Градчето Сан Педро и пустинята Атакама

Из „До Чили и обратно – едно пътуване до неизразимата природна красота

ПОВЕЧЕ ЗА МАРШРУТА НА ПЪТУВАНЕТО И КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ ВСИЧКО – ВИЖТЕ ТУК.


На следващата сутрин се качихме на обратния автобус от Валпарайсо до Сантяго, Терминал Аламеда, и оттам с друг автобус до летището. На летището разполагахме с достатъчно време да се насладя на вкусните хапки, предлагани в Primeclass Condor Loundge, достъп до който имах благодарение на издадената ми Dinner’s Club кредитна карта. Тази карта в България се издава само и единствено от Първа Инвестиционна Банка и позволява безплатен достъп до над 850 салона в цял свят. В този пътепис няма да засягам темата за кредитните карти, но смятам съвсем скоро да напиша подробна статия за това кои са най-изгодните карти за хората, които често пътуват извън граница.

СЪС САМОЛЕТ ДО КАЛАМА

Полетът ни бе от 14:15ч. и кацна в Калама в 16:20. Пътувахме за първи път с авиокомпания Sky Airlines и впечатлението ни за нея е, че като удобство и атмосфера прилича много на Wizz, но самолетите са с една идея по-малко редове като последният ред е без прозорец. Турбуленцията при тези самолети се усещаше доста по-силно, отколкото с други. Като наближихме летището на Калама, самолетът буквално произволно се носеше нагоре-надолу и наляво-надясно и малко се шашнахме как точно ще кацне. Времето беше ясно, без грам облаци и се чудехме от къде идва тази турбулентност- неопитен пилот или от самолета? След като слезнахме от самолета и и ни лъхна един силен пустинен вятър, разбрахме, че пилотът всъщност се беше справил много добре при наличните метеорологични условия. Нямаше нито ръкав, който да ни отведе от самолета до терминала, нито дойде автобус да ни забере. Затова тръгнахме пеша до така или иначе малкия терминал на летището.

ВАЖНО!

Град Калама се намира на 2200м. надморска височина. Град Сан Педро – на 2400м., а гейзерите El Tatio – 4360 м. Жизненоважно е човек да пие много течности, да се храни с лека храна и да не се преуморява. Всичко това действа положително за по-добрата аклиматизация, свързана с високата надморска височина.

ОТ ЛЕТИЩЕТО НА КАЛАМА ДО САН ПЕДРО

Възможностите за трансфер от летището на Калама до градчето Сан Педро са следните:
– С частно такси – около 100 USD еднопосочно
– С мини бус. Цената е фиксирана за всички компании и е 12 000 CLP ( 20 USD ) еднопосочно или 20 000 CLP ( 30 USD ) двупосочно. Разстоянието между двата града е около 120 километра и се взима за час и половина.
– С такси от летището на Калама до центъра на града, а оттам до Сан Педро има доста изгодни междуградски автобуси за 2-3 USD, но таксито до центъра на Калама обезсмисля цялата тази тренировка, тъй като ще струва не малко пари, а и няма никакъв градски транспорт от летището до града, който да е бюджетна алтернатива на таксито.

Ние избрахме да се придвижваме с мини бус. По пътя непрестанно снимахме марсианския пейзаж наоколо и пустошта. За първи път се намирахме в истинска пустиня. Шофьорът ни остави точно до хотела.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Сан Педро. Виж ТУК!


САГА ПО НАСТАНЯВАНЕ

Хотелът ни се казваше Hostal Lalcketi и го резервирах през сайта www.booking.com като за 2 нощувки платихме 77 долара. Избрахме го, защото разполагаше с малко, но много китно дворче, а и стаите бяха много хубави в сравнение с други на същата цена. Хотелчето представляваше едноетажна постройка с няколко стаи и още при влизане останахме очаровани от китната обстановка наоколо, но това беше само първото впечатление. След това се оказа, че жената, която трябва да ни чекира, не владее нито дума на английски и твърдеше, че трябва да платим на място, въпреки че вече бяха ни удържали от картата цялата сума за престоя предварително. Така изгубихме поне 30 минути в разправии, докато накрая тя не се обади на човекът, чиято собственост е хотела и той потвърди нашата версия.

През цялото това време ние бяхме супер жадни и тъй като знаехме, че на такава надморска височина ( 2400 метра ) трябва да пие много вода, ни стана много неприятно, че трябваше да водим спор за глупости толкова време, вместо да си купим вода. По-късно имахме и други неприятни случки по време на краткия ни престой като смяна на стаята без абсолютно никакво предупреждение като бяха пипали и събрали целия ни багаж и го бяха прехвърлили в другата стая! Също така жената ( същата тази жена с бъкел английски ) правеше проблем и за топлата вода и като я помолихме да ни я пусне, тъй като нямаше, не знам дали от пестене или от яд, но жената включи газовата бутилка за точно 1 минута и разчиташе че затоплената за тази една минута вода ще е достатъчна да се изкъпем и двамата!


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ЗА ГРАДЧЕТО САН ПЕДРО

След като отмина сагата по чекиране в хотела, излезнахме на разходка из градчето. Мога да кажа с ръка на сърцето, че градчето Сан Педро е едно от най-най-най уютните градчета, в които някога съм била. Градчето е малко и всички къщи и хотели са на един, максимум два етажа. Има едва няколко улици, които са асфалтирани, а останалото са черни пътища или чакъл. През градчето минава много малка рекичка. Има и дървета, които са незаменими и много ценни в пустинята. По улиците беше пълно с туристи, макар да не бе най-силния сезон. Магазинчетата очакваха своите посетители. Освен стандартните сувенири като магнити за хладилник и ключодържатели, тук се продаваха и плюшени играчки във формата на Лама, която е характерно животно за района на Андите. Предлагаха се и много кожени изделия, дрехи и чанти, направени от вълна на лама.

Минахме през католическата църква Сан Педро и започнахме да търсим подходящо местенце, където да вечеряме. Набелязахме си няколко и докато се колебаехме в кой точно ресторант да отседнем, чухме музика, която идваше от някое заведение наблизо. Погледнахме през прозореца и видяхме, че свири чилийски оркестър. Веднага си казахме: Това е Мястото 🙂 Беше останала само една маса, специално за нас 🙂 Заведението представляваше чилийски ресторант ( дори така се казва в Google Maps ) и освен различни акомпаниращи състави всяка вечер, заведението разполага и с място, където гори огън. Нашата маса беше точно до огнището и всичко бе толкова романтично и приятно. Количеството на ястията бе огромно, сервираха цели планини в чиниите, което от своя страна компенсираше високите цени в ресторанта. Във почти всяко ястие присъстваше като съставка киноа и/или авокадо.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


ОСНОВНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ПУСТИНЯТА АТАКАМА

Сан Педро е удобна изходна точка за посещението на следните природни забележителности в пустинята Атакама:

Долината на луната (Valle de la Luna.);
Гейзерите Татио (Geyser Еl Tatio);
Лагуна Алтипланикас (Lagunas Аltiplanicas);
Соленото езеро Атакама (Salar de Atacama);
Горещите извори Пуритама (Termas de Puritama);
Соленото езеро Тара (Salar de Tara);
Piedras Rojas ( червени обли скали )
Лагуна Cejar

Какво от изброените забележителности успяхме да видим, четете в следващия пост за Атакама.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС:

ПУСТИНЯТА АТАКАМА: ГЕЙЗЕРИТЕ ЕЛ ТАТИО И ЛУННАТА ДОЛИНА

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: