Какво да правим в Стара Загора? Ето Топ 13 на забележителностите в града

Стара Загора е петият по големина град в България с население над 233 000 души.

Често се е случвало да минаваме транзитно край Градът на правите улици и липите ( както е известен град Стара Загора), пътувайки най-често в посока морето, но ето, че най-накрая, заедно с някои травел блогъри от ACTOM ( Асоциацията на травел блогърите в България ) имахме и повод да посетим града за няколко дни, които използвахме максимално да се запознаем по-добре с историята, живота и забележителностите в града. Неочаквано за мен, в града се оказа, че има страшно много история, за която може да ви разкажат и в Историческия музей, и в Музея на Религиите и Музея на Неолитните жилища

Също така обаче има и забавления за малки и големи като например в Прабългарското селище на Аул „ Бага Тур“.

Да не забравяме и фактa, че в Стара Загора се намира единствената отворена за посещения пивоварна в България – Загорка. Както и сами ще се убедите, четейки тази статия, града предлага за всекиго по нещо.

За съвети и напътствия относно хотелите, ресторантите и забележителностите в града, освен безкрайния Интернет, може да посетите и Туристическия Информационен Център в центъра на Стара Загора на адрес Бул. Руски 27 или техния сайт: www.starazagora.love

Основните забележителности в Стара Загора:

Цените на билетите за Историческия музей

1.Регионален исторически музей – Помещава се в единствената сграда в България, която е била построена именно с цел да бъде използвана за музей и се намериа на адрес Бул. Руски 42, точно срещу Туристическия Информационен Център. В музея ще отркиете изключително богата колекция от над 100 хиляди артефакта с датировка над 6000 години преди Христа. Самия музей е построен върху останките на главна улица в древна Августа Траяна.Препоръчваме ви да си платите за беседа с екскурзовод, който ще ви разведе из целия музей, разказвайки ви непознати за вас факти и събития от историята на града.

Сайтът на музея: www.museum.starazagora.net

Работно време: 10:00 – 18:00 часа
Почивен ден–понеделник

2. Къщата на архитекта. Ако има някое кътче в Стара Загора, което да ми напомня на атмосферата на Капана в родния Пловдив, то това със сигурност е Къщата на Ахитекта. Мястото е бил дом на втория архитект на Стара Загора – архитект Христо Димов. Всичко е къщата е арт и ретро. Всяка мебел и всеки ъгъл са изпипани до посления детайл, за да може човек, влизайки в къщата, да забрави проблемите и тежестта на деня и да се пренесе в един по-духовен и далеч по-романтичен свят. Оказа се, че къщата е сцена за различни арт занимания и психологически беседи.

3. Античен форумен комплекс на Августа Траяна – Намира се на около 200 метра от Историческия музей и представлява останки от древна сцена от римско време, която в днешно време, най-вече в топлите месеци от годината, оживява и става център на културния живот в Стара Загора. През лятото може да се насладите на всякакви концерти на Филхармонията – от класически до рок концерти ( на какъвто ние попаднахме ), както и да послушате малко опера 🙂 Какво по-хубаво да завършите вечерта от приятен спектакъл на сцена под откритото небе. Така и ние бяхме поканени уж на опера, а то се оказа рок-концерт с участието на група Кикимора и Симфоничния оркестър към Операта!


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


4. Антични мозайки от частен дом и от обществена сграда – Двете мoзайки се намират на две различни места, като по-голямата се помещава с сградата на Пощата в Стара Загора. Изключително сложни рисунки с използвани няколко цвята и различни техники, характеризиращи времето на Римската империя.

5. Къща музей „Гео Милев“ – Това е мястото, където е преминал животът на Гео Милев и неговото семейство. Най-изумителното в къщата е, че притежава баня. Да – БАНЯ 🙂  Нещо невиждано по онова време и считано за лукс. Също така до красивата градина има построена зала за сбирки, в която често се прожектират филми за живота на Гео Милев, както и се провеждат беседи и художествени занимания за деца. За актуални събития проверете сайта: http://geomilev.com

6. Музей „Неолитни жилища“ – Помещава се в сграда в двора на Окръжната болница в града на адрес ул. Армейска №20 и там може се види най-запазената къща в Европа, датираща от шест хиляди години преди новата ера. Високата седем метра постройка е изградена от забити в земята колове, преплетени с пръти. Тя е била обмазана с глина премесена със слама. В нея са живеели три семейства, които са оставили след себе си пещи, зърнохранилища, ръчни мелнички и керамични съдове с различни украси.

7. Бранителите на Стара Загора – Представлява огромен паметник висок 50 м., построен на хълма в непосредствена близост до Стара Загора, откъдето се открива приятна гледка към целия град.

8. Храм „Св. Димитър“ с Хилендарския метох – Това е едно от местата, където Васил Левски е живял в продължение на няколко години като и тук в последствие основава и един от първите революционни комитета. Сегашната сграда на метоха е възстановка, тъй като истинския метох е бил опожарен непосредствено преди Освобождението. Експозицията включва две възстановки: на метохската килия на Васил Иванов Кунчев и класна стая от втората половина на ХІХ в. Имайте предвид, че ако искате да посетите метоха, е необходима предварителна заявка, направена на телефон 042/919-214 или на място в Регионален исторически музей – Стара Загора.

9. Посещение на Художествена галерия – Има голямо разнообразие на класически и съвременни автори главно от 20 век. Постоянната експозиция събира произведения в четирите направления – Живопис, Графика, Скуплтура, Иконопис. Актуална информация за предстоящи изложби, както и за постоянната експозиция, може да намерите в сайта на галерията: www.artgallerystz.com


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Стара Загора. Виж ТУК!


10. Музей на религиите – Макар и по-назад в списъка, този музей ни впечатли най-много до момента и има защо. Намира се на бул. Цар Симеон Велики №115. Представлява джамия, във вътрешността на която са открити останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х – ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ в.) и средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ в ). Това е може би единственото място в света, където на едно място може да видите три различни религии. Джамията впечатлява и със своите стениписи, които се различават значително от стенописите в други джамии. Интересен факт е, че след Освобождението на България, в продължение на няколко години джамията се е използвала като църква и е приютявала вярващите християни, докато се построи първата църква в града.

11. Пивоварна Загорка – В петък, събота и неделя пивоварната предлага организирани турове с гид, който ви развежда из сгрите на пиво-създаването и пиво-пакетирането. Официалния сайт, на който може да се запознаете по-добре с условията за посещение или да направите резервация е: www.zagorkatours.bg Повече за организираните турове прочетете в статията ми специално за Загорка:

„Загорка“- единствената отворена за посещения пивоварна в България

12. Парк Бедечка ( или както е по-известен сред местните – парк Ариана или парк Загорка) – Един и от най-големите паркове в града. Намира се точно до Пивоварна Загорка и това е мястото, на което може да се разходите романтично със своята половинка. Паркът е голям, разполага с езеро, водни колела, множество алеи и пейки, както и приятен ресторант, на който да похапнете.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


13. Аул „БАГА-ТУР“ – Намира се в рамките на Зоологическата градина на Стара Загора и представлява прабългарско селище, на което може да се научите да яздите кон, да стреляте с лък или да се биете с тояга и копие. Предлагат се занимания както за възрастни, така и за деца. Често се организират лагери. Ето и статията ми за БАГА-ТУР:

Стрелба с лък, езда и бой с тояги – всичко това в прабългарското селище „ Бага-тур“ в Стара Загора

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Официалния сайт на Туристическия Информационен Център е www.starazagora.love

Настаняване:

Бяхме отседнали в хотел Ла Рока, който е разположен точно в центъра на гр . Стара Загора, на 100 м от централната пешеходна зона, на минути от всички важни институции и забележителности в града. Изключително вкусна беше закуската, която изглеждаше като снимката вдясно 🙂

Други местенца за настаняване са:

Fox Rooms Aparthotel

Forum Hotel

Uniqato Hotel

Park Hotel Stara Zagora

Изхранване:

В града има множество заведения и малки капанчета, където може да хапнете разнообразна кухня, дори и традиционните за Стара Загора свински ушички 🙂 Ние обаче избрахме ресторант Уникато, към който има и хотел. Атмосферата в ресторанта е много приятна, а храната вкусна и изключително красиво поднесена, за което може да се убедите и сами от снимките по-долу.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: