Монте Карло (Монако) и Ница (Франция)

Разходка из Лазурния бряг. Монако и Ница.

Как ни посрещна Монако, къде Формула 1 се провежда не в затворена писта, а по градските булеварди и къде може да си повишите адреналина на макс в иначе спокойната Ривиера – това и още интересна информация, четете в настоящия пътепис за Монако и Ница, част от поредицата пътеписи „С деца на Лазурния бряг + Средиземноморски круиз + Амалфийско крайбрежие“

ВИЖТЕ МАРШРУТА, ПРОГРАМАТА И РАЗХОДИТЕ ЗА ЦЯЛОТО ПЪТУВАНЕ ТУК.

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА: ТУК

От Кан до Монте Карло

Денят започна с ранно качване на влака от Кан до Монако. Билети може да се купят онлайн, от съответните машини или от гишетата с обслужващ персонал в тяхното работно време. Ние винаги използвахме машините.

Официалният сайт на френските железници може да откриете ТУК.

Цената на еднопосочен билет от Кан до Монте Карло (Монако) струваше 10,80 евро/възрастен, но тъй като ние бяхме 2 възрастни + 2 деца се оказа, че можем да използваме намаление за мини група (1 VOYAGE MINI-GROUPE) и общо за 4-мата платихме 26 евро. Времето за пътуване между Кан и Монако е малко над 1 час като влакът се движи по крайбрежието и на моменти се разкриваха прекрасни гледки към морето, заливите и скалите.

ПОЛЕЗНО!!!

Тук е мястото да спомена 2 полезни сайта, които е хубаво да погледнете предварително, ако ви предстои пътуване до Франция и Монако.

1. Информация относно планувани стачки във Франция, които често засягат и градския/междуградския транспорт (автобуси, влакове, метро). Вижте ТУК.
2. Карта на района Кан-Ница-Монако с автобуси, трамваи и влакове. Вижте картата ТУК.

Централната гара в Монте Карло се намира на границата между Франция и Монако и беше много странна, тъй като се намираше в тунел на хълм (като метро) и се чудиш вътре ли си, вън ли си.

Княжество Монако

Княжество Монако се нарежда на 194-то място в света по територия със своите скромни 2,02 km² и е втората най-малка независима държава след Ватикана. То е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души. Интересен факт е, че тук хората са на 1-во място по най-дълга продължителност на живота – 89,4г. и на челните места в света по БВП на човек.

Забележителности в Монако

Католическата църква на Монако

Излизайки от гарата, бяхме посрещнати от звук на песни, който не знаехме от къде идва. Поогледахме се, поослушахме се и се запътихме към Католическата църква на Монако, където точно в онзи момент се провеждаше редовната неделна литургия. И тъй като богослужението беше на ОТКРИТО, звукът от химните се носеше из целия център на Монако. За първи път присъствах на католическа литургия на открито и беше много запомнящ се момент. Посетителите, около 300-400 граждани, всички облечени елегантно, бяха седнали на дълги пейки. И разбира се още почти толкова туристи и гости на града като нас, стоейки прави отстрани с насочени камери и телефони и следейки с интерес какво предстои. Всички деца, бяха облечени в дълги бели роби, седяха на първите два реда най-отпред и активно участваха в литургията като носеха хлябът и виното. Извърши се свето причастие (Господна вечеря).


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Монте Карло. Виж ТУК!


Гран При на Формула 1

От там продължихме по крайбрежния булевард като се спряхме да се снимаме с кола от Формула 1, след това със старт/финиш линията на състезанието, а после и с трибуната за победителите на I, II и III място.
Гран При на Монако е една от най-старите и класически надпревари не само във Формула 1, а изобщо в историята на автомобилния спорт. Провежда се от 1929 г. и е наричано перлата в короната на F1 шампионата. Гран При на Монако се провежда на 3,337-километрова писта из улиците на Монте Карло и Ла Кондамин около пристанището на Княжество Монако, обикновено в края на май или началото на юни.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Дворецът на принцът

Дворецът на фамилия Грималди е разположен в старата част на Монако, на площад “Палаис”, който е известен с бронзовите си оръдия. Той се намира на хълма до пристанището и е настоящата резиденция на принц Алберт, както е и действащ музей и място за събития. Дворецът е отворен за посещение от април до октомври като входът е по 10 евро/възрастен и по 5 евро/дете.

Като цяло няма как да объркате локацията, тъй като тълпите от хора ще ви насочат към правилната посока. Изкачвайки хълма пред нас се разкриваше прекрасна гледка към цял Монако и яхтеното пристанище. Пристигайки горе заварихме още по-голяма тълпа, наредила се около двете страни на пътеката, по която щяха да минат гвардейците. Смяната на караула пред резиденцията на принца на Монако е една от най-впечатляващите в света и се провежда всеки ден точно в 11:55ч.

Бях планувала да прекараме известно време на плаж в Монако, но питайки местните хора да ни упътят, се оказа, че хубав плаж там няма. В Монако обществените асансьори са безплатни. Аз лично обществения асансьори никъде не видях, а специално се оглеждах, тъй като съм човек, който, ако има нещо безплатно, иска да се възползва от него. 🙂

Тъй като Монако е мини държава е много вероятно човек да успее да види някой от кралското семейство. Това, което се случи 2 пъти за нашия няколко-часов престой в Монако, бе да видим как полицаи затварят пътя паркирайки напречно, като през това време минава някоя вероятно кралска особа с колата си и с ескорт отпред и отзад. След като мине, полицаите отново отварят пътя и всеки кой накъдето.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Други забележителности, за които не ни остана време, са:

– Океанографския музей
– Казино Монте Карло
– Monaco Top Cars Colection – колите на принца

От Монте Карло до Ница

Следваща точка от програмата на деня: Ница. От спирката до Католическата църква (до Steak’n’Shake) се качихме на автобус № 607 до спирка Port Lympia в Ница. Този маршрут може да се мине и с влак за 22 минути като има влакове на всеки половин час. Цената е 4,40 евро/възрастен или 10,80 евро за билет мини група (2 възрастни+2 деца)

Ница

От спирка Port Lympia в Ница изминахме пеша разстоянието до градския плаж, заобикаляйки хълма с крепостта и паметника на мъртвите . Нямаше как да пропуснем да се снимаме с прословутия надпис „I Love Nice“.

Ница е 5-тият по големина град във Франция след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза и най-големият на Френската Ривиера. Заобиколен е от приморските Алпи, които го пазят от студа. Населението му е колкото на гр. Пловдив.

Забележителности в Ница

Плажът в Ница

На плажа прекарахме около 2 часа, колкото децата ни да се освежат в горещото време. Плажът е силно разочароващ – няма пясък, а едри камъни и чакъл. Няма съблекални, а тоалетните са далеч и са платени и мръсни. Морската вода е привлекателно синьо-зелена, но на брега ситуацията е зле.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на Лазурния бряг. Виж ТУК!


Крайбрежната алея

Близо 3-километровата алея е осеяна с безброй палми. Точно по време на нашето посещение там се провеждаше някакво спортно мероприятие за хора с различни увреждания.

Градината на Алберт и дългия зелен парк

Оттам продължихме през градината на принц Алберт I (Jardin Albert I), през Фонтан дьо Солей ( Fountaine du Soleil) и напред през зеленият парк, който се намира между булевардите Verdun и Jean Jaures. В този парк сянката беше кът в този горещ юнски следобед, но пък за сметка на това имаше множество площадки за деца на различна възраст, водни забавления, батути, огромни цветни динозаври и други интересни неща за малчуганите.

Накрая се насочихме към централна гара като минахме през много оживения булевард Ave Jean Medecin, който бе осеян с всякакви магазини за каквото се сетите, маркови и немаркови, хранителни и нехранителни.

От жп гарата се качихме на влака до Кан като пътуването е с продължителност 33 минути и има влакове на почти всеки половин час. Отново използвахме намалението на мини група.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Ница. Виж ТУК!


Забележителности в Ница и около Ница, за които не ни остава време (Общо взето за нищо не ни остана време… 🙂 :

– Парк Феникс (Park Phoenix). Най-голямата зимна градина в света. Вход за възрастни – 5,20 евро. Вход за ученици – 3:00 евро.
– Национален музей на Марк Шагал
– Ез – малко селце в планината
– Via Ferrata в село Пей – планинско катерене, ходене по въже над пропаст за хората, търсещи висок адреналин
– Сен Жан Кап Фера – полуостров, който се намира близо до Ница. Там е разположено имението на баронеса Беатрис де Ротшилд.
– Музей на модерното и съвременното изкуство

Полезна информация за градския транспорт в Ница:

Тъй като много хора избират в Ница да се ситуират като там нощуват, а през деня да разглеждат околните села и градове на Лазурния бряг, е добре да спомена малко ползена информация за градския транспорт в Ница.

С един билет може да се сменят автобуси и трамваи в рамките на 74 минути. Трябва да валидизираме билетите си дори при смяна. Валидизираният билет има дата и час, отпечатани на него. Има мобилно приложение за онлайн валидизиране на билети с NFC – Lignes d’Azur.

Има няколко карти за намаление на билетите, които може да се закупят от машините:
MULTI ticket – 10 пътувания за 10 евро – не важи само за 1 човек
PASS 1 – 24 часа неограничено пътуване за 5 euro – важи за 1 човек
SOLO ticket – еднократен билет само за територията на Ница – 1,5 euro
TicketAzur – еднократен билет за близките градчета по Лазурния бряг (Кан, Монако и др.) – 2,5 euro

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА –> От Кан до Марсилия. Качване на круизния кораб.

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: