Плажове и природни забележителности на Бали

Прочетете и моите пътеписи за Бали – Част 1 и Част 2

Още идеи за интересни неща в Бали вижте ТУК

Повече за храмовете и културата на Бали вижте ТУК.

Остров Бали далеч не се води само и единствено плажна дестинация. Въпреки това тя разполага с много и различни плажове, които биха удовлетворили желанията и притенциите на всеки турист. Има плажове с бял пясък, с черен вулканичен пясък, с вълни ( за сърфисти ), без вълни ( за семейства с малкид деца), усамотени или не, с коралов риф, с рибки и т.н.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Ето кратък списък на плажовете и природните забележителности, които задължително да посетите по време на своята почивка на остров Бали:

ПЛАЖОВЕ:

  1. ПЛАЖ КУТА (Kuta beach)– Най-известният и оживен плаж на Бали, където да съберете слънчеви лъчи през деня, а вечер да се слеете с дивия пулс на нощните заведения. Тук има луксозни и обикновени хотели, кафенета, барове, ресторанти и магазини. Някогашно заспало рибарско селище, плажът Кута сега е една от главните ваканционни дестинации на Бали, добил популярност през 1970 г. като чудесно място за сърфинг. Намиращ се в южната част на острова, това е един от красивите и добре поддържани плажове тук. Известен е със своя активен нощен живот и южната му част е денонощно пренаселена. Разхождайки се до северния край на Кута обаче, ще се насладите на тишина и спокойствие.
  2. ПЛАЖ ДЖИМБАРАН е популярно място за прясно приготвена на барбекю морска храна. Най-подходящото време да й се насладите са спокойните вечери, докато наблюдавате светлинките от близкото летище. Вкусни изкушения сред красива природа, какво повече да иска човек!
  3. НУСА ЛЕМБОНГАНПредставлява малък остров, разположен извън югоизточните брегове на континенталната част на Бали. Той е толкова малък, че посетителите могат да го обиколят пеша за няколко часа. Това, което ги привлича най-много, са плажовете, които са подходящи за гмуркане и шнорхелиране.
  4. ПЛАЖ САНУР (Sanur Beach). Намиращ се на изток от Денпасар на южния бряг, е по-малко шумен и малко по-скъп курорт от Кута. Има по-малко нощни барове и евтините места за отсядане са по-малко, но тук са разположени по-скъпите хотели.
  5. ПЛАЖ ЛОВИНА. Плажът е с черен вулканичен пясък и се намира в най-големия курорт на северното крайбрежие на Бали. Обхващайки няколко малки села, това е популярно място за гмуркане. Спокойното море е идеално и за плуване и наблюдаване на делфини.
  6. BLUE POINT BEACH. Eдно невероятно плажче с тюркоазена вода и бял пясък, които предлагат чудни условия за шнорхелинг и релакс. На скалата, която се извисява над плажа има няколко заведения и нощен бар – Single Fin.
  7. ПЛАЖЪТ В АМЕД. Amed е много малко селце в югоизточната част на Бали, близо до вулкана Агунг. Плажът е с вулканичен произход и, лично според мен, този плаж е плаж номер 1 за шнорхелиране в Бали, а не само 🙂 Още със самото влизане във водата започват коралите, рибките и подводните красоти.

–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Бали. Виж ТУК!


ПРИРОДА:

  1. ДЕЙСТВАЩИЯ ВУЛКАН БАТУР и ЕЗЕРОТО БАТУР – Вулкана Батур доминира североизточната част на Бали и се издига на 1,717 м, въпреки че това не е най-високата точка. Тъй като се намират на по-голяма височина, въздухът тук е по-хладен. В близост има ресторанти с панорамна гледка. Заслушайте се и ще чуете грохота на вулкана, който напомня, че няма нищо, което да е по-могъщо от природата.  Много хора се изкачват до върха на вулкана, за да наблюдават изгрева. Изкачването не представлява трудност за хора в сравнително добра форма и отнема около два часа. Посетителите са привличани и от индуския храм Pura Ulun Danu Batur. Кинтамани, Батур и Пенелокан се намират на ръба на огромната Бадур калдера на около 1500 метра надморска височина и предлагат драматични гледки към активния вулкан „Батур“ и спокойното езеро Батур . Село Тоо Бунка се намира на брега на езерото. Хората от тази област са много традиционни балинези. Жената трябва да покрие краката си на колене.
  2. РАФТИНГ – Рафтинг в Бали може да се направи на няколко места кто най-популятното е рафтинг по река Аюнг. Това е прекрасна възможност да се докоснете до девствената природа на Бали и да усетите доза адреналин, докато гребете в гумената лодка. Редица водопади, поточета, орхидеи, франджипани, хибискус, полета със сладки картофи и тапиока – всичко това ще видите по трасето, което е около 11 км, а преживяването трае около 2 часа.
  3. БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА  в град Bedugul. Намира се в Табанан Регент, на 48 километра северно от град Денпасар или на 20 километра южно от град Синграджа. В района има три кратерски езера, езерото Братан, езерото Buyan и езерото Tamblingan. Ботаническата градина е открита през 1959 година. С обща площ от 157,5 хектара (389 акра), тя е най-голямата ботаническа градина в Индонезия. Ботаническата градина в Бали е създадена под егидата на първия президент на Индонезия, Сукарно, на 15 юли 1959 г. Градината варира от 1250 метра до 1450 метра над морското равнище с 2000 вида растения и 20 000 растителни екземпляра, вариращи от орхидеи, бегонии и лечебни растения до бамбукови и Cyatheas. Освен това има прекрасна гледка към езерото Bratan.
  4. ОРИЗОВИ ТЕРАСИ, и най-вече тези в селцето Тегалаланг. Те са впечатлятващо човешко творение – десетки зелени, оризови стъпала, които стават все по-тесни и по-тесни колкото по нависоко отивате. Традиционните балийски системи за напояване, работещите около вас балийци с шапки от кокосови листа, зелените връхчета на ориза, подаващи се от земята, от водата – Тегалаланг (Tegalalang) е място, на което човекът и природата са в пълна хармония.
  5. ВОДОПАД ПУЖУНГАН. Това е един впечатляващ водопад – особено през дъждовния сезон, когато водният пад е повече от 100-метров, а около водопада се образува микроклимат, който позволява на кафените дървета наоколо да процъфтяват. Pujungan не е лесно достъпен и е подходящ за по-склонните към приключения туристи. Всеки, който е стигнал до тук обаче е възнаграден с възможността да поплува в основата на водопада.
  6. ПТИЧИЯ ПАРК – Поговорете си с папагалите или нахранете някое дружелюбно какаду. Можете да наблюдавате шоу с екзотични птици, докато сте седнали удобно в ресторанта на парка. В двете големи езера в центъра има пеликани, жерави, щъркели и всякакви други красиви пернати. Паркът е дом на над 2000 птици. Паркът на птиците (Bird Park) в Бали е разделен на зони, в които са пресъздадени естествените местообитания на птици от индонезийския архипелаг, Латинска Америка, Африка и Австралия. Над 1000 птици, повече от 250 редки вида пернати.
  7. ГРАДИНАТА НА ОРХИДЕИТЕ (Bali Orchid Garden) – Обикновенно се комбинира добре с птичия парк поради непосредствената близост един до друг.

Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


СЪВЕТ:

 И един съвет от мен 🙂 За човек, който иска да види колкото може повече места за кратко време е най-добре да си наеме такси, чийто шофьор често взима ролята и на гид. Цената на ден варира от 500 000 рупии (около 40 долара) до 650 000 или повече, в зависимост от това как е преминал пазарлъкът. Имайте предвид, че в Бали без пазарене, не се случват нещата.

Не е препоръчително да наемете самостоятелно кола, защото трафикът е натоварен, направо ужасен, улиците са тесни и без табели, така че за незапознатия с особеностите шофьор, дори и да разполага с джипиес, не би било лесно да се ориентира. Също така шофирането на Бали би ви довело множество главоболия и много загубено време. Туристите често наемат мотопеди, но това също крие рискове заради неравните пътища, често покрити с дребен чакъл, които подлъгват шофьорите и нерядко стават причина за пътни инциденти.

Прочетете и моите пътеписи за Бали – Част 1 и Част 2

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: