Пътепис за Йордания: ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ЙОРДАНИЯ

ПОВЕЧЕ ЗА ЦЕЛИЯ НИ МАРШРУТ И НАПРАВЕНИТЕ ОТ НАС РАЗХОДИ В ЙОРДАНИЯ – вижте в ПЪТУВАНЕ ДО ЙОРДАНИЯ.

„Деца, стягайте багажите, заминаваме след 2 дни!“

Някои хора изпитват огромно щастие и радост, когато пътуват и са на мястото, за което са мечтали. Други пък изпитват подобно чувство още по време на организацията на пътуването в търсене на информация и изгодни оферти. Аз определено съм от вторите и обожавам да организирам пътешествия….. Това пътуване до Йордания, обаче, не беше като никое друго, защото кумихме билети от днес за….. след 2 дни. В този пътепис за Йордания ще разберете как се случи това и как се осъществи нашето пътуване в последния момент.

От много време исках да посетя Йордания и по принцип самолетните билети до там не са скъпи и варират около 25-40 евро двупосочно. НО в навечерието на нашата 10-годишнина от брака, прегледах на бързо сайтът на Ryan Air и се оказа, че има билети по 5 Е за натам и по 5 Е за насам 🙂 Е, как да не вземе човек. Това са 20 лв. за пътуване със самолет в ДВЕТЕ ПОСОКИ! Купихме билетите в Петък вечерта, а трябваше да пътуваме в Неделя. Датите бяха 15-18.12.2019 г. Последва кратка дискусия с мъжа ми дали да пътуваме само двамата или да вземем и децата с нас и накрая решихме: Деца, стягайте багажите, заминаваме след 2 дни!

Реално обаче имахме само една сутрин за приготвяме на багажа, тъй имахме поет личен ангажимент на следващия ден в София, така че в съботата събрахме кой каквото може, всеки с по 1 раница и тръгнахме за София. Спахме там, на следващия ден обикаляхме из столицата и вечерта се насочихме към летището.

Полетът ни до Акаба с Ryan Air беше от 17:35 ч. и кацна на йорданска земя малко по-рано от предвиденото – към 20:00 ч. Самолетът беше пълен само с българи, тръгнали по следите на набатеитите.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ВИЗИ, ВАЛУТИ И JORDAN PASS

При влизане в страната през летището в Акаба, българските граждани НЕ се нуждаят от никаква виза. Просто минавате паспортна проверка и кой накъдето 🙂 А и до Акаба обикновено са по-евтини самолетните билети. Но ако влизате в Йордания през летището в столицата Амман – ще се нуждаете от виза, която струва 25 JOD ( около 63 лв. ).

Има вариант да закупите JORDAN PASS, който струва между 70 и 80 JOD в зависимост от избрания пакет и във всеки е включена безплатна виза ( която иначе е 25 JOD ), безплатен вход за Петра ( иначе билетът е 50 JOD ) и още други безплатни забележителности. Така че ако смятате да престоявате в Йордания повече от 3-4 дни, то задължително си купете JORDAN PASS.

За по-лесно пресмятане на валутите просто обръщайте йорданския динар в български лев, както е лирата към лева. Горе-долу е същия курс. Например 1 динар е 2,40 лева. Все пак прегледайте актуалния курс на валутата преди заминаване, за да няма неприятни изненади.

Добра идея е закупуването на местна SIM карта, въпреки че на много места има безплатен WIFI, както и във всяко такси. Цената за 10 ГБ е около 10 динара и може да се закупи срещу представяне на паспорт както на летищата в Йордания, така и по разни магазини в градовете.

Добре дошли в Хашемитско кралство Йордания! / Това е пълното наименование на страната./

–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Акаба. Виж ТУК!


Общи впечатления за Йордания

От летището на Акаба до центъра на Акаба НЯМА шатъл автобуси. Може да се придвижите единствено с такси цената е около 10 JOD за цялото такси в едната посока. Доплатихме още 3 JOD, за да ни остави пред самия хотел, тъй като надписите на улиците, хотелите и изобщо навсякъде бяха на арабски и нищо не вдявахме.

Изключително топло посрещане от момчетата в хотела ни в Акаба. То не беше точно хотел, а по скоро няколко частни апартамента в обща сграда – ArwaHotel Apartments. Бяха много отзивчиви и дори, когато поискахме да им дадем бакшиш (това е нещо, което ние никога не даваме или невинно забравяме) те отказаха да си вземат бакшиша. УАУ!

Дадоха ни целия рутер да бъде в нашата стая, за да имаме достатъчни добра Интернет връзка, тъй като решихме, че няма да купуваме отделно СИМ карта. Апартаментът беше достатъчно чист ( според представите ми за арабска чистота ), с удобни легла и модерно обзавеждане. Само банята се нуждаеше от ремонт, но и тя беше ок. Имахме на разположение кърпи, тоалетни принадлежности и хладилник. О да, за малко да пропусна – и огромна тераса с гледка към централната крайбрежна улица в Акаба. Цената за 2 нощувки беше 150 лв.

Навсякъде улиците бяха много добре осветени. Нощно време не забелязвахме, но през деня видяхме, че самите улици не са особено чисти и поддържани. Местните са засадили палми и цветя на някои места по булевардите и градинките, за да може да избягат от пустошта, която иначе ги заобикаля.

Както в Акаба, така и в останалата част от Йордания, се чувствахме в безопасност. Хората тук са вярващи мюсюлмани, макар и да не се обличат съвсем по арабски, приемат, че престъпленията са грях и просто не ги правят. А и много почитат краля на Йордания.

Като страна без особени природни ресурси и липса на петролни находища, Йордания залага основно на два добива — единия е на минерали и соли от Мъртво море, а другия е на фосфати в пустинята. В Йордания има 2 климата — средиземноморски в северната част и пустинен в южната част на страната, където се намира и Акаба. Средиземноморският климат е толкова благоприятен за земеделие, че селскостопанските реколти са до 4 пъти годишно! (Например каса домати струва 1 динар, колкото у нас струва ½ кг домати. 1 динар = 1,43$ = 1,80 лв.).


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ЦЕНАТА НА ХРАНАТА В ЙОРДАНИЯ

Цената на храната в Йордания е изключително ниска , но трябва да знаете къде да търсите. Имайте предвид, както навсякъде по света, така и тук около известните забележителности цените са двойни и тройни. Така например на входа на Петра една пица струва между 12 и 15 йордански динара, докато на в Акаба се намира спокойно за 6 дори и 3 динара. Като пресмятахме разходите ни от пътуването, излезе, че сме дали само 85 динара за храна за 4-те дни в Йордания – и това за 2 възрастни и 2 деца!

На централния крайбрежен булевард в Акаба има няколко заведения за бързо хранене ( тип Aladin foods ), където се предлагат цели менюта с месо, ориз, картофи и зеленчуци по 2-4 динара, което си е направо без пари като имайте предвид, че една порция е напълно достатъчно за да се нахранят двама души. Там се намира и McDonald’s, който разполага с закрит детски кът.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


ПРИДВИЖВАНЕ ИЗ ЙОРДАНИЯ

Има 3 основни начина за придвижване из Йордания – с автобус (организиран транспорт, тур), с кола под наем или с такси (личен шофьор).

– АВТОБУС. Ако сте един или двама човека най-добре е да се придвижвате с автобус. Има редовни автобусни трансфери от Акаба до Петра и от Петра до пустинята Вади Рум като цената е 12-15 JOD на човек в посока. Ние например отидохме до Петра с автобус и ни излезе 18 JOD на човек в двете посоки. Автобусната фирма се казваше JETT. Билетите купихме от Viator.

– КОЛА ПОД НАЕМ. Ами предполагам, че това е също много изгоден вариант като са 4-ма души в колата, но ние нямахме никакво време за предварителна организация и търсене на оферти, затова не можем да коментираме този вариант на придвижване.

ТАКСИ. Опцията за такси е много изгодна и дори по-евтина отколкото с автобус, когато сте 4-ма души, както бяхме ние. Не стига че е много по-удобно, но и можеш да кажеш на шофьора къде точно да те спре. Може да се уговорите един шофьор да ви заведе до различни места из Йордания и той ще ви направи отстъпка в цената. Във всяко такси има безплатен WIFI. В Йордания важи принципа „Щом имаш кола, значи си таксиджия“, така не се учудвайте, ако навсякъде по улиците ви предлагат услуги за превоз. Йордания е стана на пазарлъка. Ами пазарете се, това очакват хората от вас, спокойно може да свалите и до половината от първоначално обявената цена.

Някои от тарифите за такси,които платихме по време на нашия престой в Йордания:

От Акаба до Туристическия център на Вади Рум – 30 динара еднопосочно

От Акаба до Саут Бийч ( South Beach ) – 10 динара еднопосочно

От летището в Акаба до Центъра на Акаба – 10 динара еднопосочно

От Акаба до границата с Израел – 8 динара еднопосочно

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС ЗА ЙОРДАНИЯ – ПЕТРА – Царството на набатеитите и едно от седемте чудеса на света

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: