Пътепис за река Йордан и Галилея

Къде се намира долината Армагедон, къде е бил изкушаван Исус в пустинята и къде река Йордан спира своето течение, докато израелския народ я прекоси по суша? – това и още интересна информация четете в настоящия пътепис за река Йордан и Галилея, част от поредицата пътеписи „Израел – Божия земя“

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗРАЕЛ И ЦЯЛАТА ПОРЕДИЦА ПЪТЕПИСИ ЗА ИЗРАЕЛ МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТУК

КЪМ ПРЕДИШНИЯ ПЪТЕПИС –> Мъртво море, крепостта Масада и Юдейската пустиня в Израел

РЕКА ЙОРДАН

Има 2 места в Израел, на които се предполага, че Йоан Кръстител кръщава Исус в река Йордан. Едното е близо до там, където реката се влива в Галилейското езеро, а другото е точно в противоположния бряг – близо до град Йерихон.

Река Йордан извира от планините на Ливан. Тя не е много широка, но на места стига до 3 метра дълбочина. Брегът отсреща е Йорданска територия. От двете страни на реката има буйна растителност и надпревара за туристите-поклоници. Интересно ми е дали и в миналото реката е било също толкова кална, колкото е в днешни дни.

Мястото на Исусовото кръщение е и мястото, където израелтяните преминават по сухо, когато Божия човек Исус Навин спира течението на реката. След това чудо израелтяните поставят в реката 12 камъка за спомен. Река Йордан е мястото, на което пророк Илия хвърля кожуха си на помазание върху своя наследник – пророк Елисей.

След около час и половина пътуване в посока северен Израел се озовахме в равно поле. Такива места са рядкост в Израел. Оказа се, че това е полето близо до хълма Магидо, от който идва и името Армагедон. Тук е и житницата на Израел. Долината Армагедон се намира между планината Кармил, Афула и Назарет. Това е най-плодородната долина в Израел.

НАЗАРЕТ

Приближавайки Назарет, малко преди града, вдясно минахме край планината Тавор, където се случва Исусовото Преображение – Исус се явява в Своята слава пред Неговите ученици Петър, Яков и Йоан.

Най-накрая стигнахме Назарет – града, в който Исус е живял почти целия си живот. Автобусът спря на паркинга, а ние потеглихме пеш нагоре към църквата, построена на мястото, където е живял Исус и Неговите земни родители. Някога, когато Исус, Мария и Йосиф се заселват в Назарет, градчето е било малко и почти неизвестно. Днес то наброява 65 000 жители, предимно араби-християни. Тъкмо стигнах със счупения крак до голямата църква и вече беше станало време за тръгване. Та така, този ден явно щеше да се надпреварвам с времето.

Можеше и да не мога да ходя много, но това не ме спря да пазарувам. Тръгвайки надолу по оживената улица си купих бяло-розов уж кашмирен шал от една сергия.

Една вметка малко не на място, но в същото време – много необходима: Тоалетните в Израел са безплатни (в еврейската част) и платени (на някои места в палестинската част).


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Йерусалим. Виж ТУК!


КАПЕРНАУМ

В Капернаум разгледахме с интерес синагогата, която Исус е посещавал често и проповядвал в нея. Вълнуващо е да стъпиш на каменните плочи, по които Исус е стъпвал. Чувството е неописуемо! Вероятно в тази синагога Исус е казал някои от най-изобличителните си думи към тогавашната секта на фарисеите и садукеите. Наблизо се намира и дома на братята Петър и Андрей, двама от 12-те апостоли.

ГАЛИЛЕЙСКОТО ЕЗЕРО

Галилейското езеро още е известно с имената Генисаретско езеро и Тивериадско езеро. То е с размери 21 х 13 км., разположено е на 209 метра под морското равнище и се намира изцяло на израелска територия в областта Галилея, въпреки че от страната на Йордания е много тънка ивицата. Езерото беше като заспало, без никакви вълни, времето беше тихо, спокойно и топло. Но понякога тук стават бури, а причината – студени въздушни маси, които „падат“ направо в езерото и повдигат високи вълни. Водата на езерото се използва за напояване градините из цял Израел и е главният източник на питейна вода след филтриране.

Районът около Галилейското езеро е много плодорореден и зелен. Навсякъде се отглеждат лозя, маслини, банани и други.

С какво е известно Галилейското езеро?

  • Това е мястото, където Исус ходи по вода;
  • Мястото, където прави чудото с богатия улов на риба, когато преди това цяла нощ рибарите не са уловили нощо;
  • Езерото е място за проповеди пред стотици, а може би и хиляди хора, жадни да чуят добрите новини за спасението.
  • Място, където Исус спира разразилата се буря в езерото с една дума.
  • Галилейското езеро е място на чудеса;

РАЗХОДКА С ЛОДКА

Пристанището за разходки с лодка в Галилейското езеро се намира в малкото градче Гиносар. Разходката с дървено корабче беше нещо, за което почти цялата група плати допълнително като сума по 15$/човек. Разходката продължи около половин час и беше много приятна, взимайки предвид спокойното езеро. На борда отново вървеше търговийката като се продаваха разни сувенири, но имаше и музика. Започнахме с българския химн, на фона на който баща ми издигна българския флаг до горния край на мачтата. След това продължихме с бързи еврейски хора и накрая завършихме с българската „Бяла роза“. 🙂


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


ПЛАНИНАТА НА БЛАЖЕНСТВАТА

Намира се близо до Капернаум, на хълм, от който се разкрива панорамна гледка към цялото езеро. В красиво подредения и поддържан парк беше пълно с пъстри папагали и други птици, които не спираха да ни радват със своите чудни песни. Отляво и отдясно на главната алея се намираха мраморни плочи с цитати на Блаженствата от проповедта на Исус. В края ги пътеката ги има изписани всичките на едно място и е няколко различни езика.

Вече беше станало време да се връщаме в посока Витлеем. Последното място, покрай което минахме с автобуса, без да слизаме, бе град Тиберия. В него се намира най-горещият минерален извор в света – 140 градуса. Поради минералните извори, и сега, и в древността, в Тиберия се стичат много болни, които са идват тук, за да се лекуват. Градът е бил нещо като СПА столица на Израел.

ЙЕРИХОН

На връщане по тъмно минахме през град Йерихон, наричан още „Градът на слепците“. В него сега живеят около 20 000 души. Намира се на на -258м. под морското равнище и е обявен за най- ниско разположения населен град в света. До града се намира Планината на изкушението, за която се смята, че е мястото, на което дяволът изкушава Исус да му предаде всяка власт, само ако Исус му се поклони. Според Библията, Йерихонските крепостни стени се срутили след 7-дневно обикаляне на израелтяните около тях и надигането на силен вой с глас и тръби.

ОБРАТНО КЪМ БЪЛГАРИЯ

Последната вечер трябваше да си приготвим багажа за отпътуване, да спим „бързо“, за да можем да станем рано и в 4:30 да отпътуваме с автобуса обратно за летище Бен Гурион в Тел Авив. Там ни искаха 4 часа по-рано преди полета за проверки! При проверките за полета към София, служитлката на летището в Тел Авив реши, че трябва да ми преобърне целия едва побрал се в раницата багаж. Явно граничните служители имат някаква определена бройка пътници, които просто трябва да проверят по-щателно, та аз изтеглих късата клечка и попаднах сред „избраните“. Всяко нещо се пипна, всичко се отвори, от някои неща се взеха проби, а след това ходи си оправяй багажа наново.

Полетът ни беше на 14.03.2023г. като самолетът излетя от Тел Авив в 10:10 ч. и кацна в София в 13:05ч.

Добре дошли отново в България, хаджии!


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: