Пътуване до Чехия. Забележителности в Прага.

Какво е да ядеш супа, поденесена в хляб, какво е Trdelník и къде може да се снимаме с Св. св. Кирил и Методий в Прага, четете в този пътепис, част от поредицата пътеписи: „В Пика на Делта: Пътуване до Исландия през Полша и Чехия“

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС –> Пътуване из Исландия – Ден 4: Полуостров Рейкянес

Повече информация за маршрута, разходите и всички пътеписи от пътешествието може да откриете ТУК.

 “Търси истината, слушай истината, учи истината, обичай истината, говори истината, пази истината, защитавай истината – чак до смърт“ – думи на Ян Хус, една от най-големите личности в историята на Чехия.
 

ДЕН 8

На следващия ден, 28 ноември, след като се наспахме хубаво, по обяд тръгнахме към Прага. Разстоянието от Катовице до Прага е 460 км., взехме го за около 5 часа и отново нямаше граница между двете държави. Беше необходимо да купим винетка за Чехия, но сетихме чак след като бяхме изминали вече 30-40 км по магистралата… Искрено се надяваме да не получим някоя честитка 🙂

Влизайки в Чехия, започна да вали сняг и всичко се покри с тънък пласт сняг. Интересното е, че в Чехия наистина през цялото време, когато бяхме там леко си преваляваше снежец. Минавайки по магистралата, а по-късно и в Прага, останахме разочаровани от грозния, сив, социалистически изглед на жилищните сгради и заводите. Въобще не очаквахме подобна гледка и можем с ръка на сърцето да кажем, че архитектурата в Чехия НЕ ни хареса.

Настанихме се в хотел А&О Prague Metro Strizkov. Бюджетен хотел, ниско ниво на хигиена, много стаи са тип хостел с двуетажни легла, съмнителни гости. Хотелът беше с лошо местоположение – доста встрани от центъра на Прага.

Оставихме багажа и веднага на разходка. Като оставим настрана грозните сгради навред из Чехия, единствено и само в центъра на Прага ни хареса, защото беше красиво и китно направено – с тесни улички, в които може спокойно да се изгубиш. Коледната украса беше вече сложена и навсякъде се усещаше празничната атмосфера.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Прага. Виж ТУК!


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ПРАГА

Първо попаднахме непланирано на запалването на лампичките на някаква малка елха, където беше кмета на район 1. Детски хор изпя няколко празнични песни, после кметът се изяви с кратка благодарствена реч и хоп! – елхата грехна! След това се насочихме към площада в Стария град. Там се намират много от основните забележителности в Прага – дворецът Кински в стил Рококо, църквата на Дева Мария от Тин, величественият Астрономически часовник Орлой на 600 години, Староновата синагога и статуята мемориал на църковния реформатор Ян Хус. Площадът гъмжеше от народ, тъй като всички искаха да се снимат с голямата коледна елха. И макар коледния базар да беше напълно подготвен, той не работеше, за съжаление, поради нарастващата вълна от новозаразени с Ковид. И без това имаше огромна навалица от хора.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


Друга основна забележителност и символ на града е Карлов мост. Популярен е с много неща, едно от които е, че лампите на моста в продължение на стотици години са били запалвани ръчно с газ, но днес вече това не е така. 🙂 Този мост свързва Стария град с квартал Мала страна. По протежение на моста са разположени 30 барокови статуи на герои, конници и светци, сред които и тази на Св. Св. Кирил и Методий. Някои от тях бяха доста страшни. Статуите са добавени на по-късен етап, през 17-ти век, като първата е на Св. Ян Непомук. Има легенда, че статуята се намира на същото място, от което е било хвърлено тялото му (по заповед на крал Венцеслав IV), а когато докоснало реката блеснали 5 звезди. Това е причината 5 звезди да украсяват главата на статуята на светеца. Има слух, че ако докоснеш кръста му, ще ти донесе 10 години късмет или ако си пожелаеш нещо – то ще се сбъдне. Ето защо, пред статуята можем да станем свидетели на дълга опашка.

Друга основна забележителност в Прага е Пражкия замък, който разгледахме на следващия ден и за който може да прочете повече в следващия ни пътепис 🙂


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Седнахме да хапнем в едно от заведенията Стари-градския площад. Поръчахме си зеленчукова супа в купа, направена от хляб – нещо, което е типично за тази част от Европа. Аз за първи път опитвах подобно нещо – беше вкусно, топло, но за съжаление супата като количество беше твърде малко в сравнение с дебелия хляб, в който тя бе поднесена.

След това опитахме захарни козуначени коминчета – Trdelník, които са продаваха наистина навсякъде и са особено популярни по време на коледните празници. Правят се от козуначено брашно и се печат на пещ. Минахме през магазини за бонбони, откъдето взехме разни желирани вкусотии за нашите деца, които през това време ни очакваха в България.

Голямо приключение се оказа паркирането в Прага. Беше доста трудно да се ориентираме относно правилата за паркиране в чешката столица. Оказа се, че там безплатно паркиране няма. Всичко е платено. Дори около хотела, който беше в осма глуха (сиреч – в 8-ми дистрикт/квартал) беше трудно да паркираме. Добре че разполагахме с инвалиден стикер, който важеше за целия ЕС и без грам съвест си го използвахме по предназначение.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Прага. Виж ТУК!


КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> Забележителности в Прага – част 2

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: