Забележителности в Лондон

21 места, които не трябва да пропускате при посещението си в Лондон:

1.Лондонското око. 137-метровото виенско колело има 32 капсули, като във всяка една от тях могат да се поберат по 25 души. Возенето на Лондонското око отнема около 30 мин., а билетът струва 18,60 паунда. Едно посещение на английската столица не е пълно, ако не сте се снимали пред Окото и не сте се качили на него. Това е гигантско виенско колело, построено в чест на новото хилядолетие, което се е превърнало в един от символите на града през годините.

2. „Оксфорд Стрийт“ е не само първото място в Лондон за пазаруване, но е най-оживената търговска улица в Европа. Той има 300 магазини и се посещава от над 500,000 души всеки ден. Магазини има за всеки вкус, в зависимост от бюджета ви със сигурност ще намерите нещо

3. „Бейкър Стрийт“, известен най-вече като на улицата, че скандален детектив Артър Конан Дойл Шерлок Холмс е живял. Днес можете да намерите там музей на Шерлок Холмс. Музеят на Мадам Тюсо е точно зад ъгъла.

4. Уестминстърско абатство. То е по-известното име на църквата Св. Петър от Уестминстър. Тя е голяма готическа църква, разположена е западно от двореца на  Уестминстър. Това е традиционното място за коронации и погребения на английските, и по-късно на британските монарси.

5. Риджънтс парк или Парк на регента. Паркът на регента е един от кралските паркове. Намира се в северната част на централен Лондон. Паркът има външен път подобен на пръстен, който е наречен „външен кръг“, и вътрешен път, подобен на пръстен, наречен “вътрешен кръг“.

6. Площад Трафалгар.Трафалгар е площад в централната част на Лондон. Намира се в сърцето на Лондон и е един от най-известните площади в Лондон, Великобритания и целия свят. В центърът на площада е разположена колоната на Нелсън, която се пази от четири статуи на лъвове.

7. Музей Виктория и Албърт. Той е известен със своите колекции от почти всичко – от ислямско изкуство до интересни облекла от Вивиан Уестууд. 3000 години история на човечеството в предмети на дизайна, интериора и декоративно-приложното изкуство. Керамика и бижута, картини и мебели, дрехи и книги – в музея „Виктория и Албърт“ са събрани експонати на повечето култури по света. Ще останете впечатлени.

8. Уестминстърският дворец с парламента. Уестминстърският дворец, в който се намира Камарата на парламента (Houses of Parliament), е неоготическо изящество на архитектурата, което ще ви впечатли със сигурност. Построено е от Чарлс Бари и Аугустус Пугин през 1840 г. Заедно с часовниковата кула, кулата Св.Стефан и Биг Бен, предтавляват едни от най-добре познатите символи на Лондон.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


9. Британският музей. Британският музей се счита за един от най-големите и интересни музеи в света. Той привлича над шест милиона посетители всяка година. Едни от „звездите“ на изложбите са Асирийските съкровища, Египетските мумии и забележителното съдилище. Тук се пази човешката история и култура за 2 милиона години назад във времето. Колекциите му обхващат периоди от античността, Средновековието и Ренесанса. Музеят има 10 раздела (доисторически, египетски, гръцки, римско-британски, средновековен, Ренесансов, източен, нумизматичен и др.) и Британската библиотека.

10. Хайд парк, Кенсингтън – Ако времето е хубаво, може да се разходите в парка и да видите резиденцията на принцеса Даяна, а сега и дом на малкия наследник на трона Джордж.

11. Природонаучният музей. Колекцията на музея съдържа над 70 милиона образеца, събирани през последните 400 години! От древни фосили, кости на динозаври, скелет на птицата додо, през неандерталски череп до метеорити от Марс.

12. Кралската обсерватория Гринуич – Намира се на върха на хълм в парка над Националния морски музей. Тук е проектираната от прочутия Кристофър Рен къща Фламстед – дом на Джон Фламстед в продължение на над 40 години. Сега тя е музей на часовниците. Тук се намира “нулевия” меридиан, определен през 1884 г. и човек може да прекрачи с единия крак в западното, а с другия в източното полукълбо за Земята. Преди достъпът до линията на меридиана е бил свободен, но сега е необходим билет 7 £

13. Тауър бридж. Тауър Бридж е мост, който в комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, и е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Той е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа. Целта им е мостът да издържи на хоризонталните сили, на които е подложен. Конструирането на моста започва през 1886г. и отнема общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894г. от принца на Уелс – бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга – Александра от Дания. Общата дължина е моста е 244м, а кулите му са високи по 65м.

14. Кулата на Лондон. Изграждането й започва през 1078 г. по време на управлението на Уилям Завоевателя. Днес Кулата на Лондон е едно от най-известните крепостни здания в света. Тук ще имате възможността да видите безценната Корона със скъпоценни камъни, Средновековен дворец и позорната Кървава кула. Входът е около 20 паунда, малко по-евтино е, ако резервирате билет онлайн.

15. Бъкингамският дворец . Бъкингамският дворец е бил дом на кралското семейство от 1837 г. до отварянето му за посетители през 1993 г. Приемните зали са обзаведени с изящни и ценни предмети – картини, скулптури и едни от най-добрите английски и френски мебели. Насладете се на разходки из градините на двореца – 39 акра красота, разположени пред двореца и езеро от XIX век. Отворен е за посещение само през лятото, но не го пропускайте, дори да нямате намерение да влизате вътре. Все пак това е топ забележителност в Лондон.

16. Смяна на караула. Още една забележителност, която се стреми да отметне всеки турист в Лондон. Шоуто наистина е внушително и зрелищно. Церемониите се провеждат на три места. Бъкингамският дворец е най-популярното от тях. Смяната на караула тук започва в 11:30 часа, но ако искате да видите нещо и да направите добри снимки, по-добре елате поне час по-рано. Втората церемония се провежда пред замъка Уиндзор, на 35 км от центъра на Лондон (в 11 ч. всеки ден от април до юли). Третата смяна на караула се провежда всеки ден в 11 ч. (неделя в 10:00 часа) пред сградата на Конната гвардия. Актуални разписания и дати за провеждане на церемониите може да научите на сайта на Британската монархия (да, има и такъв сайт).

17. Колекцията Уолъс. Прекрасна колекция от картини, скулптури, оръжия, мебели. Няколко века тези шедьоври внимателно и с вкус са подбирани от графовете на Хартфорд, докато вдовицата на последния от тях, Ричард Уолъс, не завещава колекцията на британската нация. В Колекцията на Уолъс има много шедьоври, включително платна на Рубенс и Тициан. При посещение на музея, със скромна по стандартите на лондонските мерки колекция (общо 5 хиляди експоната), не е лошо да си отделите поне 2-3 часа.

18. Британският филмов институт. В Британския филмов институт (BFI) постоянно се провеждат интересни изложби и събития. Почти всички те са платени, но най-главното й съкровище – медиатеката – може да се изследва безплатно. В медиатеката са събрани немислимо количество архивни видеозаписи, филми и телевизионни предавания. Например, тук можете да видите запис на Олимпиадата в Лондон: но не тази от 2012, а „олдскул“ – от 1908 г. Също да прелистите архива на новините на BBC 50 години назад. Носете си личен документ с датата на раждане, може да ви поискат на входа.

19. Разходка с лодка по Темза. Освен, че е най-дългата река в Англия, която се влива в Сверено море, открай време Темза е историческа река в много отношения. Има много компании, които предлагат круизи по реката, които са на всеки 30 минути и минават през ключови места и забележителности. Някои работят през нощта, така че можете да видите града докато вечеряте или пийвате следобедния си чай.

20. Шордичедин от най-модерните райони на Лондон, място, където главно се срещат студенти и млади хора. Ако ви се излиза някъде, или просто искате да разпуснете сред приятна компания, това е вашето място.

21. Камден. Това е един от най-известните квартали, станал прочут със своята алтернативна култура. Тук е буквално лудница от шарени хора, пънкари, рокаджии, туристи…Освен интересни и меко казано странни хора, тук ще намерите разнообразни магазини за татуировки, международна кухня и много арт базари. Място, което не трябва да се изпуска.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Лондон. Виж ТУК!


Не забравяйте да харесате страничката ми във Facebook, като по този начин най-бързо и лесно ще научавате за нови статии, пътеписи и изгодни оферти!

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: