22 часа в Германия: Концерт на Michael W. Smith

Акцентът на двудневното ми пътуване до Германия беше концертът на Майкъл Смит. Това е един от изпълнителите, който много ми повлия през тийнейджърските ми години и като цяло харесвам концертите и начина му на изразяване. Концертът беше на 22.06.2022 г. като пътувах в деня на концерта и се върнах на следващия ден през Меминген. Общо 26 часа път, от които 22 часа на немска земя! 🙂

„МЪНИЧЪК“ ПРОБЛЕМ

От един месец планувах това пътуване и през цялото време си мислех, че полетът ми с Wizz, с номер W64317, е от София до летището във Франкфурт т.е. голямото международно летище във Франкфурт. Тъкмо вече бях минала проверките на Терминал 1 в софийското летище, когато ме осени мисълта, че всъщност може някъде нещо да съм объркала. Ами да! Каква аматьорска грешка, направо не можех да повярвам. Да кажеш, че не съм летяла със самолет, ок, ама такава глупава грешка… Реално се оказа, че полетът от София щеше да кацне на летище Франкфурт-Хан, което се намира на 120 км от Франкфурт и на 180 км. от градчето Вецлар, където щеше да е концерта.

Всички предварителни планове за маршрути и разписания се строполиха грамоловно на земята и сега имах едни допълнителни 120 км. и час и половина време, с които трябваше да се състезавам. Стоях на Терминал 1 и бях в тотална паника дали въобще ще успея да стигна за концерта. Търсих в интернет всякакви варианти за придвижване  – влакове, таксита, трансфери, автобуси, юбер… Опитвах се да скалъпя някакви маршрути с железниците, но все излизаше, че ще закъснея за концерта.

Накрая срам не срам започнах да питам част от хората, които чакаха за полета заедно с мен в коя посока са като пристигнат в Германия, за да проверя дали има някой с кола, който да ме закара по-близо до Вецлар. От дума на дума се запознах с една двойка младежи (жената бе българка), които пътуваха до Висбаден т.е. в посока Фанкфурт и се съгласиха да ме закарат до там.

Мислех си, че не съществува по-смотано летище от Терминал 1 на София, но ето, че има и това е Франфурт-Хан със следните характеристики: насред полето, половин час чакане да изкарат багаж, ходене пеша поне 200 м., за да стигнем сградата на терминала, липса на климатизация и отвратителни тоалетни… Без думи! Двойката младежи, заедно с родителите на момчето, ме закараха до Висбаден, като по пътя, в колата, всички наистина се постараха да намерят най-добрия маршрут с влак, по който да стигна до Вецлар.

От гарата във Висбаден се качих на влак до Франкфурт. Първото ми пътуване с тъй прочутите немски железници беше съпроводено с развален климатик във влака, затворени прозорци –> 40 градуса и с бонус: задължителни маски…

Озовавайки се на централната гара във Франкфурт изпаднах в истински шок! Огромна гара, стотици хора тичайки насам-натам, десетки влакове. В цялата тази атмосфера, разполагах с 3 минути, за да направя смяна и да хвана следващия влак. Отидох на таблото със заминаващи и пристигащи влакове и там такъв номер на влак въобще не фигурираше. Оказа се, че на таблото номерата на влаковете се изписват по различен начин от това което е в сайта на немските железници. Тотално мазало! Питах различни хора, които бързаха, не знаеха английски и не можаха да ми помогнат. Изпуснах си влака. Разплаках се.

Накрая реших, че ще се обърна до гише Информация на гарата. Изуми ме скоростта, с която обслужват пътниците – осъзнават, че хората бързат и буквално за под минута ми показаха на екрана най-добрия за мен маршрут откъде, кога и какъв влак да хвана и ми дадоха да го снимам на телефона. Придържайки се към този маршрут и след като смених още 2 влака, най-накрая стигнах Вецлар – градът, където бе концерта. Оттам насетне винаги, когато отивах на някоя гара, веднага се обръщах към гишето за информация, защото там наистина реагираха изключително адекватно, много бързо и с най-актуална информация за закъснели и отменени влакове.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


КОНЦЕРТА

В крайна сметка на концерта отидох по време на антракта т.е. по средата на концерта. И все пак успях да присъствам на едни от най-любимите ми песни. Самият концерт беше малко постен в такъв смисъл, че Майкъл Смит бе дошъл само с бенда си, общо пет човека, без хор и без някакви по-специални ефекти и атракции. След концерта китариста ми даде листа с песни, които те бяха гледали по време на концерта. Като присъигнах цялата публика стоеше разпределена из огромната спортна зала, но след бис-а много хора, сред които и аз, разбира се, се преместихме отпред точно пред Майкъл Смит. Бях най-отпред, на първа линия, на по-малко от 3 метра от него и беше много приятно изживяване определено.

След концерта отидох до хотела B&B Hotel Wetzlar, който се намираше на цели 20 метра от залата – само пресичам улицата и съм там. За първи път през живота си се чекирах абсолютно сама. Използвах машина, която приличаше на банкомат и вместо ключ за стаята, на екрана ми изписа код, който трябваше съответно да запомня и на всяка врата в хотела имаше място, където да въведа този код. Стаята беше приятна и с гледка към товарният сектор на залата.

ФРАНКФУРТ

През втория ден основната ми цел беше да стигна навреме до град Меминген, от чието летище трябваше да се кача на полета за София. И така, в 6:00ч. се качих на влака от Вецлар за Франкфурт. Вместо да сляза на последната спирка, а именно Централната гара, реших да сляза малко по-рано на спирка Frankfurt Main South и се разходих бързо и пеша до гарата. Буквално за половин час из Франкфурт, между 7:00 и 7:30 часа сутринта видях толкова много от града, колкото обикновените туристи виждат за цял ден. Минах през моста Alte Brucke, видях небостъргачите, река Мейн, Франкфуртската катедрала, площада Romerberg със старите немски къщи, скулптурата със звездите на ЕС и беше доста приятна разходка.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел във Франкфурт. Виж ТУК!


Малко думи за немските влакове

За откачено краткия си престой в Германия, се качих се на най-различни и разнообразни влакове. Най-добрите БГ влакове приличат на най-лошите немски такива. При всички влакове помещенията бяха общи, без купета, и много приличаха на автобуси. При двуетажните влакове на горния етаж е разположена първа класа, а на долния етаж е втора класа. Веднъж  едно детенце просеше в първа класа, докато баща му свиреше на  акордеонна долния етаж,  във втора класа. Няколко  пъти проверяваха билетите и ако си объркал класата си, ти казваха да се преместиш, без глоба.

През лятото на 2022 г. немските железници бяха пуснали наистина уникална оферта, която представляваше билет за 9 евро. С този билет човек може да обикаля по всички маршрути на регионалните влакове неограничено в рамките на цял един месец. Офертата важеше за месеците Юни, Юли и Август и не включваше бързите и високоскоростни влакове, както и не включваше пътуване в първа класа. Ето защо избрах да се придвижвам с влак из Дойчланд.

Няма как да не похваля прочутата ‘немска точност’ – сиреч влаковете вървяха с около 30- 40 минути закъснение спрямо разписанието.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


От Франкфурт до град Улм се качих на високоскоростен влак стрела ICE, не защото така исках или ми се даваха излишно много пари, а просто защото всички останали влакове щяха да ме закарат твърде късно до Меминген и щях да си изпусна полета. Влакът стрела бе доста луксозен, но за съжаление немската приятелска компания, която бе седнала покрай мен никак не съответстваше на обстановката – викаха, крякаха, разнасяха разни храни напред-назад, а и не бяха мургави…

Много съсредоточено следях екрана над пътеката, където се изписваше маршрута и скоростта, с която се движи влакът. Започнах да правя снимки на екрана след като мина 180 км/ч. и максимумът, който достигна бе 250 км/ч. Чувството да се движиш с такава скорост бе… ами никакво! Във влака не се усещаше въобще, че се движим с такава висока скорост. Много ме впечатлиха тоалетните във влака, които приличаха на тоалетни от самолет и учудващо (!) – бяха чисти.

Град Меминген

От град Улм до Меминген продължих с обикновен регионален влак. В Меминген имах около час и половина свободно време за разходка из центъра. Меминген – прекрасно градче. Много красив, китен стар град.

Някои от забележителностите в Меминген са:

Stadtbach (канал с китни къщички около него)

Fischerbrunnen – фонтан

Steuerhaus – площад

Разстоянието от центъра до летището на Меминген е 5 км, коeто изминах пеша за около 40 минути. Въпреки жегата, беше приятна разходка, тъй като пътят минаваше през красив жилищен квартал с еднофамилни къщи коя от коя с по-поддържан двор.

Летище Меминген. Незнам въобще как успяха да се поберат хората за 4 полета в това мини помещение. Честно! Това бе чудо. Да не говорим за слабо работещата вентилация и чакането да се качим на самолета под жаркото слънце. В крайна сметка полет с номер W64340 излетя почти навреме и пристигна успешно в София.

Няколко неща, които ми направиха впечатление:

– Роми в Германия има наистина много.

– Младите немци говорят английски.

– Няколко пъти в различни части на Германия видях влакове с току що произведени нови автомобили на VW

– През лятото времето там е също толкова горещо, както в България.

Успях!

За 26 часа успях да излетя от София към летище Фракфурт-Хан и успях да се върна от летище Меминген в София. През тези почти 22 часа на немска територия времето ми беше разпределено по следния начин:

 – 10 часа пътуване с влак ( качих се на 6 най-различни държавни регионални влакове, в които положението беше от плачевно горещо без работеща климатизация и стоене прав) до напълно нормален средно-статистически влак. Качих се и на влак стрела ICE, който на определени участъци от маршрута успя да достигне скорост от 250 км/час.

– 1 час и 1/2 пътуване с колата на едни от хора, с които бяхме заедно на един самолет и които ме закараха до Вийсбафен, за да може по-бързо да се придвижва до концерта.

– 3 и 1/2 часа за разходки – във Франкфурт (1 час) и в Меминген (1 час и още 1 час пешеходен трансфер до летището през жилищните квартали)

– 4 часа и 1/2 – сън

– 1 час и 1/2 – концерт на Майкъл Смит


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


РАЗХОДИ:

  • Самолетен билет за полет от София до Франкфурт Хан – 10 евро
  • Самолетен билет за полет от Меминген до София – 10 евро
  • Билет за концерта на Michael W. Smith във Wetzlar – 39 евро
  • Нощувка в B&B Hotel Wetzlar – 62 евро
  • Разходи за регионални влакове – 9 евро
  • Разходи за влак – стрела ICE – 67 евро
  • Храна – 25 евро

ОБЩО: 222 евро = 444 лв.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел във Франкфурт. Виж ТУК!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: