Пътепис за Йерусалим – част 2

Какво се случва вечерта на Шабат при Стената на плача, колко са предполагаемите места за Разпятието и каква е връзката между гроба на Давид и Горницата на Петдесятница? – това и още интересна информация четете в настоящата Втора част от пътеписа за Йерусалим, част от поредицата пътеписи „Израел – Божия земя“

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗРАЕЛ И ЦЯЛАТА ПОРЕДИЦА ПЪТЕПИСИ ЗА ИЗРАЕЛ МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТУК

КЪМ ПРЕДИШНИЯ ПЪТЕПИС –> ЙЕРУСАЛИМ – ЧАСТ 1

КЪДЕ Е БОЖИ ГРОБ?

Знаете ли, че има две места, за които се предполага, че са Божи гроб? По-разпространената версия е църквата „Възкресение Христово“ в центъра на Стария град, а другото място е Гробът в градината, който се намира извън Стария град на кратко разстояние от порта Дамаск.

Гробът в градината

Гробът в градината e открит през 1867 г. и представлява малка градина с гробница, датираща отпреди новата ера, и за която се смята, че е гробницата на Йосиф. Наблизо се намира скалист хълм, считан за Голгота, базирано на факта, че хълмът има две вдлъбнатини, с които е оприличен на череп с очи. „Голгота“ на иврит означава „череп”. Знае се, че Исус Христос е разпнат на „мястото на черепа”.

На това място в градината цялата група пътешественици си спомнихме за страданията на Исус, изпяхме няколко песни и взехме заедно Господня вечеря. Също така, всеки един имаше възможност да влезе в гробницата.

Ако се чудите от къде да си купите нещо за спомен, то бих ви препоръчала магазина в Гроба в градината или магазина, който е на планината на Блаженствата близо до Галилейското езеро. От първия аз си купих еврейски календар за следващта година (2024г.) с отбелязани всички еврейски празници. Още си купих и 2 лепти, както са изглеждали по Исусово време (от историята на Исус за бедната вдовица и нейните две лепти). Много по-ценни предмети в сравнение със сувенирните магазини на чаршията в центъра на Стария град например.

Църквата „Възкресение Христово“

Построена е от император Константин и неговата майка през първата половина на IV в. Днес управлението на самия храм е поделено между Гръцката православна църква, Римокатолическата и Арменската, които имат постоянни конфликти помежду си. Според някои изследователи, именно това е причината ключът за храма да се държи от мюсюлманска фамилия Нусейбе, като семейството му е било натоварено с тази отговорност още през 637 г. сл. Хр. от Омар халиф. Всяка нощ, когато мрак се спуска над Ерусалим, Адиб се отправя по кaлдъръмените, тесни улички към Божи гроб, за да заключи храма и да пази ключа докато се съмне. Призори, около 3,30 ч. той отново отива пред дървената порта на църквата и го връчва на друг мюсюлманин – Уаджих Нусейбе, който е храмов вратар.

Всеки ден пред вратата на църквата „Възкресение Христово“ има огромен брой поклонници. При предното си посещение на Йерусалим не влязох в самия Божи гроб, намиращ се църквата, но си бях казала, че този път няма да пропусна. Имаше голяма опашка, но не толкова, колкото беше в църквата Рождество Христово 2 дни по-рано. Наложи се да чакаме час и половина, за да влезем вътре, през което време наблюдавахме и литургия на латински с католически монаси. Най-накрая влязхоме в гроба – мястото, където слиза благодатния огън. Ами, честно, не усетих нищо. Не преживях нищо. Извод – не си заслужаваше чакането. Твърдо, ясно и кратко.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Йерусалим. Виж ТУК!


ЧАРШИЯТА

Днес търговците в Израел, главно палестинци, предлагат шишенца със „светена вода“ от река Йордан, „свещен“ пясък от пустинята, където Исус е бил изкушаван от дявола и още много други „святи“ атрибути за наивни поклонници. Изобилстват сергиите за подправки, шалове, фурми, халва, дрехи, обувки и какво ли още не. Цените са добри, но стават още по-добри след пазарене. По правило тръгнеш ли да се пазариш, трябва да кажеш първоначално цена по-ниска от половината на предложената от продавача и след това вече да се срещнете някъде по-средата. Чаршията разделя Стария град почти на половина като приближавайки еврейския квартал, облика на магазините и стоките, които се предлагат, започва да се променя осезателно. В еврейския квартал се продава изобилие от красиви картини с библейска и типично еврейска тематика, а още и еврейския светилник менора, всякакви премети с Давидовата звезда, още и още.

ДАВИДОВИЯ ГРАД

Смята се, че района около т.н. Давидов град е най-старата част от града и е разположен на възвишение южно от Храмовия хълм в населения главно палестинци квартал Силуан в Източен Йерусалим. Намира се извън стените на Стария град. Покрай Давидовия град минава извора Гион, който се свързва чрез водни тунели до къпалнята Силоам. Нещо интересно! Река Гион е една от 4-те реки, изтичащи от Едемската градина.

Тук беше нашето място за почивка и обяд, преди да продължим към следващите забележителности. Благодарим Ви за гостоприемността, цар Давид!

Предполага се, че именно тук, от покрива на къщата си Давид вижда Витсавве и съгрешава с нея. От тук Михала (жената на Давид) се присмива на Давид, че танцува почти гол пред целия народ. Предполага се, че вероятно тук е и срещата на Авраам с Мелхиседек.

ОЩЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

По време на двата дни, отделени за разглеждане на Йерусалим, посетихме още следните забележителности:

– затвора, в който са били държани Исус и Варава в нощта преди Разпятието
– затвора, където е държан апостол Петър и ангел от Господа го освобождава чрез чудо (на юг от стените на Стария град)
– къщата на Каяфа и площада, където Петър се отрича 3 пъти от Христос (на юг от стените на Стария град)
– мястото (горницата), където се случва Петдесятница (изливането на Святия Дух) се намира точно НАД гроба на Давид (който беше позволено само на мъже да го посетят)
– панорамна тераса с гледка към долината на Еном (Геена) и Кървавата нива, където вероятно Юда Искариотски се е самоубил, обесвайки се на дърво
– площада на Менората в еврейския квартал на Стария град – място за срещи, кафе и музика


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


СТЕНАТА НА ПЛАЧА

За да може да построи огромен храм, значително по-голям от предишния, (а и от самия хълм), Ирод Велики разширил хълма с масивни наклонени подпорни стени, а мястото било запълнено с камъни и пръст. Площ с размери 450Х300 м. била изравнена и оградена със стена от масивни каменни блокове високи 1 метър и дълги 5 метра. Именно Западната подпорна стена (към двора на храма) е една от малкото оцелели руини след разрушаването на града през 70 г. известна като Стената на плача. Тя не е част от стените на самия храм. В една от улиците, близо до Храма, имаше нещо като със стъклен поклупак и осветен до дъното, в който се виждаше дълбочина от 10-20 метра оригинална каменна колона от Първия храм на Соломон.

Исус е пророкувал разрушаването на храма. Месеци преди това Христови ученици са напуснали Ерусалим, бягайки по планините. Но много от тези, които са Го отвърлили, викайки: „Разпни Го ! Кръвта Му нека бъде на наси на чадата ни!“, загинали при обсадата на Ерусалим от римските войски на Тит. Въпреки яростната съпротива на евреите, градът бил превзет през 70 г. сл. Хр. Тези, които се опитали нощем да избягат, са били залавяни от римляните и разпъвани на кръст.

Еврейският историк Йосиф Флавий в своята книга „Еврейски войни“ описва като очевидец, че гора от кръстове се е издигнала около Ерусалим. Дърветата в радиус от 40 км. наоколо са били изсечени и не достигали вече за това. Общият брой на заловените и разпънати пленници по време на цялата война е 97 000 души, а загиналите в края на обсадата на Йерусалим са 1 100 000 души. Това е ужасяваща цифра!


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ШАБАТ – ПЕТЪК ВЕЧЕР СЛЕД ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ

Ние посетихме Стената на плача в петък вечер точно след залез слънце, когато започва шабат – еврейската събота. По това време всичко в еврейската част на Йерусалим вече е спряло да работи, магазините и кафетата са затворени и района около Стената плаче се превръща в своеобразен център за веселие и празнуване. Площадът вече се беше напълнил с красиво облечени ортодоксални мъже и жени. Туристите могат също да отидат и да се помолят, стига да са прилично облечени, а мъжете задължително поставят на главата си шапчица – кипа. Мъжете се молят отделно от жените, заедно със своите синове, като ги учат от малки как да се молят. Майките по същия начин вземат със себе си своите дъщери. Цялото пространство пред Стената е разделена на мъжки и женски сектор.

С времето звукът от молитви и песни се усили. Настроението се приповдигна и някои мъже започнаха да тропат в такт по масите. Жените пък започнаха да танцуват в кръг еврейски танци. Къде, ако не тук? Кога, ако не сега? Заедно с още няколко българки от групата отидохме и ние да се хванем на еврейско хоро. Емоцията беше феноменална! Толкова жизнерадостност и толкова радост блика от еврейските песни.

Беше ми любопитно какво четат евреите от тези малки книжки, които държат в ръцете си. Бавно и внимателно приближих и попитах една девойка и тя ми отговори, че четат псалми 92-99. Всеки петък.

СВЯТА СЪБОТА

Според официалното отброяване на времето при юдеите денят започва със залез слънце и приключва със залеза на следващия ден. По този начин съботата (свещения ден на евреите) започва всъщност в петък вечер и продължава до събота вечер. През този ден евреите не трябва да работят, да учат, да готвят, да чистят и какво ли още не.

Разстоянието за съботен път се е измервало, колкото е от Елеонския хълм до храмовия хълм, а това реално погледнато е много кратко растояние.

В опита си да спазват Закона до фанатичност, евреите са стигнали до там, че са изобретили шабат асансьори, при които в съботен ден не натискаш бутона на асансьора, а асансьорът сам спира на всеки етаж, защото явно натискането се счита за работа…
Също така, ако не са си светнали вкъщи лампата предварително в петък вечер преди да отидат на молитва на Стената, то после, когато се върнат, ще стоят на тъмно, защото светкането на лампата отново се счита за работа. Не могат и да си запалят свещ… Освен ако не помолят някой турист да им помогне.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Йерусалим. Виж ТУК!


ШАПКИ

Малко относно стайлинга на ортодоксалните евреи. Оказва се, че шапката говори много за статута на евреите. Колкото по-голяма шапка носиш, толкова си станал по-високо ниво равин. Обемните и тежки шапки струват няколко хиляди долара и евреите много ги пазят от дъжд, прах и др. Отделно има шапки, които като ги сложиш, ти помагат да се изолираш от околните с цел по-съсредоточена молитва. Малките невзрачни шапчици, които всеки евреин, дете или турист носи се казват кипа и те се носят постоянно с единствената цел да напомнят на мъжете, че винаги има Някой отгоре.

От друга страна жените винаги са с красиво сложени кърпи на косите, повечето носят дълги рокли/поли и са обути в обучвки тип балерини.

Подобно облечени евреи може да видиш главно в Йерусалим и много по-рядко в другите части на Израел, където хората не са толкова традиционно вярващи.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> Мъртво море, крепостта Масада и Юдейската пустиня в Израел

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: