Пътепис Унгария: На Формула 1 в Будапеща

Целта на пътуването ни до Будапеща беше да присъстваме на състезание на Формула 1 – Hungaroring. Съпругът ми Симеон открай време е голям фен на Формула 1 и реших да го изненадам по случай неговия рожден ден и да отидем да видим на живо състезателите ( най-вече Кими :)) и да преживеем атмосферата по време на едно такова събитие.

Едно „незначително“ уточнение 🙂 : Преди 4 години качихме 3-месечната ни дъщеря на круизен кораб при все, че било забранено да се качват бебета под 6 мес. възраст – нещо, което научихме в последствие. Този път на Формула 1, бяхме взели вече порасналата кака и едно малко 4-месечно сукалче – нашия син.

Както всеки друг пътепис, така и в този пътепис за Будапеща ще се опитам да бъда максимално полезна и да дам разяснения откъм логистична гледна точка. Разстоянието от София до Будапеща е около 800 км. и се взима спокойно за 9 часа с кола ( без почивките ). Най-удобно е да се тръгне с кола от България, въпреки че наскоро известната в цяла Европа автобусна компания Flixbus пуснаха нова линия от София до Будапеща на доста изгодна цена. ( Вижте техния сайт: www.flixbus.com ) Стандартният маршрут минава през Ниш ( Nis ) и Бeoград и с изключение на отсечката София-Ниш, всичко останало са магистрали.

Актуална информация за дължимите Toll такси или винтеки в Сърбия и Унгария може да откриете в www.tolls.eu/

Бяхме ангажирали едно малко апартаментче, което се намираше на сравнително пешеходно разстояние от центъра на Будапеща. В Booking.com кавартирата ни фигурираше под името Radnoti и като за 4 нощувки ни струваше 280 лв. Преставляваше мезонет с огромен хол и кухня в първото ниво и спалня на второто ниво. Беше чисто, подредено и добре обзаведено, но защо собственикът не беше сложил климатик, остана за нас загадка…. През юли месец вътре просто не можеше да се диша…

Пътувайки за Будапеща очаквах, че няма да има с какво да ме изненада и че още малко е като в България. Не мога да ви опиша с думи колко много ме впечатли този град! И то не толкова със сгради и забележителности, а по-скоро с атмосферата си. Сградите бяха издържани в типично централно-европейски архитектурен стил.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Будапеща. Виж ТУК!


Основните забележителности в Будапеща са:

Баните (The Scéchenyi Baths)
Будапеща е известна с баните и горещата вода, която извира от над сто извора. На територията на Будапеща има 80 термални извора. Всеки ден в града извират 70 милиона литра вода. Това са най-известните открити бани за плуване в целия град. Изградени са в нов бароков стил и са отворени целогодишно. Това е и най-голямата баня с медицински цели в света.

Главната Синагога/ Наги Синагога (The Main Synagogue / Nagy Zsinagóga)
Еврейският квартал на Пеща е един от най-големите в Европа, въпреки че еврейското население много намалява през Втората световна война. Това е най-голямата синагога в Европа (и втора в света след тази в Ню Йорк) с височина от 44 метра и корпус, който може да побере 3000 души. До синагогата има и еврейски музей.

Замъкът Буда (Castle Of Buda)
В двореца на хълмовете Буда има няколко музея, включително и Музея Лудвиг – за модерно изкуство, Националната Галерия и Дворцовия музей. Също така има и тесни алеи и великолепни църкви. Оградената със стени част Вархеги (Várhegy) е защитена от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Замъкът Буда е исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. Замъкът е построен през 1265 г. на т. нар. „Хълмове на замъка“, които са заобиколени от множество средновековни, барокови и сгради от ХІХ век.

Унгарската Национална Опера (Hungarian State Opera)
Будапеща, заедно с Виена, са международната столица на операта. Ако обичате да слушате оперни изпълнения си струва да се посети прекрасната национална опера. Ако решите да отидете, трябва да си вземете билет предварително.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Остров Маргарет
Задължително място при посещение на Будапеща. Островът носи името на дъщерята на крал Бела ІV, която живяла в метох, разположен на острова. Най-хубавият парк на Будапеща може да бъде открит тук, а докато се разхождате обърнете внимание на сградите, които носят особена атмосфера: Водната кула, която е защитена от ЮНЕСКО, музикалният фонтан, сцената на открито, църквата Св. Михаил и множеството останки от църкви и метохът, в който Маргарет е живяла. На острова има плаж, плувен басейн, два хотела и множество ресторанти.

Унгарският парламент
Унгарският парламент е една от най – старите законодателни сгради в Европа. Сградата е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност. Сградата на Парламента е третата по големина парламентарна сграда в света. Кулите са 365, по една за всеки ден от годината. За съжаление входът в парламента вече не е безплатен. Към момента цената за посещение на европейски граждани е 2400 форинта или около 15 лв. За студенти до 24 години от ЕС е 1300 форинта, а децата до 6 г. са безплатно. Хубавото е, че можете да си запазите час и билети онлайн.

Верижният мост Сечени (Széchenyi)
Верижният мост Сечени е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в Будапеща, открит е през 1849 г.

Базилика Св.Стефан (Szent István-bazilika)
Базиликата Св.Стефан e посветена на първия крал на Унгария –  Стефан I на Унгария. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Заедно с Унгарския парламент са най – високите сгради  в Будапеща (96м).

Замък Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara)
Замъкът Вайдахуняд се намира в градския парк на Будапеща. През 1896 г. за честването на хилядолетието от заселването на маджарите се прави изложба. Построява се замък от картон и дърво, който става много популярен..


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Площад на героите (Hősök Tere)
Площадът на героите  е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се на края на Andrássy Avenue , непосредствено до градския парк. Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – Музеят за изящни изкуства отляво и Дворецът на изкуствата отдясно.

 

Зоологическата и ботаническата градина
В зоологическата и ботаническата градина може да бъдат видени различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване. Градината е изключително добре поддържана и доста интересна за почитателите на природата. Тъй като бяхме с малки деца, в един от дните посетихме именно Зоологическата градина в Будапеща. Останахме очаровани! Огромно разнообразие от животни. Стая на пеперудите. Почти всички животни са в естествена среда. Имаше една горила, която се опитваше да се крие от слънцето под един кашон… Слонове, зебри, жирафи и всякакви други непознати за мен животни.

Но това, което най- много ни хареса от целия зоопарк, е, че имаше място, където посетителите може да влязат при самите животни и по този начин погалихме сърнички и козички. 🙂

ВАЛУТА:

Официалната валута в Унгария е унгарсия форинт или накратко HUF. Курса по времето на нашето посещение бешe 1 лев = 144 HUF или 1000 HUF = 6,9 лева.

Тъй като наскоро беше починал Майкъл Джексън, в един от парковете дърветата бяха закичени със снимки на певеца. Улучихме и някакво събитие в центъра на града, където фризьори правеха прически безплатно на минувачите. Правеха доста шантави прически и не успях да се вредя. Наблизо имаше виенско колело, на което се качихме и отгоре се виждаше целия град, но най-много се открояваше огромната базилика Свети Стефан.

Пак някъде из самия център на града се намираше едно изключително приятно местенце с изкуствено направено езеро, където всяка вечер имаше музика и много хора. Имаше заведения. Имаше вода. Имаше цветни лампички. Изобщо много приятна атмосфера.

ФОРМУЛА 1:

ГРАФИК НА ТРЕНИРОВКИТЕ, КВАЛИФИКАЦИИТЕ И СЪСТЕЗАНИЕТО

Hungaroring е писта, изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на лятото, за да наблюдават Формула 1, пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа.

Билетите закупих още предната есен от официалния сайт на Формула 1https://tickets.formula1.com/ и едва 2 седмици преди състезанието ни ги доставиха до посочен от нас адрес в България посредством DHL. Билетите, които си купихме, бяха от най-евтините възможни – 3-дневни билети за 90 Е на човек като билетите важаха за „настаняване“ на зелените площи покрай пистата т.е. без място, стол, екран наблизо и т.н.

За тези които не са запознати с традициите във Формула 1 ще дам малко повече информация. По правило всички състезания на Формула 1 се провеждат в Неделен ден ( в случая 26-ти Юли 2015 г.) , но цялото нещо около състезанието започва още от четвъртък.

През късния следобед в Четвъртък всички фенове, които си бяха закупили три-дневни билети, можеха да се разходят по пистата или да разгледат различните стаи и зали – общо взето да се запознаят отблизо с всичко, което се случва по време на един състезателен ден.

След това в Петък имаше две тренировки – една сутрин и една следобед. В събота сутринта също имаше една тренировка и следобед вече бяха квалификациите. И вече в Неделя бе Големият ден! В 12:30 часа имаше парад на състезателите, след това последваха Националните Химни и официално състезанието трябваше да започне в 14:00 ч. Дотук с графика. Какво ние видяхме и рабрахме с две много малки деца е друг въпрос… 🙂

Тъй като не сме от най-ама-най-върлите фенове, решихме, че искаме освен състезанието, да разгледаме и Будапеща. Това беше първото ни посещение на града и затова първите два дни от престоя ни там ( Четвъртък и Петък ) правихме именно това – кръстосвахме улиците из унгарската столица. В събота вече отидохме на сутрешната тренировка и всичко на пистата изглеждаше изключително спокойно откъм хора и коли. Решихме, че на следващия ден, когато щеше да е състезанието, няма да е кой знае колко по-натоварено. За съжаление доста грешахме….

THE BIG DAY: СЪСТЕЗАНИЕТО

Неделя сутрин. Оправихме се набързо и към 8:00ч. тръгнахме от квартирата, за да може до 12:30 ч. да стигнем и да се настаним на зелените площи около пистата. Разстоянието до пистата бе 20 км. и разполагахме с 4 часа. Как пък да не успеем?! 🙂 За съжаление ни очакваше лоша изненада. Още със стъпването на магистралата ни посрещна едно страшно задръстване – най-дясната лента бе отделена специално за колите, отиващи към състезанието и въпреки това колите почти не се придвижваха напред. Най-прецакани се почувствахме в момента, когато тъкмо стигнахме до отбивката за пистата и ЗАТВОРИХА ПЪТЯ.

Казаха да караме надолу по магистралата още няколко километра до следващата отбивка. Така и направихме. Накрая след няколко часа, опитвайки се да стигнем до състезанието навреме, оставихме колата в най-близкото селце и тръгнахме пеша към пистата. Стигнахме до първия вход. И тъй като бяхме 2 възрастни + 2 деца ( едното на 4 г., а другото на няколко месеца ) ни казаха, че трябва да доплатим за по-голямото дете! Предварително бях чела, че децата на тази възраст влизат безплатно. Затова ние не се съгласихме и решихме, че ще пробваме да влезем от друг вход. На следващия вход също ни върнаха и искаха да доплатим. Слава Богу, на третия вход, където пробвахме, ни пуснаха всички заедно без абсолютно никакъв проблем. Тъкмо се настанихме на една от зелените полянки и състезанието започна. За съжаление, шествието на състезателите и химните ги бяхме пропуснали в цялата тази шумотевица със задръстването по магистрлата и недопускането на децата вътре.

На Formula 1 с бебе на 4 месеца!

Ние сме ентусиасти отвсякъде! Предният път качихме 3-месечната ни дъщеря нелегално на круиз. Нелегално, защото едва в последствие разбрахме, че е забранено за бебета под 6-месечна възраст да се качват на кораб. Този път закарахме сина си на 4-месечна възраст на Формула 1! Какво пък? Нека от малки да свикват да пътуват по широкия свят! За съжаление точно този ден малкият ни син не беше прихванал нашия ентусиазъм и по време на състезанието не спря са реве. Шумните двигатели на колите му идваха в повече и доста си поплака.

И въпреки че бяхме там, на Мястото на събитието (както се казва ) нищичко не разбрахме какво се случва на пистата. Виждахме ( и чувахме ) някакви коли постоянно да профучават по пистата пред нас, но нищо интересно не се случваше пред очите ни. Не стига, че нямаше къде да седнем и бяхме малко като на пикник на тревата, а и нямаше наблизо екран, на който да следим какво се случва.

Въпреки всичко цялата тази атмосфера покрай хилядите събрани хора, също толкова коли, организацията и изобщо цялото нещо си заслужаваше ходенето и нервите и парите.

Надявам се този пътепис за Будапеща, Унгария, да ви е харесал. 🙂 В следващия пътепис за Виена, ще научите какво правихме на следващия ден, след края на Формулата и как прекарахме един много дълъг, изморителен и в същото време емоционално наситен ден в столицата на Австрия – Виена.

Към Пътеписа за ВиенаВИЖТЕ ТУК.

 

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: