От България до Кан. Забележителности в Кан.

От България до Лазурния бряг (Френската Ривиера). Кан.

Защо не посетихме Сен Тропе, какви са начините са предвижване от Ница до Кан, лазурен ли е Лазурния бряг на Френската ривиера, къде се намира прословутия червен килим и къде се провежда фестивала на фойеверките – това и още интересна информация, четете в настоящия пътепис за Ница и Кан, част от поредицата пътеписи „С деца на Лазурния бряг + Средиземноморски круиз + Амалфийско крайбрежие“.

ВИЖТЕ МАРШРУТА, ПРОГРАМАТА И РАЗХОДИТЕ ЗА ЦЯЛОТО ПЪТУВАНЕ ТУК.

Ден 1 – От София до Ница

Голямото лятно пътешествие започна със сутрешен полет от София до Ница. Тъй като сме от Пловдив, предната нощ спахме в София в чудесния Cozy and bright apartment.

Планът беше да прекарахме 2 дни в разглеждане на популярните френски градове Кан и Ница. Отбихме се за кратко до Монте Карло, столицата на княжество Монако, а след това се качихме на влака в посока Марсилия, за да се качим на дългоочаквания круизен кораб. За съжаление тузарският курорт Сен Тропе отпадна от листата с места за посещение, тъй като нямаше нито влакове, нито автобуси до там, а бе възможно да се посети единствено с кола под наем.

Полетът ни с Wizz air (W6 4415) от София до Ница, излетя навреме в 6:10 и кацнахме в Ница в 7:45.
На летището в Ница има безплатен автобус между Т1 и Т2, както е и на летище София.

От Ница до Кан

Има два начина за предвижване с градски транспорт от летището на Ница до Кан (където бях резервирала апартамент):

1. С автобус – от летището с трамвай L2 (минава през терминал 1 и 2) отиваме и слизаме на спирка Parc Phœnix (това е природен парк, съчетаващ флора (растения) и фауна (животни) и беше в списъка ни със забележителности за посещение, но така и не ни остана време за него). От Park Phoenix се качваме на автобус 620 до централната жп гара на Кан. Билетът е 2,50 евро/човек, тип TicketAzur и се купува от шофьора. Може да се плаща кеш или с карта. Пътуването с автобус може да отнеме между 1 и 2 часа, в зависимост от трафика и задръстванията. Ние избрахме този вариант.

2. С влак – от летището с трамвай номер L2 слизаме на първата спирка след летището Grand-Arénas –> ходене пеша 8 минути до жп гара Nice St-Augustin –> влак до Централнатa гара на Кан. Билетът е 6,80/възрастен, но тъй като ние бяхме 4-ма и с деца, имаше някакво намаление за мини група и за 4-ма общо струваше 16 евро. Пътуването с влак може да отнеме между 30 и 50 минути. Билетите се взимат онлайн, от съответните машини или от гишетата с обслужващ персонал на гарата.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


ПОЛЕЗНО!!!

Тук е мястото да спомена 2 полезни сайта, които е хубаво да погледнете предварително, ако ви предстои пътуване до Франция.

1. Информация относно планувани стачки във Франция, които често засягат и градския/междуградския транспорт (автобуси, влакове, метро). Вижте ТУК.
2. Карта на района Кан-Ница-Монако с автобуси, трамваи и влакове. Вижте картата ТУК.

Апартамент

Нощувките във Френската Ривиера са безумни скъпи. Ровейки из Интернет в множество сайтове за хотелско настаняване в търсене на бюджетно, чисто и с добра локация място, в крайна сметка използвах airbnb, за да резервирам 2 нощувки в апартамент, който не беше нищо УАУ, но пък се намираше на две минути от централната жп/авто гара и плажа. Собственичката се съгласи да се настаним безплатно по-рано от обявения за чек-ин час.

След кратката шумотевица по разнасяне на куфари в търсене на мястото ни за настаняване в Кан, а след това и в търсене на заветния код за отключване на вратата, ето че по обед вече бяхме вътре в апартамента. Имахме на разположение самостоятелна спалня, разтегаем диван, скромна кухня, собствен санитарен възел, безплатен WIFI и тераса. Направи ми впечатление, че въпреки шумния булевард точно под прозорците ни, старата френска дървена дограма изолираше учудващо добре.

Забележителности в Кан. Първи впечатления.

Плажовете в Кан

Оставихме багажа, хапнахме набързо и дим да ни няма. Започнахме разходката като първо се отправихме към тъй известния плаж на Френската ривиера. Ами… Лазурният бряг ни остави без думи. Буквално и то в отрицателния смисъл на думата. Нашето мнение е, че плажът е по-зле дори от тези на Българското Черноморие. Ето какво имам предвид: Да, водата е по-синьо-зелена, но на брега пясъкът е нито бял, нито ситен, нито пък е с гръцки бели камъчета. По-скоро е засипан с чакъл и едри, неудобни за стъпване, камъни. Същото се отнася и за плажа на Ница, който посетихме на следващия ден – отново абсолютно нищо впечатляващо.

Но това, което изключително много ме подразни в Кан бе, че близо 80% от плажната ивица беше буквално зает с плажни ресторанти (кой по-скъп, кой тип бързо хранене, кой тип кафене) и ако не си клиент, не можеш да стъпиш на тази плажна ивица. Реално ти остават едни 20% свободна зона за простосмъртните като нас.

Филмовият фестивал в Кан

Фестивалът се провежда в Palace of Festivals and Congresses of Cannes. Само преди около половин месец бе приключил 76-тото издание на световноизвестния филмов фестивал в Кан и по този повод на много места в града и особено около театъра, в който се прожектират филмите, имаше много снимки и билборди на най-различни известни живи или вече починали актьори от всякакви народности.

В подножието на театъра се намира Информационният център на Кан, в който се прожектираше историята на фестивала и имаше място тип „Be a star“ за снимки с червен килим. Отвън се снимахме на стълбите, където по време на фестивала разпъват 20-метров червен килим и по който се изреждат да минават много световно известни актьори, певци, модни дизайнери и пр. Наблизо се намира и Алеята на звездите с имената на повече от 400 звезди.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Кан. Виж ТУК!


Освен филмовия фестивал, в Кан се организират и други мероприятия:
– Карнавала на ривиерата (парад по улиците на града за отбелязване на 21 – дневния период до Сирни Заговезни)
– Международния фестивал на игрите (фестивал по бридж, табла, белот, шах и др.)
– Международния фестивал за актьорско изпълнение (изпълняват се комедийни скечове и спектакли)
– Международното изложение на луксозните пътувания (събират се туристически агенции от целия свят)
– Фестивал на фойерверките (изключително шоу, което се провежда всяко лято в залива на Кан).

Престижното пристанище IGY Vieux-Port de Cannes се намира близо до мястото на фестивала. Като съвсем заблудени, искахме да се разходим и да разгледаме яхтите, но бяхме спрени на бариерата и съответно не бяхме допуснати, тъй като нямахме собствена яхта там. За другият път ще се постараем да сме по-подготвени. Междувременно интересн факт е, че круизни кораби не могат да акостират на самото пристанище, тъй като то е твърде плитко и се налага пасажерите да бъдат трансферирани до брега с по-малки лодки.

Хълмът Le Suquet

Продължихме разходката към близкия хълм Le Suquet, където се намират редица музеи и местната църква Нотр дам. Името на хълма буквално се превежда „улица от лабиринти“. Изкачвайки се нагоре по тесните, но китни френски улички, пред нас се откриваше все по-красива и по-красива гледка към крайбрежието на Кан. Обагрените в красиви и ярки цветя фасади на сгради и затънтените магазинчета придаваха много приятна атмосфера.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Старият град

Старата част на Кан включва както хълмът Le Suquet, така и всички малки улички между оживения крайбрежен булевард Croisette и булевард 1ere Division Francaise Libre. В тази част се намира централната авто и жп гара, но също така и изобилства от всякакви магазинчета за дрехи, аксесоари, сувенири, заведения за бързо хранене, френски закуски и др. Там се намира пазарът Marché Forville, който работи от 7:30 до 13:30 ч., но миризмата от него остава дълго след като затвори… И разбира се, магазин Карфур, откъдето може да се купи бюджетна храна.

Малко за цените да спомена… Ами след високата инфлация в България през 2022-2023г., която повиши цените на хранителните продукти с поне 30 процента, ето че тук, на Френската ривиера, цените вече не ми се струваха толкова високи. Имам предвид, че в супермаркетите и в заведенията за бързо хранене, цените бяха прилични и съравними с повечето западно-европейски държави. Вече в ресторантите нещата стояха другояче и там долната граница е по-висока отколкото на други места 🙂

Други забележителности, за които не ни остана време, са:
– Музеят на детството
– Музеят на фотографията
– Културния музей
– Етнографския музей
– о-в Санта Маргарита

В заключение ще кажа, че Кан и Ница са първите чисти градове във Франция, които посещаваме. За разлика от предните пътища, когато сме били в Марсилия и Париж и където бяхме възмутени от мръсотията, която ни заливаше отвсякъде, тук хигиената бе на много добро ниво. Всичко бе подредено, красиво, луксозно и като цяло направено като за хора с пари.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА –> МОНТЕ КАРЛО (МОНАКО) И НИЦА (ФРАНЦИЯ)

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: