Валпарайсо – очаквания и реалност

Из „До Чили и обратно – едно пътуване до неизразимата природна красота

ПОВЕЧЕ ЗА МАРШРУТА НА ПЪТУВАНЕТО И КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ ВСИЧКО – ВИЖТЕ ТУК.


На следващата сутрин бяхме решили да подадем жалба до Аржентинските авиолинии поради отменения полет, но ни очакваше нова изненада – отново стачка от 5 до 7 часа сутринта, като в тази стачка, доколкото разбрах от Интернет след това, се бил включил целия транспортен сектор в Буенос Айрес – метро, автобуси т.н. Затова и не успяхме да подадем жалба.

Полетът ни до Сантяго с KLM се осъществи с леко закъснение. За сметка на това успяхме да направим прекрасни кадри, прекосявайки Андите отгоре. В пътеписа прикачвам някои уникално красиви кадри на Андите.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


В Чилийската столица кацнахме към 12 часа на обяд като от летището се качихме  направо в автобус Turbus до Терминал Аламеда, откъдето сменихме с друг автобус до Валпарайсо. Това е и най-лесния начин да стигнете от летището на Сантяго до Валпарайсо и Vina del Mar. Автобусите от Сантяго, Терминал Аламеда са буквално през 20-25 минути като автобусите пристигат пет минути преди тяхното тръгване от автогарата, не по-рано. Разстоянието между двата града е 120 км. и отнема 1 час и 40 минути. Еднопосочният билетът е 2700-3000 CLP на човек. Директни автобуси от летището на Сантяго до Валпарайсо и Vina del Mar не се осъществяват.

ВАЛПАРАЙСО

Пристигайки на автогарата във Валпарайсо има два варианта за достигане на площад Sotomayor, който е изходна точка на пешеходните разходки из града – пеша, което ще ви отнеме около 30 минути, или като се качите на местния тролейбус за скромната сума от 270 CLP за билет. Ние решихме да се разходим пеша до хотела, като по пътя минахме през най-различни тематични улици, където продаваха съответно само риба, само автомобилни части или улица с хранителните магазини в града.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел във Валпарайсо. Виж ТУК!


Хотелът бе резервиран през www.booking.com и се казваше Hostal Don Oso. Помещаваше се на последния етаж на една много интересна от архитектурна гледна точка сграда. Стаята ни беше приятна, а още по-приятна беше закуската на следващата сутрин. Разполагахме с всичко необходимо и интернета беше отличен. След като се освежихме от дългия и изтощителен преход от София, Рим, Амстердам, Буенос Айрес, нощувка на летището, ето че най-накрая щяхме да си отпочинем заслужено. Но вместо това взехме по един бърз душ и с нови сили излезнахме да разгледаме града.

Валпарайсо е известен най-вече с накацалите по хълмовете и оцветени и изрисувани в различни цветове къщички.

Реално това е така. Наистина имаше доста оцветени в различни цветове и изрисувани с графити къщички, но оставяйки това настрана целият град миришеше ужасно на урина! Беше изключително, изключително мръсно навсякъде и като цяло не ни хареса.

Основна забележителност във Валпарайсо, станала полулярна из целия свят, това са стълбите, изрисувани като пиано – Piano Steps. Ако разполагате с повече от 1 ден в района, ви препоръчвам да отидете и до съседното градче – Vina del Mar, където ще останете впечатлени от крайбрежната ивица, луксозните хотелски комплекси и туристическата атмосфера. До Vina del Mar може да стигнете с автобус от Валпарайсо или директно от столицата Сантяго.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


БЕЗПЛАТЕН ТУР във Валпарайсо: www.tours4tips.com

Туровете се осъществяват всеки ден от 10 сутринта и 15 ч. следобед като стартова точка за туровете е определен Plaza Sotomayor, пред големия паметник. Туровете са идеална опция за всички туристи, които не разполагат с много време и искат да се запознаят с впечатляващата историята на бохемския град.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС: ПУСТИНЯТА АТАКАМА: ГРАДЧЕТО САН ПЕДРО – Вижте ТУК

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: