Метеора в Гърция

ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС ЗА ЗАКИНТОС– Прочетете ТУК

ПОВЕЧЕ ЗА МАРШРУТА НА ОБИКОЛКАТА ИЗ ЙОНИЙСКИТЕ ОСТРОВИ И КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ ВСИЧКО – ВИЖТЕ ТУК.

Метеора е популярна дестинация в Гърция, която е известна с величествените си скални образувания и “кацналите” манастири върху тях. Метеора – едно уникално място, често наричано осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е едно от чудесата на Гърция и се намира не много далеч от Българската граница. Метеора се намира на 541 км. от София. Скалите на Метеора се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, Централна Гърция, и на 1-2 километра северно от Каламбака. От 1988 г., Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Метеора. Виж ТУК!


Метеора означава „висящ във въздуха“. Смята се, че скалите са били заселени още преди 10-ти век от отшелници, които си построили олтари и места за живеене. По-късно пристигат и християнски монаси, които започват изграждането на манастирите. Всички материали за построяването на църквите са били слагани в мрежи и издърпвани горе на ръка.

Интересен факт е, че до началото на 20-те години монасите и посетителите са стигали до самите манастири по въжени или подвижни стълби, или издълбани в скалата стъпала.

В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Каламбака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района. . В Каламбака и Кастраки има множество хотели и квартири под наем, както и няколко къмпинга в околността. Цените за нощувка започват от 100 лв. нагоре ( за двойна стая ). Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки има прокарани асфалтови пътища, по които може да се обиколят шестте действащи манастира. Районът е сух и горещ, препоръчително е да се носи вода, шапка, подходящи обувки. Освен като духовно и религиозно средище, районът на Метеора е известен и с многобройните катерачни турове, прокарани по отвесните стени.


Полезна информация:

  • Входът към всеки един от шестте манастира, достъпни за посетители, е 3 евро
  • Важно е дамите да са с дълги поли и покрити рамене. Дори навън да е жега, носете си допълнителни дрехи, които да облечете преди да влезете в манастира. Неподготвените могат да вземат назаем пола или шал на входа на всеки манастир.  За мъжете е забранено влизането с къси панталони.
  • Метеора не е туристическа дестинация за 1 ден. Отделете поне един уикенд, за да разгледате пълноценно местността и манастирите
  • Най-доброто време за посещение е от късна пролет до ранна есен
  • Позволено е да се снима
  • „Св. Николай“ не приема посетители през зимата;
  • Имайте предвид, че повечето манастири имат обедна почвика между 13 и 15 ч. и през това време е забранено за посещения.

Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Големия Метеор

Манастирът „Св. Преображение“, известен още като Големия Метеор, е изграден на най-високата скала в Метеора. Той е най-големият, най-важният и най-старият манастир. Основан е през 1334г. от монах Атанасий, който изработва и каноните и условията, при които ще живеят монасите на Метеора. И до днес настоятелят на този манастир е неофициален глава на наричания едно време „Литополис Стаги“ (Скалния град).

Манастирската църква е изградена във формата на кръст със сложен дванадесетостранен купол, висок 24 метра. Храмът е зографисан през 1552 г. от Теофан Критски и синовете му Симеон и Неофит с поразителна серия от стенописи, изобразяващи преследването на християните от римляните. Тел: 24320-22728

Манастир „Св. Стефан“

Той е единственият, до който се стига директно с кола и няма катерене на стълби. Днес „Св. Стефан“ е сравнително голям и много красив женски манастир, който процъфтява, благодарение на населяващите го монахини през последните десетилетия. Основан е през 1192 г. и в него се пази черепът на Св. Харалампий. През 1961 година, обаче, манастирът е даден на монахини, които го преустройват, и към днешна дата е един от по-големите манастири в Метеора, като в него живеят около 28 монахини. Тел : 24320-22279

Манастир „Св. Троица“

Манастирът „Св. Троица“ е най-трудно достъпният, тъй като се извисява на 400-метрова скала, а достъпът до него става чрез 140 стъпала и тунели, изсечени в скалата. Днес „Св. Троица“ не е действащ манастир, но е отворен за посетители. Легендите обаче разказват, че преди векове, когато е бил основан през 1362 г. в него са живеели по 50 монаси, но в началото на 20-ти век останали едва петима. Тел: 24320-22220


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Манастир Русану

Манастир „Св. Варвара“ или Русану е процъфтяващ женски метох с красиви градини, но и много посещаван от туристите. Но през  XVI век братята Йоасаф и Максим изграждат манастира в сегашния му  вид на мястото на руини на по-стар манастир, наричан Русану. В момента се населява от между 6 и 13 монахини, според различни източници. Тел: 24320-22649

Манастир Варлаам

Варлаам е вторият по площ манастир в Метеора и най-населеният сред мъжките манастири – 7 монаси към 2015 г. За съжаление се оказа, че той е и един от най-комерсиализиращите се. Основан 1517 година като на върха на скалата се усамотил отшелника Варлаам, живял в бедност и самота.

Манастир „Св. Николай Анапафса“

„Св. Николай Анапафса“, един прекрасен манастир, чучнат на върха на скала, остава малко в сянката на Варлаам и Големия Метеор, но е не по-малко забележителен. Към 2015 г. в него живее един монах, но пък туристи не липсват. От терасата на покрива на манастира се разкрива величествена гледка към Кастраки, малко селце в подножието на Метеора, и към „иглата“, приютила руините на манастира Пантократор. Основан е през първото десетилетие на 14-ти век. В костницата на манастира се съхраняват черепите на починали монаси. В манастира има фрески и рисунки на иконописеца Теофан Критски. Тел : 24320-22375

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: