Малага

Пътепис: МАЛАГА ЗА 1 ДЕН

Из „Трансантлантически Круиз от Европа до Карибите“

МАРШРУТА НА ЦЕЛИЯ КРУИЗ, КАКТО И ОТДЕЛНИТЕ ПЪТЕПИСИ
ЗА ВСИЧКИ СПИРКИ ПО МАРШРУТА, може да видите ТУК.

Предишна спирка от КРУИЗА: БАРСЕЛОНА – Прочетете пътеписа за Барселона

Какво е да се разходиш из родния град на Анонито Бандерас и Пабло Пикасо, по брега на испанска Андалусия и да влезнеш в Средновековна крепост – това са само част от преживяванията, които имахме по време на нашия еднодневен престой в Малага, част от Трансантлантически Круиз от Европа до Карибите.

Малага е голямо пристанище на Средиземно море. Център е на едноименната провинция, част от автономната област Андалусия. Населяван е от над половин милион жители.

Малага е рожденото място на знаменития художник Пабло Пикасо, както и на актьора Антонио Бандерас.

Пикасо е голямата гордост на Малага и затова името му носят улици, музеи, ресторанти и кафенета. А колкото до Бандерас  – той е съвременния любимец на местните жители.

Още преди круиза, докато се подготвях и търсих информация за този град, ми се стори, че няма нищо интересно в него. Не мога с думи да опиша приятната изненада, която преживах, стъпвайки в Малага. Оказа се, че много съм грешала – градът е сравнително малък, но изключително китен. Дори пътят от пристанището до града беше направен красиво. Навсякъде имаше мандаринови и портокалови дръвчета по улиците.

Основното нещо, което бях предвидила да посетим, бе крепостта Гибралфаро, кото се намираше на хълма над града. Крепостта Гибралфаро се намира на високия хълм до крепостта Алказаба. Имахме желание да посетим икрепостта Алкасаба, но по време на нашето посещение, тя бе затворена за посетители.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Гибралфаро е построен през 10-ти век. От него се откриват красиви панорамни гледки във всички посоки – към морето, пристанището и кварталите на Малага. Има два варианта да се стигне до него – пеша по една стръмна алея за около 30-40 минути или с автобус 35.

Бяхме решили да се качим с автобуса, впредвид, че бяхме с бебешка количка. Чакахме около половин час да дойде автобус 35, качихме се и като дадохме банкнота от 20Е на шофьора и той ни каза, че приемал само банкноти до 10 Е и ни каза да слезем от автобуса. Какво топло отношение само!

Доста се разстроих, защото на децата им омръзна да чакат на спирката и почнаха да правят бели.

От немай къде се принудихме да изкачим алеята пеша до крепостта. Разстоянието не бе голямо, но с количка беше доста тегаво.

Температурата навън се покачи до приятните 15-20 градуса.

Като се качихме, оттгоре гледката беше много красива. Виждаше се арената за битки с бикове, която е отворена за посетители само през лятото.

Билетите за посещение и за двата са по 2,20 евро, а тези с намаление – по 0,60 евро. Също така, може да си вземете комбиниран билет за двата замъка, който е на цена от 3,50 евро. Особеното е, че ако вземете такъв билет, трябва да ги посетите в един и същи ден. В неделя след 14:00 часа входът е свободен.

Върнахме се по същия стръмен път и продължихме към центъра на града. Там имаше малък римски амфитеатър, на който отделихме почти никакво внимание, тъй като Пловдивският Античен театър, например, е в пъти по-голям 😉

Срещу амфитеатъра се намираше и катедралата на Малага – много красива.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Малага. Виж ТУК!


Зад нея се намира историческия център на града с множество тесни улички, площадчета и множество заведения.. Навсякъде беше цветно и красиво. Имаше коледна украса навсякъде.

„Безплатната Ботаническа градина“ беше по пътя ни на връщане. Така нарекох аз една изключително красиво подредена градина по протежение на крайбрежната улица. Представляваше много приятно местенце с много пейки, детска площадка и табелки за всяко растение там.

И там, и из целия град, видяхме огромно разнообразие от най-различни тропически дървета и храсти и имахме чувството, че не сме в Европа, ами някъде по тропическите джунгли.

Оттам тръгнахме да се прибираме към кораба като пътя ни минаваше през яхтеното пристанище, където явно беше нощния живот на Малага. Имаше множество заведения, от които се чуваше надута музика и живот кипеше навсякъде.

Определено Малага ни изненада и очарова.

Следваща спирака от КРУИЗА: КАЗАБЛАНКА – Прочетете пътеписа за Казабланка


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: