Пътепис за Виена: На концерт във Виенската Филхармония

Само в рамките на 2 дни се сбъднаха 2 наши мечти. Първо на Саймън – да гледа Формула 1 на живо ( Прочетете пътеписа за Будапеща ТУК ), и след това и моя – да присъствам на концерт в сградата на Виенската Филхармония.

И така… след вълнуващото състезание на Формула 1 на писта Hungaroring, се прибрахме в квартирата, защото следващия ден се очертаваше да е много продължителен и изморителен. Планувахме да отпътуваме за Виена, където през деня да се разходим, а вечерта, ако имаме късмет, да отидем и на класически концерт. След което да хванем пътя за наобратно към България.

Решихме, че сега е удобен момент да посетим този толкова известен град в Европа и столица на класическата музика в Европа. Едва ли много от вас знаят, че аз всъщност съм завършила Националното училище за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков“ в Пловдив със специалност флейта и имам амфинитет към класическата музика. В този пътепис за Виена ще разберете защо Виена е известна из цял свят като Столицата на класическата музика.

Виена се намира само на 250 км. от Будапеща като целия път между двата града е магистрала и спокойно се минава за 2:30 ч. Влизайки в града, решихме да оставим колата в един от крайните квартали и да се придвижвахме с метрото.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел във Виена. Виж ТУК!


И така… пристигайки в центъра на града, веднага ни направиха впечатление не огромните, а направо грандоманските сгради навсякъде. Където и да погледнехме все сгради, та музеи, та замъци, които човек и да иска, не може да побере в камерата за снимка.

Забележителностите във Виена са наистина много и би отнело няколко дни на човек да разгледа и да се запознае със историята и живота на този град. Затова в този пътепис за Виена, аз ще се спра само на местата, които ние успяхме да видим, макар и отвън, в рамките на нашия няколко-часов престой във Виена, а те са:

Катедралата “Свети Стефан” ( Щефансдом – Stefansdom )

Автопортрет на неизвестен каменоделецСтроена е в течение на няколко века, като началото е било поставено от Рудолф IV върху руините на стари църкви, през 1359г. Катедралата е построена от варовик и е дълга 107 м., широка 40 м. Първоначално цветът и е бил бял, но с течение на времето замърсяванията на въздуха и опожаряването на града в края на Втората Световна война, са оцветили камъка в черно. Катедралата има 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа. Според историята Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял птици да излитат подплашени от покрива на Св. Стефан, но не могъл да чуе звъна на камбаните. Входът в катедралата е безплатен, но туровете до кулите и в подземието се заплащат. Уеб сайт: www.stephansdom.at

В един ъгъл на Св.Стефан е един от най-популярните символи на катедралата. Това е автопортрет, издълбан в камъка от неизвестен скулптор, участвал в строежа й.

Имперският дворец Хофбург

Резиденция на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години. Комплексът се състои от много сгради в различни архитектурни стилове – от готически до барок. В комплекса се помещават Националната библиотека, Имперската съкровищница, етнографски музей, колекции оръжия и музикални инструменти. В момента Хофбург е резиденция на президента на Австрия.

Животът на важни исторически фигури е протекъл тук – император Франц Йозеф I и императрица Елизабет(Сиси), Мария Терезия. Тук се е родила Мария Антоанета (по-късно придобила печална слава като френската кралица изрекла фразата “Като няма хляб-яжте пасти”).

Виенската държавна опера

Кой не е чувал за Виенската опера? Световно известна с представленията си и с филхармоничния си оркестър. Сградата е завършена през 1869г. и е открита с операта Дон Жуан от Моцарт.

Vienna’s Ringstrasse

Булевард Рингщрасе във Виена е дълъг 5.3 км. Достатъчно дълъг, за да се направи място за многобройни монументални сгради, които са били построени по време на периода на историзъм през 1860 до 1890. Днес сградите си стоят там – от Виенската държавна опера до Музея за изящни изкуства. Това са сред най-важните забележителности в град Виена.

Това, което ни изуми беше, че из централна част на Виена не рекламираха нищо друго, освен познайте какво? Концерти 🙂 И… опери 🙂 Съвсем сериозно! Навсякъде можехме да видим хора, които продаваха билети за концертните изяви същия или на следващия ден.

Концертите се провеждаха или в Операта или във залата на Виенската филхармония – същата зала, където в началото на всяка година се състои т.н. Новогодишен концерт, който бива излъчван по БНТ от 12:00 ч. българско време. Сега вече започнах да разбирам защо Виена носи титлата на Световна столица на класическата музика.

Междувременно ето как изглеждаха тоалетните на метроспирката до Операта 🙂

Спряхме да разпитаме един от продавачите на билети и се оказа, че за същия ден, вечерта, разполага с билети на доста задоволителна цена – 19 E на човек. Концертът беше в залата на Филхармонията. Самото ми стъпване там щеше да означава сбъдването на моя голяма мечта. Точно преди концерта ни хвана страшен порой.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


На концерт във Виенската Филхармония по джапанки 🙂

Организацията по влизане на концерта беше на ниво. Залата наистина беше огромна, а нашите места бяха на един от балконите. Аз лично малко се притеснявах, че няма да бъдем подходящо облечени като за концерт, защото се носехме по тениски, дънки и джапанки, но се оказа, че голяма част от посетителите на концерта са именно туристи като нас, които са облечени по същия начин като нас.

Също така се оказа, че подобни концерти има всеки ден, 7 дни в седмицата и че всеки ден тази зала бива запълвана на 100 % с жадни за музиката на Моцарт, Хайдн и Бетовен, хора. После ми говорете, че класическата музика е на умиране…

След вълнуващия (поне за мен :)) концерт поехме по обратния път към България. Децата още в началото задремаха, а по някое време преполовили пътя в Сърбия, и ние спряхме за кратка дрямка, след което на следващата утрин продължихме към Пловдив.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: