Традициите и обичаите по Великден в различните държави

Празника на Великден се отбелязва из цял свят като тъжество на живота над смъртта и победа над злото. Въпреки това на много места християнските, заедно с езическите вярвания са причина за възникването на множество интересни или дори странни обичаи и традиции като пускането на хвърчила на Бермудите, паленето на огньове в Кипър, буквалното разпъване на хора на кръст на Филипините и още много други, за които не пропускайте да чете в статията по-долу.

Великден в България

По традиция у нас един от най-хубавите пролетни празници – Великден, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци.
В България по традиция яйцата се боядисват на Велики Четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.
До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, от смрадлика — оранжева, зелено — от коприва, жълто — от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага на специално място в къщата – например пред икона. Някои семейства чупят миналогодишното яйце и ако то не е развалено, значи идната година ще бъде хубава.

Интересното е, че по българските земи дори мюсюлмани роми боядисват яйца. На празника Къзъл емурта (Аленото яйце) децата се чукат с боядисани яйца, а най-възрастната жена събира черупките и ги хвърля в огъня с пожелания за здраве. В Родопите, в района на Чепинско, християните раздават боядисани яйца на съседите си мюсюлмани. А в с.Драгиново българите, изповядващи исляма, боядисват яйца, но на Гергьовден

Великден във Великобритания

На острова съществува традиция, според която на Разпети петък във всяко семейство са ядат специални малки хлебчета, наречени „cross buns“.В тях има стафиди, а отгоре им е нарисуван кръст.На Великден по склоновете търкалят боядисани яйца.Този, чието яйце стигне най-бързо до долу-е победителят в забавната надпревара. Училищата излизат във Великденска ваканция, а на децата се подаряват шоколадови яйца, с кошнички и гнезда, бонбони, подаръци. Под влияние на германския фолклор, през XVI век,  символ на този празник става и Великденският заек. Той крие пъстроцветните яйца в градините на къщите, които децата трябва да открият и съберат.

Великден в Гърция

Чупенето е естествен местен начин за отбелязване на Великден. На Корфу го постигат най-зрелищно, където специално за целта се изпичат гигантски глинени делви, които местните трошат, хвърляйки ги от балконите. Предполага се, че обичаят е наследен от венецианците, които на Нова Година имали навика да изхвърлят стари вещи през терасите. Във всеки случай внимавайте с ходенето по улиците, ако сте на почивка точно във великденския период.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


гърция великден

Великден в Германия

На Велика събота се устройва „погребението на постната супа жура“, а сельодката, която също е част от постното меню, се закачва на дърветата. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени подобно на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци. На следващата сутрин цялото семейство се събира на закуска. Родителите скриват панер със сладкиши. След закуска те казват на децата: Великденският заек е донесъл за вас кошница и вие трябва да я намерите. Хлапетата ровят из цялата къща и това е най-веселият момент в празничния ден

Всяка провинция има своите обичаи, но важна част от празничните символи при германците е Великденското дърво. Украсяването му започва поне седмица преди самият празник, като по клоните му се окачват боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки. В Бавария са разпространени фигурите на петела, а в Тюрингия – на щъркела, а пък в Вестфалия – на лисицата. Кой както е решил 🙂

Обичай в някои региони, близо до границата с Полша и Чехия, е великденската езда. Мъжете се обличат официално във фракове и яздят празнично украсени коне от село до село, за да оповестяват Великден.

Великден в Австралия

Шоколадовите сладки и яйца се правят и много големи, и миниатюрни, във формата на билби – торбесто животинче, смесица между мишка и заек, което за австралийците се превръща във великденски символ на страната им. Историята на билби е, че първият внесен в Австралия заек е стъпил на континента в края на 18-и век. Много хора започнали да ги отглеждат като домашни любимци, но немалко зайци успявали да избягат. И тъй като нямат естествен враг в австралийския животински свят, а заедно с това са известни със скоростното си разпространение, скоро се завъдили огромни стада, нападащи поля, села и дори градове. Затова австралийците са решили да се отцепят от света, като си намерят свой животински символ за Великден. И това е Малкият зайцеподобен бандикут или накратко Билби, който преди двайсет години успява да бъде наложен от австралийската Анти-зайцева фондация. Така че ако сте в Австралия по Великден, не се изненадвайте на странното животинче по изображенията и в шоколадовите опаковки.

Празничното меню включва печено агнешко, телешко или пилешко със зеленчуци на скара – картофи, моркови, тиква, грах или броколи. За десерт се поднася традиционният великденски сладкиш „Павлова“ от целувчено тесто, украсено с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Много популярни са горещите кифлички, с които австралийците закусват преди църква.

Великден в Кипър

Както при нас, така и в Кипър също се боядисват яйца. Кипърците имат обичая да палят огромни огньове в дворовете на училища или църкви. Това може да бъде забелязано в много квартали в Кипър на Великден. Също така кварталите се съревновават помежду си, чий огън е по-голям. Както сами се досещате тези празненства често приключват с обаждане до пожарната. На места из Кипър може да видите хората да горят кукла, олицетворяваща Юда – апостолът, предал Исус.

Великден в Нова Зеландия

В Нова Зеландия най-известната традиция е Великденското шоу в Оукланд. Шоуто по случай Великден датира от 19-ти век и включва редица интересни събития, като например спортни мероприятия, изложби, много магазини и други забавления. Оукланд е най-населения град в Нова Зеландия и шоуто е сред най-посещаваните ежегодни събития в града. Може би и това е причината Великденското шоу да е комерсиализирано през последните години.

Великден в САЩ

В САЩ семействата също непременно посещават църквата. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци. Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони.

В САЩ се празнува с множество паради, най-големият е в Ню Йорк, където голяма част от американците носят великденски шапки, а някои роди са дегизирани като зайци. „Пето Авеню“ се превръща в същинска карнавална улица. В Америка е много популярна играта,в която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонеа ливада. Най-голямото състезание се устройва на поляната до Белия дом, където идват стотици малчугани да търсят скрити великденски яйца и да си поиграят с тях в градината. На края американският президент се вживява в ролята на Дядо Коледа, но през пролетта и подарява на всички дечица по едно дървено великденско яйце, подписано лично от него и от първата дама.

Интересен е обаче обичаят в щата Луизиана. В България е широко разпространено твърдението, че сме единствената страна, в която хората се чукат с яйца по случай Великден. Оказва се, че това не е така – този обичай го има в щата Луизиана, САЩ. В щата се провеждат състезания за определяне, кое е яйцето борец, още от 50-те години на миналия век. Състезанията се провеждат на Великден и ако на един участник яйцето му се счупи дори от едната страна, отпада.

Великден в Унгария

В Унгария мъжете напръскват жените от семейният и приятелският кръг с одеколон „лочолкодаш“.при който младежите трябва да полеят девойка с парфюмирана, след което имат право да си поискат целувка. Ако ви се струва странно – младежите правят услуга на момичетата, защото се смята, че поливането с вода носи здраве и плодородие. В днешно време обаче тази историческа традиция по-скоро повод за масово забавление, поливане, заливане и мокрене.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


голямото плискане

Великден във Франция

В Париж правят традиционни шоколадови камбанки, които се произвеждат ръчно. На Разпети петък в Бретан се засаждат теменужки-цветята на гръцката богиня Персефона. Като цяло във Франция е прието да се излиза на пикник сред природата, а основното ястие за празника е омлет. В Южна Франция се прави омлет от 15 000 яйца, който има малко общо с Великден и много общо с кулинарните предпочитания на Наполеон

Французите отбелязват празника, който те наричат „Пак” по много тържествен начин. В дните от Разпети Петък до Неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В Неделя, рано сутринта камбаните отново започват да бият. Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.

Друга странна френска традиция също включва летящи предмети – по оригинал това са сурови яйца, които децата подхвърлят и улавят. Който си изпусне яйцето да се счупи, трябва да раздаде бонбони на останалите.

Великден в Бразилия и Латинска Америка

На другия край на света обичат да наблягат на факта, довел до разпъването на Иисус Христос на кръста и да напомнят на себе си и околните, че никой не обича предателите. Традицията повелява по време на празничните шествия демонстративно да бъдат изгаряни парцалени кукли, оприличаващи се на Юда – ученикът на Христос, който го предава за 30 сребърника.

В течение на времето това се е видоизменило и сега това често са чучела на реални хора, символизиращи злото. Палени са образите на бившия американския президент Джордж Буш, на венецуелския Николас Мадуро, преди две години в Мексико изгоря Доналд Тръмп (заради антиимигрантската си риторика), а понякога са просто събирателни образи на мафията или корумпираните политици.

Великден в Холандия

По време на Великден лалетата вече са цъфали и полята заприличват на истинско море от цветове. Кулминация е парадът на цветята, наречен корсо и се провежда по 40-километровата отсечка между градовете Нордвейк и Хаарлем. Кръстът представлява основният символ на Великден, който е украсен с цветя.

Великден в ИСЛАНДИЯ

В утрото на Великден, исландците вярват, че всички тролове и диви животни са се скрили дълбоко в гората или под земята и затова няма да навредат никому.

Великден в Испания

Великден се смята за най-важният празник в Испания. Известен като „Семана Санта“ на испански, тя е повод за празнуване и веселие. Характерни там са многото процесии от набожни братства. Честванията започват с „Доминго де Рамос“, или Цветница, и завършва с „Лунес де Паскуа“, или Великден. Често участниците са с островърхи качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Из градовете и селата се разнасят високи 3-4 метра фигури на Иисус и светци. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги като по този начин се самобичуват.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Мадрид. Виж ТУК!


Великден в Италия

За разлика от нашите Великденски обичаи, които основно се свързват с боядисването на яйцата, в Италия то е останало само в някои отделни райони. В много италиански села и по-малки градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания. Папата благославя с Urbi et orbi. На големия празник италианските католици непременно се гощават и с агнешко. За гарнитура се поднася печен на жар артишок. Италианският великденски козунак се пече във формата на гълъб и се нарича „коломба“

Във областта на Флоренция, Италия, има уникален обичай, наречен Скорпио дел каро. Обичаят се състои по време на Великденската меса, когато преминава карета, пълна с пиротехника и фойерверки. Каретата се използва от около 500 години и в днешни дни е ескортирана от войници, в униформа от 15-ти век. Според това, как фойерверките ще избухнат се предрича каква ще бъде годината и реколтата – богата или не.

Великден в Полша

В Полша на красиво украсената великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най- популярен е белият колбас, подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло. Нареждат се домашни печива и сладкиши, от които най-вкусни са маковите щрудели и направеното от разтопена захар агне в памет на Христовото Възкресение. Само на този празник се поднася и специалният хляб „пасха“, изпечен от ръжено брашно с мая. Отгоре той се маже със свинска мас и се украсява с кръст от тесто.

Великден в Русия

Великден в Русия е най-големият празник през годината и не случайно е наричан „Цар на дните”. Малко преди полунощ в събота, хората обличат най-новите си и хубави дрехи и отиват на църква. Също както в България, те чакат благодатния огън точно в 12 часа, от който си запалват свещта и с нея обикалят храма.. На мъжете им е позволено, когато искат, да бият камбаните на църквите. Затова и седмицата се оглася от непрестанен звън, който поддържа празничното настроение. Руснаците имат и специална пасхална игра, при която боядисаните яйца се пускат в специални улеи и се блъскат. Целта е да се счупят яйцата на противниците. На празничната трапеза по традиция домакинята трябва да сложи толкова ястия, колкото са били дните от най-продължителния пост през годината.

Великден във Филипините

Ежегодно на Разпети петък на Филипините и най-вече в селцето Сутуд, което се намира на 75 км. северно от столицата Манила, млади мъже разиграват разпъването на Христос. Те изкачват високи хълмове заедно с дървени кръстове, а след това самите ги приковават с 5-сантиметрови пирони за ръцете и краката. Трябва да престоят на кръстта най-малко 5 минути. Младите възприемат този обичай като вид изкупление, но католическата църква критикува ритуала. Великден започва със среднощна трапеза, в която влизат традиционни местни блюда. Децата вярват, че ще оглушеят, ако не вземат участие в нея. Една от най-необикновените традиции, свързани с яйцата, се среща на остров Тринидад. Там белтъкът се изсипва във вода и по него се предсказва бъдещето.

 

Великден в Швеция

Великденския цвят е жълтото. Тук яйцата носи не заека, а пиленцето (което е и по-близко до истината :)) Домовете биват украсени с клонки от бреза.

Великденските яйца се правят от картон, като във всяко се поставя голям, красив бонбон. Доста необичайна е традицията в Швеция и Финландия, където децата се маскират като магьосници и вещици, и обикалят по домовете, за да събират шоколадови яйца и лакомства. В замяна благославят посетения дом с върбови клонки и специално заклинание. Прилича на Хелоуин, но не е. Според историята традицията смесва тази за върбовите клонки – символизиращи посрещането на Иисус в Йерусалим, и местна скандинавска традиция за пролетно прогонване на злото.

Великден в Швейцария

Във френска Швейцария украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти. Странен е и древният обичай през Страстната седмица- църковните камбани да напускат страната, за да „отидат“ в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.

Великден във Финландия

Финландците посрещат Великден с традиционния хляб „пасха“, който при тях е вид чийзкейк от извара и сметана, които се пресоват в специален съд с формата на пресечена пирамида. Друго много старо и специфично финландско сладко печиво е мямми. То се прави от ръжено брашно с препечен до кафяво малц и се пече в картонени кутийки, напомнящи кора на дърво. Готовото мямми се поднася като десерт със сметана и захар.

Великден в Украйна

Изрисуваните великденски яйца от Украйна са известни вече по цял сват с името „писанки“. Изписват се сурови яйца, вътрешността на които е изкарана през фини дупчици в двата края на яйцето. Рисунките се правят с разтопен пчелен восък с помощта на специален инструмент наречен „писачок“. Всеки елемент, изрисуван върху писанките, има свое значение. Изобилието от символи обхваща няколко хиляди, които могат да бъдат обединени в следните групи: геометрични фигури, християнски символи, цветя, животни и птици, риби.

Великден в Израел

Хиляди поклонници и туристи пътуват по целия свят, за да отпразнуват този свят празник в Йерусалим. Светият огън и свещи символизират възкресението на Исус Христос. Вярва се, че ден преди празника, Светият дух слиза на земята и пали свещта на един от патриарсите, дошли, за да получат частица от него. Този небесен огън се пренася от свещ на свещ и докато гори първите няколко минути, не изгаря.

Великден на Бермудите

На Бермудите пускат хвърчила, защото навремето един мисионер обяснил символа на кръста чрез хвърчило.

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: