Пътепис за остров ЗАКИНТОС, Гърция

ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС ЗА КЕФАЛОНИЯ – Прочетете ТУК

ПОВЕЧЕ ЗА МАРШРУТА НА ОБИКОЛКАТА ИЗ ЙОНИЙСКИТЕ ОСТРОВИ И КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ ВСИЧКО – ВИЖТЕ ТУК.

След островите Корфу, Лефкада и Кефалония, вече бяхме на път да посетим и последният, четвърти, остров от нашата обиколка из Йонийските острови, а именно – остров Закинтос.

Фериботът, който свързваше Кефалония със Закинтос тръгваше от Песада ( Pessada ) и стигаше до Агиос Николаос на остров Закинтос като по пътя отдалче видяхме популярните Сини пещери ( Blue caves ). Обикновенно местните тур агенции съчетават посещението на Сините пещери с ходенето до най-известния плаж на острова – Плажът на Корабокрушенците (Shipwreck Beach ), а защо ние успяхме да ги видим и двете само отдалеч четете по-надолу в пътеписа. Така и не разбрахме защо е толкова популярен и се вдига толкова много шум около Закинтос, в сравнение с Лефкада, например, където има къде къде повече красиви плажове…

И така… пристигайки в Северната част на Закинтос, се очакваше да прекосим целия остров, за да стигнем до Аргаси, където се намираше нашия хотел – Athina Apartments.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Закинтос. Виж ТУК!


Остров Закинтос е изключително туристическо място – тълпи от туристи навсякъде, а местните туристически агенции се надпреварват коя да даде по-добра оферта за различните атракции и забележителности из острова. Пренаселен остров с много хотели и много шумно до малките часове на нощта. За разлика от остров Корфу и Лефкада, Закинтос определено не ни впечатли с атмосферата си. Единствения плюс от всичко беше жестоката конкуренция между различните агенции и заведения, така че ние, като клиенти, получавахме някои много добри цени, както за хранене, така и за обиколка на острова.

Столицата Занте е много подреден, уютен град със собствена атмосфера, чар и егейски стил, озвучен от ритъма на гръцката музика и разноезичния многогласен хор на туристите. Навсякъде кипи живот, минават туристи, хвърчат коли, тичат сервитьори, и всичко това на фона на лазурното море. Основната забележителност на града е Църквата Свети Дионисиос, която се намира на булевард Strata Marina. Свети Дионисиос се счита за покровителят на острова. Църквата е построена през 1708 г. и обновена през 1764 г. В нея можете да видите много ценни икони, дело на известни гръцки иконописци. Църквата пази и ковчега с останките на светеца, които били пренесени в Закинтос през 1717 г. от манастира Строфадес, където Дионисиос бил погребан.


Ето и плажовете в Закинтос, които успяхме да посетим:

Плаж Геракас

Този плаж е едно от най-популярните плажове, където костенурките Карета-Карета снасят своите яйца. Повече за КОСТЕНУРКИТЕ – Вижте тук.

Има безплатен паркинг и безплатен Информационен Център относно костенурките. Голям проблем беше, че на входа на плажа имаше охрана, която не пускаше нашето куче, Чарли, да стъпи на плажа. Накрая бяхме длъжни да вържем кучето на сянка до охраната – тъкмо да си правят компания, докато ние плажуваме 🙂 Правилото за забрана на кучета важи за всички подобни плажове. Иначе самия плаж Геракас беше доста полегат и приличаше на типично български плаж откъм вода и пясък. Тук си направихме извода, че явно костенурките харесват по-мръсни плажове…


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Плаж Лаганас

Тук се намира най-големият курорт на острова и центърът на нощния живот. Освен това този плаж е известен със своите костенурки от вида Карета-Карета (Caretta caretta).Заливът Лаганас на остров Закинтос, известен още като Заливът на костенурките, през 1999 година е превърнат в Национален морски парк, за да се опази този ценен за природата вид. В парка освен костенурки живеят делфини, тюлени-монаси и различни видове водолюбиви птици и гущери. В началото на лятото костенурките се събират по красивите плажове на залива, където заравят яйцата си. Смъртността сред новоизлюпилите се костенурки е много висока, оцелява едно на хиляда костенурчета. Те стават жертви на различни местни хищници и птици, които се събират на ята, когато малките се опитват да стигнат до морето веднага след излюпването си.

Иначе плажът на Лаганас е многолюден, шумен, разноезичен. В единия край на плажа, близо до пристанището, се намира частния остров Камео ( Cameo Island ), до който се стига по дълъг около стотина метра дървен мост и срещу входна такса ще имате достъп до две-три миниатюрни плажчета и някоколко заведения.

Плаж на о-в Маратониси

Това е островът на костенурките или поне така се води. Ние видяхме само една костенурка и тя не беше на този плаж. Може да стигнете до острова или като си наемете лодка, или като част от организиран тур. Ние избрахме организирана полудневна екскурзия с лодка тип подводница, където долния етаж се намира по морското равнище и се вижда какво има във водата. Не че имаше нещо да се гледа… Имаше само една костенурка, която, милата, беше обградена от всякакви по вид и големина лодки и тя се чудеше откъде да се измъкне…Стигайки плажът на о-в Маратониси, се очакваше там да има условия за шнорхелиране и т.н. ЙОК. Нищо подобно. Не стига, че нямаше как да плуваме поради наличието на многото туристически лодки на брега, а и плажът бе твърде пренаселен, буквално нямаше къде да си оставим багажа, да не говорим за плажуване…

Плаж Каламаки

Плажът ни привлече с това, че съвсем наблизо се намира летището на Закинтос и съответно самолетите снишават доста ниско над плажуващите на плажа. Учудихме се колко на често имаше пристигащи самолети – на всеки 10 минути пристигаше самолет на най-различни авиокомпании. Иначе плажът си беше типично по български…


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Плажът на Корабокрушенците (Shipwreck Beach ) и View Point.

Това е за мен единствената забележителност, която притежава остров Закинтос и покрай която се движи цялата туристическа индустрия – Прословутият плаж на корабокрушенците. За съжаление късметът не беше с нас и денят, в който трябваше да хванем лодка от пристанището на Porto Vromni ( което е и най-близкото пристанище до плажа ), се оказа, че водата точно до самия плаж е много бурна и е невъзможно слизането на плажа.

Доста разочаровани решихме да отидем поне до View Point-a, откъдето да видим плажа отгоре. Имайте предвид, че там, където е View Point-a, е много ветровито и теренът не е подходящ за ходене с джапанки. За съжаление, имаше и паметна плоча на наскоро загинали туристи, паднали от скалите. Отгоре плажът беше наистина много красив с високите бели скали острани и дълбоките тюркоазени води.

Следващата част от поредицата пътеписи за Гърция четете тук: Пътепис за МЕТЕОРА

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: