Средиземноморски круиз с MSC Grandiosa. Живота на борда.

Как изглеждаше круизният кораб отвън и отвътре, колко ресторанта имаше, колко голям беше аквапарка и коя популярна личност се води кръстник на точно този кораб – това и още интересна информация, четете в настоящия пътепис за Марсилия и кораб MSC Grandiosa, част от поредицата пътеписи „С деца на Лазурния бряг + Средиземноморски круиз + Амалфийско крайбрежие“

ВИЖТЕ МАРШРУТА, ПРОГРАМАТА И РАЗХОДИТЕ ЗА ЦЯЛОТО ПЪТУВАНЕ ТУК.

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА: ТУК

КАЮТАТА

Нашата каюта се намираше на палуба 13 и беше с номер 13245. Отваряйки вратата всички бяхме „впечатлени“ от сравнително малкия й размер. Вътре имаше едно голямо king size легло, диван, който беше преобразуван на двуетажно легло за децата, гардероб, телевизор, собствен санитарен възел и балкон! Каютата определено ни беше тясна, най-малкото защото нямаше къде да си поставим куфарите, но гледката от балкона компенсираше донякъде неудобството.

КОРАБ MSC GRANDIOSA

И така, какво представляваше кораб Grandiosa на круизната компания MSC и какво предлагаше корабът на своите пасажери? Започваме описанието с малко техническа информация.

– Брой пътници: 6334
– Брой екипаж: 1700
– Година на пускане на вода: 2019
– Полезен обем: 177100
– Ширина: 43
– Дължина: 331
– Скорост: 23
– Брой палуби: 19
– Кръстница на кораба е била София Лорен. Корабът плава под флага на Малта.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетни хотели из цяла Европа. Виж ТУК!


Корабът разполага с:
– 4 басейна (вътрешни и външни) + 9 джакузита
– 11 места за хранене
– 21 бара (5 външни и 16 вътрешни)
– фитнес (с машина за изработка на ортопедични стелки)
– огромен аквапарк Wild Forest Aquapark (това е един от най-големите водни паркове по вода и включва 2 скоростни водни пързалки и 1 по-бавна, детски басейни и водни атракции. Една от пързалките излиза дори малко извън кораба 🙂
– въжен парк за катерене
– игрище за мини футбол/баскетбол/волейбол
– детски клуб за детска анимация, разделен в различни възрастова групи
– 3D кино, 2 боулинг писти, Формула 1 симулатор
– огромна зала за театрални представления
– Анимация от рано сутрин до късно вечер, която включваше гимнастика, физически упражнения, танци, готварски уроци, игри, състезания и още други неща.

Galleria Grandiosa – една от най-дългите променади по вода с LED таван е точно тук – точно 101 метра! Това е вътрешна алея, където е основното място за забавления, музика, DJ партита! Също тук по продължението на променадата са специализираните ресторанти, част от баровете, бутиците и най-вкусните шоколадови и сладоледени десерти.

На борда имаше много фотографи, които подготвяха различен декор всяка вечер и ненаситно предлагаха услугите си. Аз се снимах много и на края на круиза можех да избера кои снимки да заплатя. Вариантите бяха или да получа снимките на хартия като цената беше около 15-20 евро/снимка (съответно при повече снимки имаше отстъпка в цената) или да получа всички заснети кадри в дигитален формат чрез линк за сваляне за около 200 евро. Накрая на круиза аз си взех 5 броя снимки на хартия за около 60 евро.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Основни ресторанти (включени в цената) бяха Purple Crab, La Perla Grigia, Yacht Club Grill & Bar, Yacht Club Restaurant . Нашият беше Purple Crab, второ хранене от 19:45 ч.
Срещу заплащане имаше още:
– американски ресторант ( Butcher’s Cut),
– испански ресторант (0 HOLA! Tapas Bar by Ramón Freixa),
– японски ресторант и суши бар (Kaito Teppanyaki Restaurant & Sushi Bar)
– френски ресторант (l’Atelier Bistrot)

Бюфетът (Marketplace Buffet) беше отворен в продължение на 20 дневно.

ОБСЛУЖВАНЕ

На предните 2 круиза, на които сме били (средиземноморски с MSC Lirica (Виж ТУК) и трансатлантически с Costa Favolosa (Виж ТУК) винаги сме били доволни от персонала, който ни обслужваше – както в каютата, така и в ресторанта. Този път обаче останахме доста разочарование от обслужването. Какво имам предвид? Ами например много късно почистване на стаята (към 15-16ч.), доставяне с огромно закъснение или пълно недоставяне на предварително поръчан и включен в цената на каютата рум сървиз. Недостатъчно количество консумативи като тоалетна хартия. Отделно имахме сериозни забележки относно почистването на кабината. Имахме база за сравнение и нещата тук не бяха ок. Лошо впечатление ми направи още, че един цял ден аквапаркът не работеше поради профилактика. Толкова ли не може да се прави тази профилактика вечерно време? Бяхме на кораба за 5 нощувки минус 1 ден затворен аквапарк = 20% загуба. Фактът, че резервирах точно този кораб заради аквапарка, ще обясни докянкъде моята реакция…

В ресторанта сервитьорът, който ни обслужваше, също не ни хареса. Пред нас беше уж много любезен и усмихнат, но реално забелязахме, че предлагаше някакви интересни неща на другите пасажери, а на нас – не. Или пък поръчвахме нещо, а той ни носеше нещо съвсем друго.

БАКШИШИ

Ето защо реших, че не искам да плащам „почти задължителните“ бакшиши, които щяха да ни струват още почти 250 евро (общо за 6 дни за 4-мата) и отидох до рецепцията, за да ги откажа. Тук има един тънък момент и той е, че ако човек е резервирал през европейски сайт, то той е 100% задължен да плати тези бакшиши – дали ще са включени в цената на круиза или ще ги плати в края на престоя си на борда, няма значение. Задължителни са. Докато ако някой е резервирал през американски сайт, тогава той има право да реши дали да плаща бакшишите или да не ги плаща. Аз резервирах през orbit.com (американски сайт) и затова, когато слязох до бюро информация, обясних накратко защо не съм доволна от обслужването и моят отказ бе валидизиран.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетни хотели из цяла Европа. Виж ТУК!


КОРАБНА АТМОСФЕРА

Положението в бюфета по време на закуска беше катастрофално! Това е най-меката дума, която мога да използвам. През първата ни сутрин на борда, се качихме с асансьорите до бюфета. Всичко беше спокойно, но излизайки от асансьорите, влязохме в една луда надпревара за оцеляване. Беше като навалица, стадо от овце, които се бутат наляво и надясно, ръгат с лакти напред и назад и се чустваш изгубен и гладен … И да, буквално се изгубихме. Аз явно съм тръгнала в една посока, а мъжа ми и децата – в друга и през цялото време не можахме да се намерим. В предложение на един час се търсехме и накрая се намерихме в каютата на тишина 🙂 Това бе ситуацията всяка сутрин. Ето защо в два от дните си поръчахме закуска в каютата, която така и не дойде… На обяд беше по-спокойно, защото много от хората по това време са на брега и се прибират на кораба едва привечер. Вечерта също е спокойно на бюфета, защото тогава голяма част от хората предпочитат да вечерят в по-официалните ресторанти.

На бюфета имаше голямо разнообразие от всякаква храна – салати, десерти, месо, паста, закуски, хляб, плодове и т.н. Пицата беше кът, може би защото изчезваше на мига 🙂 Липсваше ризото, скариди, калмари и други рибни специалитети, които бяха широко предлагани при предишните круизи.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


За разлика от предните два круиза, където преобладаваха възрастни пасажери 65+, тук имаше не малко млади семейства и двойки на средна възраст.

Театралните представления, включени в цената, не бяха нищо особено, дори на моменти бяха малко зловещи. Много дразнещо беше, че поради навалицата от хора, беше необходима задължителна предварителна резервация на място за безплатните представления. Ако пропуснеш да си направиш такава резервация през някоя от машините на кораба, ще стоиш прав или просто няма да те допуснат в залата. Иначе много ми хареса състезанието Masterchef, в което можеха да участват всички желаещи чрез отговаряне на въпроси, а тримата с най-много точки демонстрираха на живо своите кулинарни способности.

На кратко – корабът е огромен и интересен, но не за толкова много хора наведнъж. Просто всичко беше на конвейер и нямаше грам лично отношение към клиента. Смятам, че преживяването не си струваше заплатената сума.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА –> БАРСЕЛОНА

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: