Пътепис за Тел Авив, Яфа и Витлеем. Забележителности.

Колко е дълга дългата опашка, чакаща за някои от светите места, къде е била възкресена жената Тавита и с какво е известен древният град Яфа – това и още интересна информация четете в настоящия пътепис за Тел Авив и Вителеем, част от поредицата пътеписи „Израел – Божия земя“

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗРАЕЛ И ЦЯЛАТА ПОРЕДИЦА ПЪТЕПИСИ ЗА ИЗРАЕЛ МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТУК

НАЧАЛОТО

Пътуването започна точно в нощта след Деня на жената. На 9.03 още едва в 14:30 ч. групата пловдичани се събрахме и качихме на автобуса, който ни закара директно на летище София, Терминал 1. Летяхме с виолетките Wizz Air с полет в 6:40 ч. и кацнахме на летище Бен Гурион в Тел Авив в 9:05ч.

Моите родители също участваха в пътуването и това им беше първи полет в живота и беше забавно да ги гледам острани 🙂 Когато човек е пътувал със самолет десетки пъти и някак забравя тръпката и емоцията, която ново-пътешествениците преживяват. Друг е въпросът, че родителите ми не знаят бъкел английски и въпреки това се пазаряха изключително успешно с уличните търговци на чаршията в Йерусалим и постигнаха такива цени, каквито мен ще ме е срам и да си помисля дори…

Летище Бен Гурион

Летището в Тел Авив носи името на първия министър-председател на съвременната държава Израел – Давид Бен Гурион. На летищния терминал има няколко проверки, които се преминават. Първо, сканиране на паспорта + моментна снимка + издаване на туристическа виза (разбирай малко картонче, което лесно може да бъде изгубено къде ли не). Израелската виза не се лепи на паспорта. Следва проверка на багажа. И накрая няколко въпроса индивидуално към всеки кандидат-хаджия от типа: „С каква цел идвате в Израел?“, „Какво означава името Ви?“, „Носите ли предмети, поставени във Вашия багаж от други хора?“, „Планирате ли да се срещнете с познати хора в Израел?“Много е важно да давате недвусмислени отговори, да казвате истината и да внимавате с езика на тялото.

И така, летището на Тел Авив беше нашата входна точка към Израел и място за организиране на групата. Екскурзоводът раздаде на всеки един слушалки тип транспордери, с помощта на които можехме да чуваме неговите указания и обяснения от близо 200 метра растояние, без да е необходимо да се бутаме един в друг. Много полезна джиджавка.

Стигайки автобуса, бяхме разпределени по ред на записване. Аз се паднах с едно младо симпатично семейство, с което се запознах за първи път тогава, но в последствие станахме приятели. По време на цялата екскурзия се придвижвахме с голям 50+ местен автобус с климатик и уникален шофьор-арабин, който носеше на шеги и внасяше супер настроение по време на преходите.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Тeл Авив. Виж ТУК!


ТЕЛ АВИВ

Тел Авив в превод означава „Пролетен хълм“. Дълги години е бил столица на държавата. Днес официалната столица на Израел в Йерусалим, но повечето административни сгради се намират в Тел Авив. Съвременният Тел Авив е на малко повече от 100 г. (основан 1909г.). Преди това мястото е било пълно с пясъчни дюни. Днес обаче около 1/3 от населението на Израил живее в Тел Авив и преградията му. Повече за Тел Авив четете в пътеписа от предното ми пътуване до там, където имахме цели 3 дни, посветени на този средиземноморски модерен град. Вижте ТУК.

При тази екскурзия обаче имахме едва няколко часа, отделени главно за Стария град на Тел Авив наречен Яфа (Яфо или древното му име Йопия), след което се отправихме към хотела ни във Вителеем.

С какво е известен Яфа?

– Тук се намира едно от най-древните пристанища в света.
– Пророк Йона се качва на кораб от Яфа в опит да избяга от Бога и от Неговата мисия да го прати в Ниневия.
– Тук се намира и къщата на Симон кожаря, на чийто покрив Бог се явява на апостол Петър и му говори относно достигането на езичниците за Христос.
– Възкресяването на жена с име Тавита се случва в някоя от къщите в Яфа.
– Яфа се казва един от четирите сорта портокали. Една от основните забележителности на града е висящото портокалово дърво 🙂

Витлеем

Имахме около 1 час за свободна разходка и шопинг, след което се качихме на автобуса и тръгнахме към Витлеем. Интересно беше да се наблюдава как от зелена средиземноморска растителност и изобилие от палми и цветя навсякъде в Тел Авив, колкото по-навътре влизахме в територията на Израел, толкова по-сух ставаше пейзажът и растителността значително намаля. Разстоянието между Тел Авив и Витлеем е около 70 км. и се минава за 1:10 мин.

Родният град на Исус се намира на палестинска територия. Витлеем (евро.ез.) означава Дом на хляба. Израел е построил висока 8 метрова стена от бетоннни панели, най-отгоре с бодлива тел против палестински терористи, които заслепени от омраза към евреите, понякога се самовзривяват в Израел. Контролът на пропусквателния пункт е огромен – от страна на израелските военни, които проверяват всяка кола и пътници идващи от Палестина. В обратната посока – от Израел към Палестина няма почти никакви проверки.

Santa Maria Hotel бе нашия дом през следващите 5 дни. Хотелът не предлагаше лукс, но беше всичко, от което човек има нужда, особено когато излиза сутринта в 8-9ч. и се прибира вечерта към 19-20ч.. Храната беше на средно ниво като по-често имаше местна и традиционно еврейско-палестинска кухня и по-рядко европейска.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел във Витлеем. Виж ТУК!


Рождество Христово

След като се настанихме в хотела, групата набързо се събра и отидохме до намиращата се наблизо базилика „Рождество Христово“. Това е предполагаемото място на Рождество. Краси, екскурзоводът ни, обясняваше, че винаги имало много големи опашки и човек трябвало да чака няколко часа, за да може да види „святото“ място. В двора беше полупразно и си помислих, че в края на деня едва ли ще има толкова народ. Да, ама не! Влязохме вътре и не можех да повярвам как е възможно толкова много хора да чакат за подобно нещо. Опашката беше грандиозна (поне 200 души) и вървеше бавно. Никой от групата ни не се нареди. Интересното факт бе, че католиците имат право да видят мястото само през някакви си малка шпионка.

За финал – нещо супер интересно: Кмет на Витлеем може да бъде само християнин. За сметка на това ключовете за църката на Божи гроб се държат от мюсюлманска фамилия. Повече – в следващия пътепис.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> ПЪТЕПИС ЗА ЙЕРУСАЛИМ – ЧАСТ 1


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: