Забележителности в Прага – част 2

Какво е да се опиташ всячески да влезеш нелегално в забранена територия и кой е най-големият замък в света, четете в този пътепис, част от поредицата пътеписи: „В Пика на Делта: Пътуване до Исландия през Полша и Чехия“

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС –> Пътуване до Чехия. Забележителности в Прага – Част 1.

Повече информация за маршрута, разходите и всички пътеписи от пътешествието може да откриете ТУК.

ДЕН 9: Музей и завод на Шкода

На следващия ден сутринта посетихме близкия Lidl, откъдето назарувахме доволно бутерки, кроасанчета и други печива. След което се отправихме към основната ни забележителност за деня – Музея и фабриката на Шкода. Не че сме някакви почитатели на марката, но много исках да влезем вътре в самата фабрика и да видим на живо как се сглобява една кола. Шкода се намира в гр. Млада Болеслав – на около час път от Прага. Безплатен паркинг.

За мое огромно разочарование, се оказа, че можем да посетим Музеят на Шкода, но не и фабриката поради пандемията с Ковид. Бях резервирала тур из фабриката и въпреки, че ни отказаха достъп, ние решихме да обиколим оградената с масивна ограда фабрика в търсене на местенце, откъдето да влезем нелегално 🙂 Бяхме привключили на приключенска вълна! Пробвахме тук, пробвахме там. В един момент, както си карахме и пробваме за пореден път, се озовахме на гробище! Да! Оказа се, че по средата на фабриката има малко старо гробище. Това беше просто уникално. Дори се шегувахме, че може би тук погребват тези, които влизат нелегално вътре 🙂

Заводът на Шкода е о.г.р.о.м.е.н. В него работят на 25 000 човека. Има няколко входа и изхода и влакова композиция. Разполага с паркинг за тирове и огромни паркинги за служители. За съжаление отвсякъде бе заобиколен с ограда/бариера и ние не можахме да влезем нелегално 🙁


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Въпреки това ето какво научихме в „скучния“ Музай на Шкода. Предприятието Шкода Ауто е основано през 1895 година като работилница за ремонт на велосипеди с име „Laurin & Klement“, от 1899 година то произвежда мотоциклети, а от 1905 година – автомобили. През 1925 година заводът е купен от промишления конгломерат „Шкодови заводи“ и започва да използва търговската марка „Шкода“. През 1948 година е национализиран и отделен от останалите предприятия на „Шкодови заводи“, а по-късно става собственост на германската компания „Фолксваген Груп“. През следващите години предприятието е модернизирано и производството му нараства, стигайки до 1,1 милион през 2021 година.

Следваща спирка – Музеят със стари самолети – Metoděj Vlach Air Museum, който също се намира в гр. Млада Болеслав.


После се върнахме в Прага и отидохме директно до Пражкия дворец, който може да се види от почти всяка точка в града. Построен през 9-ти век, Пражкият замък се счита за най-големият дворцов комплекс в света според Книгата на рекордите на Гинес. Катедралата Св. Вит се намира насред комплекса и е прекрасен пример за готическа катедрала. Внушителният й размер я прави една от най-големите в Европа.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


Оттам накрая минахме покрай Народния театър и продължихме към Националния музей, където бяха разположени малки коледни сергии. Оттам си взехме наденичка, картофи с шунка и други неща – всичко беше много вкусно.

Така бързо премина и последния ден от нашето пътешествие преди да започнем малко по-малко да се връщаме обратно към България.

 

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> Пътуване от Чехия до България

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: