Храмовете и културата на о-в Бали

Храмовете и културата на о-в Бали

Прочетете и моите пътеписи за Бали – Част 1 и Част 2

Още идеи за интересни неша в Бали вижте ТУК

Повече за плажовете и природните забележителности вижте ТУК.

Индонезийският остров Бали е една от най-мечтаните туристически дестинации за милиони хора по света.

Безспорен фаворит сред повече от 17 000 острова в Индонезия, Бали е известен като Островът на Боговете и“Островът на хилядата храма“ като той  гарантира райско изживяване на всеки, който го посети. Можете да се гмуркате в коралови рифове, да изкачвате древен вулкан, да опознавате специфичната култура на местните хора или да се печете по обширната плажна ивица. Заради богата си история, култура, танци, склуптура и живопис, красивите плажове, природа и тропическия климат, Бали е смятан за едно от най-красивите места в света.

Още щом кацнете на летището, на терминала ще ви посрещнат безброй туристически брошури с екскурзии и турове до всички забележителности в Бали. Агенциите се надпреварват какво повече да предложат в рамките на един или половин ден. Разнообразието от дейности на Индонезийския остров наистина е огромно и смело тук важи максимата “за всеки по нещо”, а даже бих я перифразирала – “за всеки по много неща”. Всичко зависи от вашите интереси, приключенски дух, физическа подготовка и разбира се – от времето, с което разполагате на това райско кътче. Затова по-долу съм ви подготвила подробен списък с забележителностите на острова, както и някой неща, които непременно трябва да направите и опитате, докато сте там.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти


ГРАДОВЕ И СЕЛА:

 1. ДЕНСПАНАР (Denpasar) – Денпасар е град в Индонезия, столица на остров Бали. Населението му е 788 445 жители (2010 г.), което го прави най-големият и главен град на острова. Той е и административен център на острова,  силно контрастиращ с хиндуистките храмове, зелените терасирани оризови полета и невероятните плажове. Денпасар е модерен космополитен град с типично градски изглед. Jalan Gajah Mada е главната улица на Денпасар – обикновено пълна с коли и задръствания. Площад Пупутан (Medan Puputan) е сърцето на центъра на Денпасар, с морави и много зеленина. Тук са Губернаторската резиденция, музеят на Бали и Паметникът на кралското семейство, застреляно от холандски стрелци през 1906 г.
 2. УБУД –Културният център на Бали! Тук има безброй художествени галерии, музеи, арт магазини и работилници. Убуд се смята за свещен град и е разположен сред терасовидни оризища. В него театърът, музиката и танците пренасят в настоящето древни традиции и обичаи. Маймунската гора в града привлича много туристи. Въпреки че отдавна е оценен като чудесно място, на което човек да се запознае с културата на Бали, туризмът тук прогресивно разцъфтява, след като Убуд е представен в книгата и филма „Яж, моли се и обичай.” Разгледайте още кралският дворец и местният пазар.
 3. СЕЛО ЦЕЛУК. Жителите на селото са изключително умели в обработката на злато и сребро. Бижутата, които се изработват тук се изнасят за продан, но посетителите могат да видят как се изработват с очите си и да си закупят каквото им хареса на място. Така ще се сдобият с тези уникални изделия на доста по-ниска цена, отколкото тази, на която биха ги закупили извън пределите на острова.
 4. СЕМИНЯК (Seminyak). Разположен по югозападното крайбрежие на Бали, Семиняк е малък град и едно от най-елитните места на острова. Бутици от висока класа, петзвездни ресторанти, луксозни хотели и спа центрове привличат заможни туристи от цял свят. Плажът на Семиняк предлага на посетителите панорамен изглед към Индийския океан, а на професионалните сърфисти – големи вълни!
 5. БАТУБУЛАН е художествено селище, което се намира на около 8 километра от град Денпасар. Когато се разхождате по улиците на Batubulan, срещате много други галерии и занаятчийски магазини. Има различни религиозни статуи и фигури за продажба. В това село не се намират само каменно произведения на изкуството. Има и много други занаятчии с елементи от дърворезби и бамбук. Батулулан обаче има много работилници, в които каменни скулптури са направени от вулканична пепел, „Paras“. Прилича на пемза; тя е мека и изненадващо лека. Този камък изглежда стар бързо, така че „старата“ работа може да бъде няколко години, вместо векове. Най-голямата забележителност в селото е храмът, известен като Пура Пуше. Храмът е украсен със сложни дърворезби и камък и е известен със своята фина каменна облицовка. В този храм може да присъствате на представление на танца Barong в залата.

  –> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Бали. Виж ТУК!


  ХРАМОВЕ:

 6. ХРАМЪТ-МАЙКА БЕСАКИ (Pura Besakih) – Този голям храмов комплекс е най-важен, защото символизира религиозното единство на Бали. Състои се от над 20 отделнихрама, разположени последователно върху 7 възходящи тераси. Извървете пътя към хармонията и съвършенството, като разгледате един след друг храмовете и се изкачите на върха! Това е посланието, което носи „Бесаки” – винаги да се стремим нагоре.
 7. ХРАМЪТ ТАНАХ ЛОТМестните вярват, че този храм защитава Бали от епидемии. Той е един от седемте морски храма по крайбрежието на острова – от  всеки от тях се вижда следващият и по този начин се образува верига по югозападното крайбрежие на Бали. Името му означава „Земя от морето”. Построен върху скала в океана, Храмът Танах Лот е достъпен единствено, когато отливът разкрие скалната пътека към входа му. Тогава имате възможността да стигнете до основата, където легендарните пазители – морските змии живеят в цепнатини около извора Тирта Пабершиан. Това е естественият източник на светена вода за всички храмове в района. Влизането в храма не е разрешено, но на входа му свещениците благославят посетителите като ги посипват със святата течност. Можете да отпиете глътка и да се убедите сами колко сладка е водата. Според легендата за Танах Лот, Данг Хианг Нирарта, първосвещеник от царството Маджапахид в Източна Ява, пристига в Бали през 1489 г., за да разпространява индуизма. Достигайки красивата местност той създава култ в чест на бога на морето. Нирарта започва да проповядва своите учения на местните, но се сблъсква с неодобрение от страна на главния в селото и скоро висшият свещенослужител е прогонен. Нирарта обаче не се отказва. Той премества във водата огромната скала, която използва за медитация, а в основата й се появяват множество змии – пазителите на святото място. В продължение на векове в основите на Танах Лот се разбиват огромни вълни. Храмът е под постоянна заплаха от ерозията на скалите. През 1980 г. властите дават началото на програма за опазването на Танах Лот и други исторически забележителности, съвместно с японското правителство. Днес напълно възстановен, 1/3 от Танах Лот са всъщност изкуствени скали.
 8. ХРАМЪТ БРАТАН е посветен на водата и като истински воден храм се намира на брега на езеро, чието име е Братан. Тук можете да се насладите на нежни изгреви и огнени залези. Начало или край на деня, каквото и да изберете, ще се заредите с вдъхновение за дни, седмици, месеци наред.
 9. ХРАМЪТ ТИРТА ЕМПУЛ е построен на свещения извор „Тампа Сирин”. Прекрачите ли прага на храма, пред погледа ви ще се разкрие каменен басейн, който се пълни със светена вода от 12 фонтана. Много посетители се надяват, че лечебните му води ще излекуват телата им и ще ги избавят от болката. Дали водата е тази, която лекува, или е вярата?
 10. ХРАМЪТ ГОА ГАДЖА (Goa Gajah) – Още един уникален храм, който трябва да видите! Построен е в пещера. В нея има статуя на слон и затова наричат храма „Слонската пещера”. Гоа Гаджа датира от 11-ти век, построен като духовно място за медитация.. Името Goa Gajah  е малко подвеждащо, създавайки впечатлението, че това е гигантско жилище, изпълнено с слонове. Въпреки това, слонската пещера „Goa Gajah“ е археологически обект със значителна историческа стойност, което го прави специално място за посещение. Басейнът, разкопан през 1954 г., се състои от пет от предполагаемо седемте статуя, изобразяващи хиндуистки ангели, притежаващи вази, които действат като водни дупки. Различни структури разкриват хиндуистки влияния датиращи от 10-ти век, а някои реликви съдържат елементи от будизма, датиращи още от 8-ти век. Пещерата е плитка; Вътре има три каменни идоли, всеки увит в червено, жълто и черно.
 11. ХРАМЪТ ГУНУНГ КАВИ ( Pura Gunung Kawi). Това е свещен храм от 11-ти век. Свещеният комплекс е разположен на двата бряга на река Пакерисан и включва 10 храма (наречени candi), в 7-метрови ниши, издълбани в скалите. Оставаш безмълвен от гледката и слушаш само звуците на природата.
 12. ХРАМЪТ УЛУВАТУ И ТАНЦЪТ КЕЧАК. Храмът Улувату (Pura Uluwatu) е построен в чест на бога на морето на ръба на една скала, надвесена над океана. До него се стига по пътечка, по която ви съпровождат любопитни маймунки. По залез, местните изпълняват ритуалния танц кечак. Зрелище, което няма да ви остави равнодушни. В миналото кечак (Kecak Dance) се е изпълнявал само от мъже, придружени от мъжки хор. Днес в танца са включени и жени, като са включени и някои театрални елементи – преразказани са истории от Рамаяна. Озвучаването се прави от самите танцьори с уста, ръце, крака – няма музикални инструменти.
 13. ХРАМЪТ УЛУН ДАНУ БРАТАН. Когато водите на езерото Братан се покачат, храмът Улун Дану Братан (Pura Ulun Danu Bratan) изглежда сякаш плува по повърхността му. Когато нивото на водата се нормализира, се вижда, че той е построен на ръба на езерото. От стотици години вярващите го посещават, за да почетат богинята на реките и езерата Деви Дану (Dewi Danu), а туристите, за да се насладят на типичната за този район храмова архитектура, разкошните гледки към езерото и планината и на величествените изгреви и залези.
Храмът Танах Лот

СЪВЕТ:

За човек, който иска да види колкото може повече места за кратко време е най-добре да си наеме такси, като шофьорът често заема ролята и на гид. Цената на ден варира от 500 000 рупии (около 40 долара) до 650 000 или повече, в зависимост от това как е преминал пазарлъкът. А в Бали трябва задължително да се пазарите.

Не е препоръчително да се наема само кола, защото трафикът е натоварен, улиците са тесни и без табели, така че за незапознатия с особеностите шофьор, дори и да разполага с джипиес, не би било лесно да се ориентира. Шофирането на Бали би ви довело множество главоболия и много загубено време. Туристите често наемат мотопеди, но това също крие рискове заради неравните пътища, често покрити с дребен чакъл, които подлъгват шофьорите и нерядко стават причина за пътни инциденти.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: