и на мен най-накрая ми предстоеше да до посетя, макар и за кратко 🙂

Още при слизането от кораба, ни посрещна едно доста мрачно и ветровито време. Особено неприятно беше докато се придвижвахме пеша от пристанището до града, тъй като не ни се даваха по 10 евро за Shuttle bus. Разстоянието никак не беше голямо и не си заслужаваше.

Преценихме, при сглобяването на програматата, че, ако искаме да видим Саграда Фамилия ( наи-известната катедрала в Барселона и една от най-известните в Европа) то тогава ще видим нея и ЕДИНСТВЕНО нея, тъй като няма да ни остане време за другите забележителности, защото винаги има много желаещи да влязат и се образуват дълги опашки. А и честно казано не ми се даваха по над 20Е на парче само и само за да вляза вътре. Затова решихме да я пропуснем и не съжалявам.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Първото местенце, по което се разходихме беше най-известната улица в Барселона, а именно La Rambla. От там си купихме разни сувенири. Тази улица е една от най-старите улици в Барселона и се намира в близост до много от основните туристически забележителности.

Влязохме е пазара “Mercado de La Boqueria, където открихме огромно изобилие от всякакви меса, риби, плодове, зеленчуци, ядки, сирена, яйца, сладкиши и фрешове. Е, няма такова място! Толкова огромни ягоди и огрмно грозде никъде не бях виждала досега.


Огромният обществен пазар се намира в квартала Ciutat Vella и е едно от любимите кулинарни места за туристите. Защото тук можете да откриете огромно богатство от характерни за региона вкусотии. Историята на La Boqueria е вековна и много интересна. Първото му споменаване датира от 1217 година, когато, близо до портата на стария град, се монтират маси за продаване на месо, плодове и зеленчуци. Популярността на пазара нараствала с годините, а заедно с нея – конкуренцията между отделните фермери и животновъди, които предлагали своята стока. Сбиванията и споровете били нещо съвсем обичайно през пазарния ден.

В днешно време пазарът е многократно награждаван, като дори е печелил годишната награда за най-добър пазар в света. През 2003 година пазарът се сдобива с кулинарно училище, където деца и възрастни се учат да готвят, а различни гастрономически събития се организират всеки ден.Освен да пазарувате, в La Boqueriа можете да седнете и да похапнете средиземноморски вкусотии, приготвени на място.

С една дума – тук е рай и за чревоугодниците, и за веганите 🙂

След това продължихме до площад Каталуния, където децата ни си поиграха отново с гълъбите. Какво разбират се от исторически забележителности? 🙂 Ави дори успя да нахрани няколко гълъбчета. Площад Каталуния разделя старата от новата част на града. Тук е мястото, от където минава голяма част от градския транпорт – автобусите и метро линиите, и реално може да отидете навсякъде, където пожелаете.

Видяхме едно от най-добрите произведения на архитектурата – сградата Casa Batllo, дело на Гауди.

Пъстроцветна и причудлива архитектура, разчупени форми, изцяло забравени прави линии. Най-интересната част от къщата отново е тавана с комините и куполът с кръст. Къщата е реконструирана от Гауди, по молба на богатия индустриалец Жозеп Батийо. Гауди преустроява фасадата и покрива, добавя един етаж, и напълно преобразява интериора.

Разходката ни продължи из Готическия квартал. Обижавам да се разхождам из такива тесни улички! Готическият квартал се намира в близост до морето и се явява Старият град на Барселона. Атмосферата, когато попаднеш тук е наистина различна. Тесни улички, нощно време изпълнени с живот. И ако през деня улиците на квартала изглеждат някак пусти, то вечерно време съшите тези улички се превръщат в истинска цветна фиеста. Заведения и магазинчета изникват навсякъде.

В Готическия квартал се намира и църквата Santa Maria Del Mar – огромна катедрала в готически стил и въздействаща атмосфера – определено препоръчвам да я посетите. И е безплатна. 🙂


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Барселона. Виж ТУК!


Точно пред горе-споменатата катедрала, имаше разположен коледен базар. Атмосферата там беше много приятна, имаше музика, звънчета, коледни химни, сцена на открито.

По малките павильони видяхме огромно разнообразие от ръчно направени макети на сцената на Рождество с подръчни и горски материали.

Това, обаче, с което ще запомня Барселона, бе, че навсякъде имаше нещо за хапване –  малки кафенета, закусвалнички, бакалии и навсякъде се носеше миризмата на прясно изпечени хлебчета, понички, мекички, пайове, кексчета и т.н.

Последната спирка от нашата разходка из Барселона беше Аквариума. Тъй като бяхме с деца, гледахме така да организираме и оптимизираме програмата, че да има интересни неща, както за нас, възрастните, така и за по-малките членове от нашата група 🙂 Аквариумът беше тяхното време 🙂


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Аквариумът в Барселона е известен с това, че има тунел, в който като влезнеш и можеш да видиш как рибките плуват навсякъде, включително и над главата ти.

Видяхме и любимите ни животни –  пингвините. Нямаше огромно изобилие от водни обитатели, но пък за сметка на това ми се стори, че много добре го бяха адаптирали за деца.

Оттам покрай пристанището и по обратния ветровит път до кораба.

Определено Барселона ми хареса. Навсякъде беше непринудено, весело, цветно. О… и ароматно 🙂

Оставихме за следващия път да посетим Парка Гюел, Магическите фонтани, Олимпийския стадион и Паркът на Цитаделата.

П.С. И тъй като за много голяма част от туристите, Барселона не е Барселона, ако не се посети всеизвестната Саграда Фамилия. Ето защо ще кача и няколко снимки на катедралата от предното ходене на съпругът ми, Симеон, до Барселона, няколко години по-рано 🙂

Надявам се чрез снимките и скромния разказ, да сте се докоснали поне малко до очарованието на този красив Европейски град.

Следваща спирка от КРУИЗА: МАЛАГА – Прочетете пътеписа за Малага

Още мноооого снимки, за които не остана място в статията, може да видите по-долу:

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: