Пристигане в Исландия. Рейкявик.

Какво е на косъм да не те качат на самолета, да влезеш в чужда държава без паспортен контрол, да наемеш кола пода наем със специална застраховка против пясък, пепел и преминаване на реки и какво е да се разхождаш из държава, където най-популярното женско име е… Гуврун, четете в този пътепис, част от поредицата пътеписи: „В Пика на Делта: Пътуване до Исландия през Полша и Чехия“

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС –> Пътуване от Унгария до Полша. АУШВИЦ.

Повече информация за маршрута, разходите и всички пътеписи от пътешествието може да откриете ТУК.

ДЕН 3: ОТ ПОЛША ДО ИСЛАНДИЯ

На следващия ден се чудехме дали да не отидем до солна мина Величка сутринта преди полета ни до Рейкявик. Мината се намираше на около 100 км. от Катовице – в град Краков. Входът бе 40 лв/човек и всеки турист можеше да си избере по кое време да отиде спрямо езикът, който говори, но в крайна сметка решихме, че ще е твърде рисковано точно преди полетът ни за Исландия да предприемаме такова пътуване. Затова си починахме до обяд в „голямата“ стая в хотела.

Летището на Катовице се намира на около 40 минути от центъра на града. Бях резервирала предварително паркинг P2, който се намира на около 300 метра от терминала на летището. Цената беше 27 лв за 5 дни.

COVID ПРОВЕРКИ

На гишето на WizzAir проверката на документите беше зверска. За първи път от нашето пътуване ни искаха документи, свързани с Covid19. Към онзи момент, за да влезем в Исландия, бе необходимо да попълним регистрационна бланка в ТОЗИ сайт и да покажем документ (зелен паспорт) за ваксинация против Ковид + PSR или антигенен тест с негативен резултат, правен до 72 часа преди отлитане. Също така хората, които са преболдували Ковид през последните 180 дни, нямаше нужда да си правят антигенен тест, а само да предоставят документ за преболедуване.

За момент имаше опасност да не ни качат на полета, защото първо жената, която проверяваше документите ни НЕ знаеше, че преболедувалите нямат нужда от тест и второ – не можеше да преведе зеления сертификат за преболедуване на мъжа ми на английски или полски език (уж й излизало само на български и това беше проблем). Относно антигенния тест – аз го бях направила сутринта в деня на тръгването ни от Пловдив за 10 лв в лаборатория Писанец.

Това, което ни направи огромно впечатление на летището в Катовице бе как след проверките, в района на безмитната зона, имаше много исландци, които така пазаруваха алкохолни напитки, като че ли целият алкохол в Исландия е свършил. Всеки си беше напълнил кошницата за пазаруване с по няколко литра стъклени бутилки коняк, водка, ром и други подобни неща. Напълно буквално и без преувеличаване! Едва няколко часа по-късно разбрахме защо – заради високите цени в Исландия.

Полетът ни (W6 1167) от Катовице до Рейкявик струваше по около 50 лв./човек. Самолетът излетя в 14:45ч. и кацна в 18:10ч. На летището в Рейкявик нямаше почти никакви проверки, дори паспортите ни не провериха, просто изведнъж се озовахме в залата за пристигащи…


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


КОЛА ПОД НАЕМ В ИСЛАНДИЯ

Около половин час чакахме там да дойде представител на фирмата Lotus Car Rental за наем на коли, за да ни закара до техния офис в град Кефлавик (тъй като нямаха офис на терминала), откъде да ни дадат резервираната предварително онлайн кола. Това бе е една от малкото коли за наем на коли на нормална цена и с добри отзиви в Интернет.

Нещо много важно относно взимането на кола под наем в Исландия! Макар че бяхме резервирали възможно най-малката и бюджетна кола техния уебсайт (в последствие фирмата ни даде малко по-голяма по размер и клас кола), ние още предварително решихме да платим и за Премиум Иншуранс т.е. да бъдат включени всички видове застраховки, а именно:

– Гражданска застраховка
– Застраховка при кражба
– Застраховка на гумите
– Застраховка при пясък и пепел
– Застраховка при преминаване на река
– Застраховка при щети, причинени от животни

Не забравяйте нито за минутка, че в Исландия има доста природни аномалии, от които да пострадате вие или колата, която сте наели. Например има силни ветрове, а понякога и урагани в истинския смисъл на думата, които може да довлекат отнякъде нещо (клон, тухла…), което да се стовари върху колата ви. Също така ветровете може да обърнат колата ви или да ви избутат от пътя. Често през зимата има снежни бури, през лятото – пясъчни бури, а през останалото време – каменни бури, като всички те биха нанесли неприятно сериозни щети върху колата като я направят да изглежда като че е току що изтъргана със шкурка..

Разбира се, преди да потегли из Исландия, човек трябва ежедневно да проверява пътищата, прогнозата и силата на вятъра, за да няма неприятни изненади и ако указанието е да не се минава през определена част от страната поради силен вятър, то задължително изчакайте да поутихне и тогава тръгнете.

Затова е почти задължително, поне според мен, когато човек наема кола под наем в Исландия, да сключва заедно с това всички възможни застраховки. Когато връщахме колата след пет дни, никой от фирмата дори не излезе да я прегледа за щети. Но шофирайки из Исландия ние самите усетихме как няколко пъти се удряха камъчета по страниците на колата. Също така попаднахме в не особено слаба снежна буря, от която се измъкнахме бързо.

Пълната застраховка Премиум струваше колкото наема на колата т.е. 250 лв. + още 250 лв., но определено си заслужаваше спокойствието. Само за информация – в Интернет е пълно с примери как хора, които не са платили за допълнителна застраховка и в последствие имат минимална щета от камъче например, трябва да заплатят ремонта, който струва 700 евро!


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Още нещо важно! При сключване на пълна застраховка Платиниум НЕ се удържа никакъв депозит от картата предварително (както иначе би трябвало да се случи обикновено).

При наемането на колата задължително проверете нивото на горивото, фаровете, гумите, резервната гума и ключове за смяна.

В Исландия се кара с включен фарове! Максималната скорост е 50 км./ч. в града и максимум 90 км./ч по асфалтирани извънградски пътища. Повече от това не може, но и в повечето случаи не е безопасно да се кара с повече от това.

И така, вече сме в Исландия!

РЕЙКЯВИК – Най-северната столица в земното кълбо

Разстоянието от летището в Кефлавик до столицата Рейкявик е 50 км. = 40 минути. Пътят до там беше доста скучен и като цяло имахме разочароващо първо впечатление. Също така хотелът, в който се настанихме се казваше Smoky bay Guesthousе и не беше особено приветлив.

След настаняване, излязохме на разходка из центъра на Рейкявик. Първо минахме през църквата Hallgrimskirkja (как се чете това име, бе, хора!?), висока 74.5 метра, след което продължихме пеша из централната уличка. В същото време ни брулеше неприятен студен вятър (нещо нормално за тези географски ширини). Дори ще е странно и неестествено, ако няма вятър 🙂 Имаше много къщички, боядисани в ярки цветове, коледна украса навсякъде, а също така и асфалта на много места беше нарисуван с най-различни цветове и картинки. Нека да е цветно! – казал исландецът. Видяхме, че хората (от скука може би) са си направили (цензура, моля!) – Музей на пениса, в който имало екземпляри от най-различни животни… Мда.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Исландия. Виж ТУК!ПАЗАРУВАНЕ В СУПЕРМАРКЕТ В ИСЛАНДИЯ

Доста време търсихме откъде да си купим вода на нормална цена и болезнено осъзнахме, че в Исландия нормални цени не съществуват. Най-евтината вода, която успяхме да намерим онази първа вечер, струваше 4:50 лв. за 1 литър. Едва тогава се сетихме как гледахме с учуда исландците, които пазаруваха като невидели бутилки с алкохол на летището в Катовице и разбрахме тежката истина – Исландия е безумно скъпа дестинация.

По предварителна информация от Интрнет, води се, че най-евтините супермаркети в Исландия са на веригата Bonus. Добре, супер, обаче болшинството от тези супермаркети отваряха много късно – към 9-10ч. сутринта и затваряха много рано – към 17-18ч. вечерта и за съжаление ние не успяхме да посетим такъв с изключение на последния ден точно преди да върнем колата си на рентакар-а. Тогава влязохме в такъв супермаркет Bonus и останахме с отворена уста – там цените бяха наистина чувствително по-ниски (поне с 1/3-та), отколкото във всички други супермаркети, които обиколихме през тези 4 дни в Исландия. Така че да си знаете – супермаркети Bonus.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> ИСЛАНДИЯ: ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И САЙТОВЕ, ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ И СЪВЕТИ

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: