ПЪТЕПИС за остров ЛЕФКАДА, Гърция

ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС ЗА КОРФУ – Прочетете ТУК

ПОВЕЧЕ ЗА МАРШРУТА НА ОБИКОЛКАТА ИЗ ЙОНИЙСКИТЕ ОСТРОВИ И КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ ВСИЧКО – ВИЖТЕ ТУК.

ОТ КОРФУ ДО ЛЕФКАДА

Пътешествието ни из Гръцките острови продължи с остров Лефкада. За целта от Корфу се качихме на ферибота за Игуменица. Няма директен ферибот между о-в Корфу и о-в Лефкада. Този път Чарли, нашето куче, беше много по-смел за разлика от предния път на отиване към Корфу, когато толкова го беше страх на ферибота, че трябваше да го дърпам и влача из целия кораб.

След 2 часа лъкатушкане из Йонийско море, стигнахме Игуменица, откъдето поехме пътя за Лефкада. По пътя минахме през изключително красиви драматични морски пейзажи. Също така минахме през подводният тунел Акциум-Превеза, което е и единственият подводен тунел в Гърция. Намира се между Превеза и Акциум. След моста Рио-Антирио, това е най-важния инфраструктурен обект в Западна Гърция. Преди въвеждането в експлоатация на тунела в началото на 21 век, превоза между двата бряга на най-тясната част на амбракийския залив се осъществява с ферибот. Подводният участък на тунела е близо километър – 909 m. От двете страни на пътното платно има тротоари за преминаване на пешеходци. Таксата за преминаване в една посока е 3 евро.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Остров Лефкада е свързан сухопътно с континенталната част на Гърция и не е необходимо използването на ферибот. Островът, отново като Корфу, ни се стори много китен и цветен. Отново много цветя из целия остров – из градовете, селата и по извънградските пътища Тук обаче имаше много на брой богати еднофамилни къщи, тузарски имения и яхти… Навсякъде, където и да се обърнеш, се виждаше онзи син към зелен цвят на водата.

Нашия хотел се намираше в Нидри и се казваше Calderimi Pension. Хотелът разполагаше с басейн и съответно децата висяха постоянно там 🙂 Нидри се оказа неочаквано живо място – заведения и магазини навсякъде. Огромен залив с пристанище и вътре хиляди лодки и яхти. В един от ресторантите си взехме си някакъв бъркоч за 11, 90 евро,  който включваше мусака, кюфте, телешко, картофи, чушка с ориз, сърми и други типично „гръцки“ ястия. Гръцките дюнери – гирусите бяха обикновено около 2 Е.

По време на 3-дневния ни престой в Лефкада, успяхме да посетим и град Василики, което е известен курорт на остров Лефкада. Стори ни се доста постно откъм хора, дали пък защото бяхме през Юни, незнам…. Плажът е много добре уреден за уиндсърфисти, така че, ако карате уиндсърф там е Вашето място. Бяхме решили да обядваме там, но като видяхме цените и набързо си вдигнахме багажите – то бива, бива, ама пилешката супа да ми е 8 евро,  гръцката салата 8 евро, мусаката – 10 евро и спагетите по 12 евро, еми никак не бива!

За нас, измежду всичките четири острова, които обиколихме, Лефкада ще остане като Островът с най-много WOW плажове. Всички плажове, които посетихме бяха наистина впечатляващи – така, както са по картичките – с прекрасно синьо-изумрудена вода.

Това, което важи за всички останали Йонийси острови, важи с пълна сила и за остров Лефкада, а именно, че на изток плажовете са спокойни, но и са съвсем обикновенни, докато WOW плажовете винаги се намираха в западната част на острова и най-известните плажове се намираха на западното крайбрежие.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Лефкада. Виж ТУК!


Плажовете на остров Лефкада, които успяхме да посетим, бяха:

ПЛАЖЪТ МИКРОС ГИАЛОС. Уж в Интернет пишеше, че е подходящ за шнорхелиране, но не беше нещо кой знае какво. За сметка на това имаше прекрасни бели камъчета на брега, няколко таверни наоколо, които ти носят храната на самия плаж, както и прекрасна тюркоазена вода.

ПЛАЖЪТ ПОРТО КАЦИКИ. Това е един от най-известните плажове не само в Гърция, не само в Европа, но и в цял свят и неведнъж и два пъти този плаж е бил в класациите са най-добри плажове в Европа и света. Пътят до там обаче ни взе нервите…. Другия път ще отидем с лодка задължително! Пътят беше много тесен и много, много изтощителен с безброй завои. На място се плаща за паркинг, няма къде да спрете безплатно. Плажът, както очаквахме, беше изключително красив. От едната страна – светло синя вода, а от другата страна – високи отвестни варовикови скали. Брегът е целия с бели камъчета. Както тук, така и на абсолютно всички подобни и известни плажове, удивителният син цвят на водата се дължеше на варовиковите скали наоколо и без изключение всички подобни плажове бяха много стръмни – влизаш на два метра във водата и вече не стигаш дъното. Имайте предвид, че плажът се води малко опасен, тъй като има случаи на паднали камъни. Дори ние, докато се разхождахме по плажа, стигнахме до съседния плаж, където видяхме да хвърчат камъни от високо и падаха във водата…

ПЛАЖ КАТИЗМА ( Kathisma ). Много хубав плаж с бели камъчета и синьо-зелена вода. Подходящ за деца. Оттам събрахме един тон камъни, които да си носим в България за спомен. В началото на плажа има платен паркинг, но като го подминете и продължите към плажа, ще може да спрете, без никой да ви иска нищо.

Други плажове, за които не ни време да посетим, но дълбоко препоръчваме са: Плаж Егремни ( Egremni ) – имайте предвид, че там също хвърчат камъни и последно беше затворен заради някакво земетресение, както и плаж Ammoglossa.

Следващата част от поредицата пътеписи за Гърция четете тук: Пътепис за Кефалония


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.



Хареса ли ви статията? Моля споделете в: