Тенерифе

Пътепис: ТЕНЕРИФЕ ЗА 1 ДЕН

Из „Трансантлантически Круиз от Европа до Карибите“

МАРШРУТА НА ЦЕЛИЯ КРУИЗ, КАКТО И ОТДЕЛНИТЕ ПЪТЕПИСИ
ЗА ВСИЧКИ СПИРКИ ПО МАРШРУТА, може да видите ТУК.

Предишна спирка от КРУИЗА: МАДЕЙРА – Прочетете пътеписа за Мадейра

Какво е да се се излежаваш на плаж с донесен от Сахара пясък и да усетиш испано-африканската атмосфера на Канараските острови – това са само част от преживяванията, които имахме по време на нашия Трансантлантически круиз от Европа до Карибите.

Пристигнахме на пристанището на Санта Круз де Тенерифе на 11-ти Декември.

О-в Тенерифе е най-големия сред всички 7 острова от Канарския архипелаг. Климатът там целогодишно е много приятен – средни температури 20 до 27 градуса. Температурата на водата стига до едва 24 градуса. Води се, че пристанищата на Канарските острови са едни от най-дълбоките в света.

Санта Круз де Тенерифе е разположен в североизточната част на красивия Канарски остров Тенерифе. Градът с население 223 000 души е и столица на острова.

Още при слизането от кораба ни посрещаха местни музиканти, които свиреха на традиционни инструменти, а други танцуваха типични испански танци.

Доста се чудихме на къде да поемем по време на нашия един-единствен ден на острова. Беше невъзможно да изкачим вулканът Тейде, 3718 м., който е най-високата точка в Испания и най-високият вулкан на Европейския континент.

Друга опция, която доста дълго обмислях, бе да отидем до зоо-паркът Лоро, където най-привлекателни ни се сториха представленията с делфини и косатки, наред с огромното разнообразие от папагали, други птици и животни. Но се отказахме поради недостатъчното време.

Накрая решихме, че ще отидем до плажа Тераситас и след това ще се разходим из града.

За съжаление, след доброто първо впечатление, благодарение на топлото посрещане на пристанището, последва истински шок след като влезнахме в града. Стори ни се доста мръсно и неподдържано. Спирката, на която чакахме автобуса за плажа Тераситас, беше направо засипана от боклуци. Как може толкова световно известна дестинация да посреща своите гости по този начин!


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.Безспорно най-красивият и известен плаж на Тенерифе е Playa de las Terasitas.

Интересното за него е, че пясъкът е докаран с кораби от пустинята Сахара, тъй като повечето плажове на о-в Тенерифе са черни поради вулканичния си произход.

Води се, че е най-красивият изкуствено създаден плаж в цяла Европа.

Времето беше повече от чудесно.

Плажът се намира в близост до северното предградие Сан Андрес на около 8 километра от центъра на града и през уикендите се превръща в най-посещаваното и обичано място на пристанищния град. До него може да се стигне с няколко линии на градския транспорт. Панорамният път, който изкачва планинските склонове на север от Лас Тереситас предлага гледка която направо ще ви накара да потръпнете.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Първото ни плажуване от началото на декемврийският ни круиз беше именно на Тенерифе. Плажът беше чист и изключително уреден – имаше съблекални, тоалетни, душове, та чак и специално място за хора в инвалидни колички. Това е най уредения плаж, който съм посещавала до момента.

Около обяд с автобуса се върнахме до Санта Круз. Минахме през централните улици като някои места бяха много приятни, а други просто не съотвестстваха на толкова популярна дестинация.

Вървяхме от север на юг по крайбрежната улица, преминавайки край пристанището на града край палми и други тропически дървета и се озовахме на Плаза де Еспаня – просторен площад, заобиколен с красиви сгради, считан за най-големият в Санта Круз.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Тенерифе. Виж ТУК!


В средата му е разположено голямо изкуствено езеро. Според местните жители мястото е най-централното в Санта Круз де Тенерифе. Непосредствено до езерото се издига мемориалът на загиналите в гражданската война “Монументо а Лос Каидос”. Само на няколко крачки от там в посока юг се издига една от най-известните църкви на Канарските острови – Иглесия де ла Консепсион. Католическият храм с внушителна кула извисяваща се импозантно над околните сгради датира от далечната 1500 година, само няколко години след основаването на града, но е престрояван по-късно през 1653 година.

Оттам минахме по главната улица Рамбла дел Генерал Франко. Това е голяма улица, която разполага с широка и сенчеста алея за пешеходци между двете платна. Улицата преминава през една от най-красивите части на града.

Стигнахме до т.н. Африкански пазар – Меркадо де Нуестра Сеньора де Африка, където имаше огромно разнообразие от плодове и зеленчуци. В покрайнините му местните бяха разпънали чаршафи и продаваха всякакви евтини неща, дори и стоки втора употреба. 12 чифта обици за 1 Е или обувки за 5 Е.

След това продължихме още малко на юг към най-известната съвременна сграда на Канарските острови – Аудиториумът Тенерифе. Завършен през 2003 година, той е една от най-странните конструкции в цяла Испания. Често оприличаван на операта в Сидни, аудиториумът е концертна зала с площ 23 000 квадратни метра и е дело на ексцентричния архитект Сантяго Калатрава.

И така… о-в Тенерифе ни изпрати с доста смесени чувства – имаше и прекрасни местенца, но имаше и цигания.

Следваща спирка от круиза: Барбадос – прочетете пътеписа за Барбадос

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: