Пътепис: С деца в Истанбул

Прочетете пътеписа и за предното ни пътуване до Истанбул 10 години по-рано – ПЪТЕПИС: ЕДИН ДЕН В ИСТАНБУЛ

Второто ни пътуване до Истанбул бе с двете ни деца (на 5 и 9г.) за 3 нощувки. Датите бяха 30.10-02.11.2020г. Хотелът, на който се спряхме, се казваше Meydan Suites, резервиран през booking.com и цената беше 100 лв. общо за 3-те нощувки без включена храна. Хотелът се намираше в района на Синята джамия, в квартал Fatih, точно там, където започва тунелът Евразия (който минава под Босфора) и близо до всякакви магазини, ресторанти, бакалии и тамошните баничарници и т.н.

От Пловдив тръгнахме към 10 ч. сутринта и паркирахме пред хотела към 18 ч. Вече почти се беше стъмнило. Настанихме се в стаята. Дадоха ни четворна стая, идеално хигиенизирана, но с кофти гледка. Веднага след това излязохме да разгледаме района и да си взмем нещо за вечеря. Навсякъде, буквално навсякъде се продаваше нещо за хапване – пидета, бюреци, баклавички, локуми, кебапи. Сладкарници и ресторантчета бол. Тротоари йок! 🙂

На втория ден сутринта си направихме пешеходна разходка отново из района, но този път в противоположната посока. За разлика от предното ни посещение на Истанбул преди 10 години, когато имаше огромна опашка, сега успяхме да влезем в църквата-джамия Света София, но ни направи впечатление как някои от стенописите бяха изтъркани и премахнати нарочно. След това се разходихме из красивия парк Гюлхане, който граничи със султанския дворец Топкапъ. По-късно през деня минахме през Аквариума, Миниататюрк, Обърнатата къща и кулата Sapphire.


Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Истанбул. Виж ТУК!


На следващия ден се разходихме пеша през Капалъ Чарши, Египетския пазар за подправки, кулата Галата та чак до площад Таксим. Минахме през главната улица, пълна с множество маркови и бутикови магазини на световно известни брандове. По средата на улицата минаваше емблематичния за Истанбул трамвай с име Galatasaray, оцветен в ярно червен цвят. Атмосферата в този квартал на Истанбул беше коренно различна от тази в района на Синята Джамия и Света София. Тук всичко бе много по-цивилизовано. Липсваха крайпътните сергии и чаршии. Липсваше ориенталската атмосфера. Дори храната се различаваше. Тук много рядко видяхме да се продава пиде или бюрек, например.

На тази главна улица влязохме в една сладкарница, тъй като си бяхме набелязали още предния ден едни много красиви мини тортички и искахме най-накрая да ги опитаме. Оказа се, че макар сладкарницата да изглеждаше доста изискано подредена и десертите да бяха много красиви и вкусни, цените бяха съвсем нормални, дори по-евтини спрямо същите неща в България. Там опитахме и турски кадаиф, който се различава от българския толкова, колкото Земята от небето. Кадаифът първо беше много твърд и едва успахме да го нарежем с нож. Второ кадаифът беше навит на руло и пълен с цели парчета шам фъстък. И трето беше отвратително сладък. 🙂



Противоепидемични мерки в Истанбул, Ноември 2020 г.

Не се наложи да правим PSR тест нито за влизане в Турция, нито за влизане в България след това. На влизане в Турция на българо-турската граница дезифенкцираха колата отвън и ни дадоха пакети с маска и малък децифенктант за всеки един от нас. В Турция маските на открито бяха задължителни, но като цяло хората не спазваха това правило, но пък за сметка на това на закрито не можеше да видиш човек без правилно сложена маска. Дезифенктанти и термометри имаше на няколко туристически места.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ИСТАНБУЛ ЗА ДЕЦА:

Тъй като бяхме с децата, забележителностите, които избрахме да разгледаме в Истанбул, бяха предназначени главно за деца и им бяха много интересни. Местата, които успяхме да посетим бяха:

1. Аквариума Sea Life Aquarium, който се намира в мол Forum Shopping Center в покрайнините на Истанбул. Този мол е най-големият мол в Европа и до него може да се стигне с такси, кола, автобус и метро. Поради пандемията Covid19 работното време беше всеки ден от 12:00 до 18:00. Аквариума беше много интересен и добре направен и спокойно прекарахме в него 2-3 часа. Актуална информация може да откриете тук: https://www.visitsealife.com/istanbul/en/

2. Леголенд, който също се намира в мол Forum Shopping Center в покрайнините на Истанбул и който поради пандемията Covid19 работеше само в петък, събота и неделя от 12:00 до 18:00ч. За съжаление половината част от Леголенд не функционираше поради притовоепидемичните мерки. Актуална информация за Леголенд може да откриете тук: https://www.legolanddiscoverycentre.com/istanbul-en/tickets/standard-tickets/

Закупихме си билети 2 в 1, които включваха Аквариума + Леголенд за 344 TL = 70 BGN общо за 2 възрастни + 2 деца

3. Миниататюрк. Представлява парк на открито с множество реалистични макети на сгради в Турция, които съществуват сега или са съществували в миналото. На децата много им хареса. Работното време е от 09:00 до 18:00. Билетите бяха по 20лири на възрастен и по 5 лири на ученик. Актуална информация може да откриете тук: miniaturk.com.tr

4. Обърнатата къща точно до Миниатюрк. Много забавно място. За първи път влизахме в такава обърната къща и децата бяха много впечатлени 🙂 Не си спимням колко струваше билета, но не беше евтин.

5. Grand Bazaar (Kapali Carsi) – Минахме покрай него по път за Галата, но беше Неделя и пазарът беше затворен. Неочаквано тихо. Но поне египетския пазар за подправки Misir Carsisi беше отворен и вътре, както очаквахме, беше много шарено, колоритно и всеки те дърпа, за да ти предложи някаква „незаменима“оферта и да си купиш от тях.

6. Sapphire Tower – това е 4-тата най-висока сграда в Турция. Висока е 261 метра и е с 64 етажа. Първите няколко етажа са всъщност мол и след това вече започва небостъргача. Билетът струваше около 6 евро/човек.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


ИНТЕРНЕТ В ИСТАНБУЛ

Истанбул предлага безплатна WIFI връзка на на местата с най-много забележителности. Името й е „ibbWiFi”. Необходима е регистрация, преди да може да се използва тази услуга. Иначе предплатени SIM карти с включен Интернет може да разгледате тук: https://www.vodafone.com.tr/en

РАЗХОДИ за 2 възрастни + 2 деца:

3 нощувки в хотел Meydan Suites – 100 лв.
Забележителности – 140 лв.
Гориво – 200 лв.
Храна – 120 лв.
Разни – 40 лв.

ОБЩО: 600 лв.

/Към датата на посещението ни турската лира беше със следния курс: 1 TRY = 0,20 BGN или 100TRY = 20BGN/

Прочетете пътеписа и за предното ни пътуване до Истанбул 10 години по-рано – ПЪТЕПИС: ЕДИН ДЕН В ИСТАНБУЛ


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: