С кемпер до Мостар в Босна и Херцеговина и водопадите Кравице

Какво е да шофираш в Босна и Херцеговина, да видиш прекрасния Мостар, да си потопиш краката във водопадите Кравице, след това да си на косъм от заклещване и накрая да нощуваш на 1 метър от морския пясък, четете в следващата част от нашето Пътуване с кемпер до Западни Балкани и Италия.

Повече информация относно маршрута, разходите и всички пътеписи от пътешествието може да откриете ТУК.

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС –> ДЕН 3: С кемпер до Дубровник, Хърватия

Ден 4: ДУБРОВНИК – МОСТАР – 130 км. ( 3:00 ч. )

Следващия град, който беше ред да разгледаме и да се потоипм в атмосферата му, бе Мостар в Босна и Херцеговина. По принцип не бихме тръгнали за Босна, освен ако не бях прочела преди това, че този град е много красив и си заслужава посещението.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Разстоянието между Дубровник и Мостар е 130 км и според навигацията трябваше да го изминем за 2 часа и 20 минути. Проблем обаче се оказа пътят, който беше в изключително ужасно състояние.

Едно-лентов път през огромни планини с много завои, множество автобуси и камиони. Преминаването на другия край на планина ни отне повече от 3 ч. и половина.

По обед пристигнахме в Мостар. Мястото, на което паркирахме, се намира на следните координати:

43.337612        17807771
N 43°20’15.4″    E 17°48’27.97″

Това е безплатен обществен паркинг в жилищната част на Мостар сред блокове точно до хранителен хипермаркет Konzum Super Market. Намира на 5 минути от най-големата забележителност в града – Стари мост. Всъщност има още няколко големи паркинга, които или са безплатни или се плаща по 1 евро/час и всичките са близо до централната градска част.

Официалната парична единица в Босна и Херцеговина е Босненската конвертируема марка, или накратко „км“. За българите лесно се смята, защото 1 марка = 1 лев.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


МОСТАР и ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В МОСТАР

Мостар е град, който е бил под силното влияние на Османската империя и на Австро-Унгарската империя. Това личи ясно от различните сгради в разнообразни архитектурни стилове, запазени и до днес.

Стари мост е символът на Мостар и сред най-популярните забележителности в Босна. През XV-ти век и началото на XVI-ти век Мостар представлявал малко градче от десетина къщи, а мостът над река Неретва бил дървен и несигурен. Османците завземат региона през 1468 г. и почти сто години по-късно султан Сюлейман Великолепни поръчва да бъде съграден нов – каменен мост над реката. Строителството на моста трае 9 години – от 1557г. до 1566г. и така градът започнал да се разраства, като в днешно време е неофициалната столица на Херцеговина. По онова време Стари мост е бил с най-голямата арка в света.

Мостът е висок е 21 метра и за съжаление е бил разрушен през 1993г. Единайсет години по-късно (2014) е напълно възстановен. За реставрацията на моста са използвани някои от старите камъни, специално извадени от водите на р.Неретва след войната.

Река Неретва, над която се издига Стари Мост, е една от най-студените реки на планетата, температурата ѝ често пада под 7°C, а в Мостар температурата на реката е 12°C.

Интересно нещо, което може да наблюдавате по някои от сградите, са дупките от куршуми от времето на мюсюлманско-хърватската война орез 1993 г. Забелязват се по-рядко в центъра и повече в крайните квартали на града.

War Photo exhibition пък представлява изложба със снимки и предмети от войната и се намира в единия край на Стари Мост. Доскоро посещението беше безплатно, но вече има скромна входна такса.

Интересна атракция са т.н. скачаци – това са местни хора, които скачат от моста в реката като след това събираха бакшиши от всички наблюдаващи туристи.

Около Стари мост се намират много магазинчета със разнообразни сувенири – от куршуми, през магнити и картички до сувенири, свързани с официалната религия в страната – мюсюлманството. Също така, може да се снимате и с босненка в традиционна носия, както аз направих и ми струваше 1 евро.

Има голямо разнообразие и на ресторантчета. Тъй като вече беше станало обедно време ние се настанихме в едно ресторантче, в което видяхме, че се хранят и други туристи и решихме да не сме по-назад от тях и си поръчахме 4 различни ястия. Порциите, които ни сервираха след това, бяха огромни като количество, изключително евтини и много вкусни.

Както писах и по-рано, истината е, че само бях чела колко красив град е Мостар, но не бях убедена в това до самото ни идвайки тук. Сега виждайки всичко на място се убедих, че наистина е изключително приятно място за разходка и го препоръчвам на всички, които са тръгнали по този маршрут и минава покрай него да се отбият, да разгледат и да хапнат по една типична босненска манджа.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Мостар. Виж ТУК!


МОСТАР – KRAVICE FALLS – ТРОГИР– 180 км. ( 3:00 ч.)

ВОДОПАДИ КРАВИЦЕ ( KRAVICE FALLS )

По време на предварителната подготовка за това кемпер пътешествие много мислихме дали да не включим популярните Плитвички езера в програмата, но за съжаление те се падаха доста встрани от маршрута ни, отделно, че щяха да отнемат ден и половина за отиване до там, разглеждане и връщане и затова започвах да търся други алтернативи на подобни езера или водопади. Така попаднахаме на Kravice Falls. Моят мъж е голям фен на водопадите, езерата, язовирите, плажовете и изобщо на всички места, където има вода.

Има огромен безплатен паркинг до входа, на слънце. Работното време през лятото е от 7:00 до 22:00 ч. Цената на билета е 20 КМ за възрастен и 10 КМ за дете над 7 г. Деца под 7 години са безплатно. Актуална информация ще намерите ТУК.

След като си закупихме билети, имаше два варианта за придвижване до самите водопади, които се намират на около 1 километър от входа. Единия вариант бе да ходим пеша 10-15 минути по пътеката надолу, а другия вариант беше да хванем влакче, за което се доплаща по едно евро на човек. Ние решихме на отиване към водопадите да слезем пеша, а на връщане, тъй като бяхме много изморени, се качихме на влакчето и децата много се забавляваха.

Самите водопади не са високи, но са доста широки като площ. Невероятно красива каскада от водопади и то само на около 40 минути път от Мостар. Под водопадите официално е разрешено къпането и плуването, стига да издържате на студ. Истината е, че водата беше доста студена и мътна. Беше препълнено с хора през лятото. Важно е да си носите собствена хавлия, както и одеяло, което да постелите на зелените площи. Също така на място може да наемете шезлонг под наем за целия ден срещу 4-5 евро. В района на водопадите има няколко кратки екопътеки, по които да се разходите, както и заведения, където можете да обядвате или пийнете нещо студено.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


ПЪРВА НОЩУВКА В ТРОГИР

След водопадите Кравице беше вече време да се ориентираме към Сплит и Трогир. До последно се чудихме в района на кой от двата града да нощуваме. Първо харесахме едно местенце в Park4night близо до един плаж в Сплит, където така се набутахме, че кемпера едва не се заклещи – беше въпрос на няколко сантиметра кемперът да се заклещи. Толкова тясна улица беше…
В крайна сметка нощувахме в Трогир като мястото е със следните координати:

43.516102    16.257299
N 43°30’57.96″     E 16°15’26.27″

Представлява крайпътен паркинг в Трогир, в тази част от града, която се намира на остров Чиово, на 500 метра от Стария град на Трогир. На метър от пясъка и на 4-5 метра от морска вода ( ! ), което нарежда това място на едно от най-панорамните места, на които спахме по време на нашето кемпер приключение. За сметка на това нощем беше доста шумно, тъй като имаше голям трафик по булеварда, на който бяхме паркирали. На моменти имахме чувството, че някоя по-голяма кола или камион направо ще ни отнесе. Отсреща на мястото, където бяхме паркирали, се намираше и летището на Сплит и затова често виждахме най-различни самолети да кацат или излитат. Общо взето имаше голямо движение над главите ни.

Нямахме проблеми с полицията или местните, изкарвахме си масата със столчетата плътно до кемпера и си хапвахме безпроблемно на фона на морските вълни ( и минаващите наблизо коли ).

Друго много добро място за паркиране е Марината ( пристанището ) на Трогир като там се плаща 114 куня за 24 часа, спира се на огромен паркинг и може да се използват всички удобства на Марината – тоалетна, душ, електричество. Има още пералня и сушилня, които се доплащат. Ние, въпреки че бяхме паркирали безплатно извън пристанището, успяхме да си вземем душ там и да си пуснем някои дрехи за пране. Друг е въпросът, че пералнята, както и сушилнята не си свършиха добре работата и се наложи да си досушим дрехите закачени на всички възможни места из кемпера.
Основната валута в Хърватия се казва хърватска куна като 1 куна е равна на 25 ст., а 100 куни са 25 лв.


Правилата за паркинг на кемпери в Хърватска са следните – позволено е спирането само на определените за това кемпер-стопове и къмпинги. Възможно е спиране и на обществените паркинги, освен ако няма изрична забрана, че е забранен достъпът на кемпери и стига габаритите на кемпера да не пречат на движението. Намират се и някои безплатни местенца, но там може да ви направят проблем от полицията, особено ако сте решили да нощувате или си изкарвате цялата покъщина извън кемпера. В случая при нас никъде из Хърватска не се наложи да плащаме за паркинг, нито пък сме били глобявани. Дори в Трогир нощувкахме 2 нощи на едно и също място и нямахме проблем.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –-> ДЕН 5: ОРГАНИЗИРАН ТУР ОКОЛО ТРОГИР


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: