Пътепис за Израел – маршрут, разходи и любопитни факти

Какво ме накара да се запиша на организирана групова екскурзия, кой е измислил капковото напояване и къде се намира древния СПА център в Светите земи – това и още интересна информация и приключения четете в настоящия въвеждащ пътепис за Израел, част от поредицата пътеписи „Израел – Божия земя“

  • Пътепис за ТЕЛ АВИВ, ЯФА И ВИТЛЕЕМ –> Виж  ТУК

  • Пътепис за ЙЕРУСАЛИМ –> Виж част 1 ТУК и част 2 ТУК

  • Пътепис за РЕКА ЙОРДАН и ГАЛИЛЕЙСКОТО ЕЗЕРО –> Виж ТУК

  • Пътепис за ЮДЕЙСКАТА ПУСТИНЯ, КРЕПОСТТА МАСАДА И МЪРТВО МОРЕ –> Виж ТУК

Израел: Земя на разделение; земя на война; земя на обещание; свята земя.

Първият път, когато посетих Израил беше по време на Рождество 2009 точно след сватбата като там прекарахме нашата медена седмица. Вижте пътеписа от тогава ТУК.

Вторият път беше през 9-14 март 2023г. (по еврейския календар 5783 г.) и настоящият пътепис е именно за това пътуване.

За всичко си има първи път!

При посетени близо 50 държави на 5 континента, през годините, когато сме пътували понякога сме се възползвали от услугите на местни туристически агенции като сме участвали в половин-дневни и целодневни турове до различни забележителности в съответната дестинация. Но никога досега не бяхме тръгвали от България с туристическа агенция, която да организира цялото пътуване и ние да сме просто като куфари след нея. Както казах – за всичко си има първи път!

От познати разбрах, че се събира група за посещение на Светите места с най-важните християнски и исторически забележителности в Израел. Групата включваше около 50 човека, някои по-познати, някои – не толкова и някои – напълно непознати. Ръководител на групата бе Краси Чендов от агенция Ел Травел. Разгледайте екскурзиите, които той предлага ТУК.

Краси е вярващ и именно възможността да чуя и разбера повече за израелската история от такъв човек, ми хареса. Представянето на нещата от една коренно различна гледна точка в сравнение с обикновените екскурзоводи ме мотивира да се включа и аз в груповото пътуване, въпреки че вече бях посещавала над 1/3 от местата, заложени в туристическия пакет.

Краси Чендов и неговото семейство, което пътуваше с него и помагаше в организацията, не само оправдаха очакванията ми, но ги надхвърлиха с перфектната организация, изобилие от включени забележителности, човешко отношение, прекрасни снимки и чувство за хумор.

Като човек, който пътува 100% самоорганизирано, смятам, че това изключение от моя страна беше на най-точното място в точното време. Не бих го направила за никоя друга държава (освен ако не е задължително, както е в Северна Корея например). Защото за Израел трябва да се говори. За Израел трябва да се молим и трябва да знаем неговата история, настояще и бъдеще. Защото всеки човек на тази земя (независимо от народ, раса и език) има неотменима връзка с тази свещена земя.

Стига това дълго лирическо отклонение, нека се върнем към пътеписа.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Тeл Авив. Виж ТУК!


РАЗХОДИ

Целият туристически пакет струваше 1400 лева с включени 5 нощувки със закуски и вечери в хотел Santa Maria Hotel във Витлеем (Западния бряг, Палестина. Настаняването във Витлеем е в пъти по-евтино от хотел в Йерусалим. Виж изгодни хотели във Витлеем ТУК.)
Задължителни допълнителни разходи (за кабинковия лифт на крепостта Масада и бакшиши за шофьора) – 100$
Разходка с корабче на Галилейското езеро – 15$
Организиран транспорт с автобус Пловдив-София-Пловдив – 20 лв.
Разни други – 150-200 лв.

Вече може би знаете, че аз не съм по шопинга по време на пътуване и най-важните ми спомени, това са снимките и видеото, които правя на всичко, което ме впечатли. И въпреки това, поради ентусиазма за шопинг на групата, с която пътувах, се подлъгах и аз да си купя някои неща – шал от кашмир, раница, сувенири с разни „святи“ вода, пясък, олио и т.н. и разни други.

За цялото пътуване изминахме над 700 км. на израелска и палестинска територия и видяхме над 60 забележителни места.

Малко обща информация за държавата Израел.

Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет и има излаз на Средиземно море, залива Акаба, Червено море и Мъртво море.
Площта й е 20 779 кв.км. ( с Палестина – 27 779 кв. км.), което прави Израел 4 пъти по-малка по площ от България.
Население – 10 млн., като евреите, изповядващи юдаизма са около 74%
Там живеят и около 50 хил. български евреи, потомци на спасените от Холокоста. България е единствената страна в света, спасила своите евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.
Официалният език е иврит.
Формата на управление е унитарна парламентарна република.
Валутата се казва израелски шекел. (1 шекел = 0,55 лв.)


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Любопитни факти за Израел:

– Инженерна мисъл: В квартал Сарона в Тел Авив поради разширение на един от главните булеварди се е наложило 50-60 сгради да бъдат преместени с основите си чрез релси на 200 м. разстояние.
– Израел е първото стопанство в света, в което хората сами произвеждат своята вода и земя.
– Военни похвати: Система Железен купол – улавя вражеските ракети и ги унищожава във въздуха или ги презимява на безопасно място.
– Капковото напояване е патентовано от Израел.
– Най-горещият минерален извор в света – 140 градуса се намира в Северен Израел (в гр. Тиберия) т.е. това е бил СПА центърът в региона през древността.
– Учените в Израел са изобретили и патентовали метод за обезсоляване на морската вода от Средиземно море, така че днес те изнасят милиони бутилки питейна вода в арабските страни.

Титлата „ХАДЖИЯ“

Хаджия е лице, което е ходило на поклонение (хаджилък) на Божи гроб при олтара на църква „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Хаджията е бил българският „благородник“. Когато един-единствен представител на български род се сдобиел с тази титла – това носело престиж на цялата фамилия поколения напред. Перипетиите от пътуването на хаджията се разказвали от синове, внуци и правнуци.
Разстоянието от България до Святите земи с автомобил е около 2349 км. , а със самолет се минава за 2 часа. По време на турското робство обаче са пътували 2 – 3 месеца с коне и каруца и то в едната посока. Било е истинско геройство човек да стигне до Светите земи.

В днешно време е много различно. След това пътуване до Израел, получих сертификат за хаджийство, подписан и подпечатан от Министерството на туризма в Израел.

Земя на конфликти

Военната служба в Израел е 3 години за мъжете и 2 години за жените. Освободени от военна служба са само ултрарелигиозните евреи, израелските араби, всички неевреи, бременните или омъжени жени. До навършването на 42-рата си година всички мъже подлежат на едномесечен запас всяка година, а жените – до навършването на 24-годишна възраст.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Йерусалим. Виж ТУК!


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: