Стрелба с лък, езда и бой с тояги – всичко това в прабългарското селище „ Бага-тур“ в Стара Загора

Стрелба с лък, езда и бой с тояги – всичко това в прабългарското селище „ Бага-тур“ в Стара Загора

Бага-Тур е единствената по рода си школа и организация в страната, която си поставя за цел да напомня и да говори за ценностите и идеалите на прабългарите и тяхното разбиране за света. В ядрото на Бага-Тур стои разбирането на висшите духовни постижения на прабългарите и организацията ги представя по един съвременен и интересен начин. Школата се посещава от малки и големи и организира различни мероприятия – лагери, рождени дни по прабългарски, , открити уроци за деца, тийм билдинг и пр.

Школа Бага-Тур е една от най-интересните забележителности в Стара Загора и се намира на територията на парк Аязмото – един от най-големите паркове в Стара Загора. Основните й дейности са реализирането на вълнуващи спектакли, школи за ученици и подрастващи и демонстрации и възстановки от живота на прабългарите.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Къде?

Демонстрационно атрактивен комплекс „Аул Бага-Тур, Стара Загора“ се намира в рамките на зоопарк Стара Загора. Зоопаркът е едно приятно място за разходка с малчугани, но, ако трябва да бъда съвсем честна – цялата база на Зоопаркът има нужда от подобряване.

Телефон: 088 676 3129

Website: http://bagatur.bg/

Facebook: https://www.facebook.com/bagatur.bg/

Аул БАГА-ТУР е отворен само през топлите месеци на годината.

Какво?

Самият център БАГА-ТУР е изграден в старинен стил и ни отправя във времето на Аспаруховите българи. Има експозиционен кът с юрта. Експозиция на реплики на старинно облекло и въоръжение, до който може да се докоснете или дори да пробвате. Заниманията с учениците се провеждат на специализирани площадки за овладяване на старинни  умения –  бой с меч и щит, бич, стрелба с рефлексен лък, копие и др. Има и централна арена, на която те показват наученото по време на демонстрация.

Колко?

Посочените на снимката по-долу цени са за еднократно посещение. Вече при заявка за редовно обучение (най-малко веднъж в седмицата ) се обсъждат условията и се изготвя индивидуална оферта.

Всяко „занятие“ започва с посрещане от багир ( това е този, който ще работи с вашата група ) и съответно той ще ви насочи към мястото, където можете да оставите личните си вещи, чанти и якета, за да не ви пречат по време на урока. Аулът разполага с течаща вода и WC.

След това багирът ще ви покаже старините оръжия, облекло и сечива и ще ви разкаже интересни факти отосно тях – как са изглеждали, как са били изработвани в миналото, какво означава реконструкция и археология. Следва кратка демонстрация на това как се използват оръжията и след нея започва същинското обучение. Групата се строява (оформя се прабългарска войска) като цялата войска се дели на баги ( групи от 10-тина човека) и с маршова стъпа и песен всички се отправят към обучителната площадка. По-опитните ученици може да се облекат и в типични за прабългарите дрехи.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


На обучителната площадка под ръководството на някой от багирите децата изучават важни за прабългарското общество  умения като стрелба с лък, въртене на бич, езда, хвърляне на копие, фехтовка с меч и щит и др. Голяма част от заниманията са под формата на игри и състезания.

Прочетете и другата ми статия за това какво още може да правите в Стара Загора –  Топ 13 на забележителностите в Стара Загора


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Стара Загора. Виж ТУК!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: