ВУЛКАНЪТ ВЕЗУВИЙ И АРХЕОЛОГИЧЕСКИ КОМПЛЕКС ПОМПЕЙ

ВУЛКАНЪТ ВЕЗУВИЙ И ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕГО – АРХЕОЛОГИЧЕСКИ КОМПЛЕКС ПОМПЕЙ

Какво е да изкачиш активен вулкан, а след това да посетиш мястото, което този същия вулкан е унищожил за часове и кой е най-големият открит археологически парк в света – това и още интересна информация, ще намерите в настоящия пътепис за вулкана Везувий и Помпей, част от поредицата пътеписи „С деца на Лазурния бряг + Средиземноморски круиз + Амалфийско крайбрежие“.

ВИЖТЕ МАРШРУТА, ПРОГРАМАТА И РАЗХОДИТЕ ЗА ЦЯЛОТО ПЪТУВАНЕ ТУК.

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА: ТУК

Съвсем изневиделица рано тази сутрин още със събуждането си реших, че искам да изкача вулкана Везувий. При предварителното търсене на интересни места в района, го бях само маркирала и не бях търсила кой знае каква информация. Не знаех как да се придвижа до там, така че реших, че ще се присъединя към организирана група. Другите от семейството щяха да се излежават в апартамента през това време.

Точно до ЖП гарата на Помпей имаше туристически информационен офис, от където резервирах организиран транспорт с aroundvesuvio.com (Виж техните турове ТУК) до вулкана и за моя щастие тази сутрин имаше такъв от 9:00 часа с връщане в 12:30 ч. Какво по-хубаво от едно бързо хайкинг раздвижване след закуска?

ВУЛКАНЪТ ВЕЗУВИЙ

И така, след като се събраха всички заявили желание да пътуват, потеглихме към вулкана. Кратерът му е с дълбочина 217 m и обиколка 1400 m. Диаметърът на основата му е повече от 3 km. В подножието на Везувий е пълно с населени места, овощни градини и лозя, но тръгвайки нагоре склоновете му стават все по-пусти и започват да изглеждат все по-застрашително.

Висок 1281 м., вулканът Везувий е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Други вулкани са Етна (о-в Сицилия), Ейяфятлайокутъл (Исландия) и много други, но намиращи се на острови. Историята сочи, че Везувий е изригвал периодично в продължение на повече от 12 000 години. През XX век са регистрирани шест големи изригвания на вулкана. Най-известното изригване на Везувий датира от 79 г. сл. Хр. ктато вулканът е унищожил градовете Херкулан и Помпей. Тогава той е изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим, посипали се гореща пепел и скални късове, въздухът се наситил с отровни газове. Повечето жители на Помпей били погребани под пластове вулканична пепел или били задушени от отровните газове. Последното изригване на Везувий е било 1944 г., когато загиват 45 души, и са опустошени няколко села.

Пътят нагоре е доста тесен, с множество завои и е необходимо високо ниво на шофьорски професионализъм, за да участваш в разминаване на две превозни средства. Забелязах, че в по-високите части на склоновете има зони с растителност, която е като изгоряла и стърчаха само останките от стъбла на дървета. Виждаше се и откъде е минавала лавата, стичаща се от кратера.

Пътувахме с мини бус и той ни остави точно на входа на Национален парк Везувий. Важно е да спомена, че паркът има ограничена бройка от туристи, които може да влизат на ден, така че при всички положения е по-добре човек да отиде там сутрин, отколкото следобед, за да не се окаже, че са се изчерпали.

Ако сте решили да изкачвате вулкана без организиран тур, може би тази карта с всички маршрути, водещи нагоре, би ви била полезна. Вижте картата ТУК.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


КРАТЕРЪТ

Изкачването от входа на Националния парк до самия кратер отнема около 30 минути ходене и още толкова, за да се обиколи кратера от всички възможни страни. По пътя има на 3 места павилиони с тематични сувенири като вулканични камъни, бижута от лава и др., които изглеждаха автентични, но едва ли са.  Имахме на разположение около час и половина да разгледаме всичко. Забелязах, че само на едно място кратерът много леко пушеше, но не миришеше на сяра въобще. Панорамната почти 360-градусова гледка отгоре включваше огромния Неапол и всички населени места наоколо.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Неапол. Виж ТУК!


След като се върнах от вулкана Везувий със семейството отидохме до мола в Помпей да хапнем. Беше време за хрупкави пилешни крилца (разбирай KFC), тъй като италианската храна на кораба вече беше започнала да ни омръзва.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК ПОМПЕЙ

Руините на древния град са втората най-посещавана от туристи историческа забележителност в страната след Колизеума в Рим.

Археологическия парк Помпей се намираше на около 15 минути от нашия апартамент. Ние влязохме в парка не от централния вход, а от този, който е от страната на новия град Помпей – през порта Piazza Anfiteatro.

Комплексът е наистина огромен и въпреки, че прекарахме около 5 часа вътре, пак не успяхме да видим повече от 50% от него, така че препоръчвам на всеки, който иска да го посети, да си отдели поне един цял ден, а може и повече. Помпей е един от малкото интересни археологически обекти, които някога са ме впечатлявали. Структурата на града е с прави улици, къщи подредени в квадрати, повечето с вътрешни дворове и атриуми. Помпей представлява един цял град с всички жилищни и административни сгради, датиращи от 1 век + термални бани, много храмове и светилища на различни езически богове, крепостни кули, порти, древния площад Форум и дори древен магазин за улична храна. Влязохме в множество богаташки имения. Амфитеатърът е бил предназначен за гладиаторски битки и е с капацитет около 20 000 зрители. Той е една от най-старите и запазени арени в света. Мащабите на целия комплекс са наистина впечатляващи.

Разходката под парещото следобено слънце определено нямаше как да премине без сладък италиански сладолед, който купихме от магазин, поместен в древна антична сграда на главаната павирана улица близо до Форума. На няколко места из комплекса има древни, но работещи големи чешми на тротоарите. Може би са служели за водопой на конете.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Актуална информация за работното време и цените на билетите проверете ТУК. По време на нашето посещение работното време беше от 9:00 до 19:00ч. като последното влизане е в 17:30ч. Входната такса беше 18 евро/възрастен, а за деца под 18г. – безплатно. Държавните културни обекти в Италия са с безплатен вход през първата неделя от месеца, което се отнася и за комплекс Помпей.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Помпей. Виж ТУК!


ВИЛИТЕ

Освен археологическият парк Помпей, който се намира непосредствено до новия град Помпей, има няколко вили, които се водят също част от парка, но се намират на по-отдалечено място (в рамките на няколко километра) и също може да се посетят от туристи. Това са вила Боскореале (с вила Регина и антиквариум) и вила Оплонтис, които се намират в съвременния град Торе Анунциата) и вила Стабия в съвременния Кастеламаре ди Стабия. Последното влизане във вила Регина е от 18:00ч. като има безплатен шатъл бус между Помпей и Вила Регина. Вижте разписанието му ТУК. Там може да се види вкочанено куче и прасе и е с отлично запазена архитектура.

Денят завърши с вечеря в ресторант на центъра на град Помпей точно пред Катедралата. Емблематичната италианска пица Маргарита идва от района на Неапол. Бяхме учудени от младите сервитьори, които не знаеха никакъв английски, но се оправихме някак.

ОБРАТНО У ДОМА

На следващия ден с влак се придвижихме от Помпей до централната гара на Неапол, а оттам с такси за 5 евро/човек до летището. Постояхме няколко часа там, изчаквайки полета за България по-късно вечерта.

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: