КРУИЗ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ – МАРШРУТ ДЕН ПО ДЕН

ДЕН 1: ГЕНУА

Круизът отплава от Генуа, който като град ни се стори много скучен и объркан. Въобще не го разглеждахме, а направо се качихме на кораба. Малко след като потеглихме от Генуа, спряхме в морето, за да гледаме как част от екипажа, прави демонстративна евакуация със спасителните лодки, за да знаят всички пасажери какво трябва да правят в случай на инцидент. От общо 10 спасителни лодки, ние трябваше да бъдем в лодка номер 6 – това бе написано на картата, която ни дадоха при чекиране. Ние наблюдавахме демонстрацията от балкона.

ДЕН 2: АЯЧО

На следващия ден акостирахме в град Аячо на о-в Корсика, където се намира родната къща на Наполеон. Работо време на къщата-музей е от 9:30 до 12:00 и после от 14:00 до 18:00 ч. Входната такса е 4, 50 евро/човек, а за деца и младежи под 26 години и от ЕС е безплатно. Това беше единствената спирка, където не слязохме от кораба да разглеждаме, първо защото бяхме уморени от пътя до Генуа и второ, че ни се стори нищо кой знае какво. За сметка на това си почиваме в каютата, разгледахме кораба, хапнахме, топнахме се в джакузито, пак хапнахме и в 19:00ч. тръгнахме от Аячо към следващата спирка от маршрута.

Облеклото за тази вечер беше формално т.е дамите трябваше да са с вечерни рокли, а господата с костюми или смокинги. Аз бях с черна рокля, обувките от абитуриентския бал и ръкавиците от сватбата, а Симеон беше с светъл панталон и обувките от сватбата. Първо имаше коктейл от 18:15 до 19 :15ч., на който освен коктейла ни поднесоха и хапки с хайвер.

След това от 19:00ч. до 19:30ч. всички пасажери се наредихме, за да се снимаме с капитана на кораба. Когато дойде нашия ред, капитанът взе бебе Ави на ръце и така остана за снимката. Тази снимка ни излезе доста солено – цели 16,50 евро, ама няма как – кога друг път Ави ще бъде държана от капитан. След снимките, посетихме театър Бродуей, чиито представления бяха безплатни и тази вечер имаше концерт с оперно пеене и класически танци. Продължи само 40 минути – кратко, но хубаво. Друга вече имаше представления, посветено на тангото.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


ДЕН 3: РИМ

В 8:00ч. акустирахме в Чивитавекия. Това е пристанищен град, на 80 км. от Рим. Tъй като организираните от кораба екскурзии с водач струваха доста солено (минимум 40 евро/човек) решихме да си организираме сами разходката из Рим. Това бе единствения град, където знаех какво точно искам да видя и бях намерила предварително информация кое, как и къде.

И така, хванахме Free Shuttle bus до изхода на пристанището, оттам пеша до гарата на Чивитавекия, откъдето пък с влак за 9 евро/двупосочно на човек стигнахме най-сетне до гарата на Рим. И тъй като първото нещо, което искахме да видим, бе Папата във Ватикана, се качихме на метрото до там. Добре, че решихме да бъдем с кенгуруто, а не с бебешката количка, защото иначе щеше да е напълно невъзможно да влезем в метрото поради голямата навалица от хора в метрото, които също отиваха към Ватикана. Излизайки от метростанцията и тръгвайки към Ватикана, видяхме много, ама много народ, който се връщаше оттам.

За огромно разочарование се оказа, че сме изпуснали Папата за няколко минути. По принцип той всяка неделя точно в 12:00ч. се показва и говори от прозореца на Папската резиденция. Пред църквата Свети Петър бяхме точно в 12:30ч. и ни хвана много яд, че сме го изпуснали. Да отидеш в Рим и да не видиш Папата е като… да отидеш в Рим и да не видиш Папата 🙂

Преглътнахме разочарованието и решихме да влезем в базиликата Свети Петър, която е и най-голямата църква в света. Входът е безплатен, а качването до купола струва 10 евро, но имайте предвид, че до купола се стига по 551 стълби. Вътре се намираха мощите на двама папи и разбира се много позлатени елементи навсякъде. Оттам купихме 20 картички за 1 евро, за да раздаваме на роднините в БГ.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Рим. Виж ТУК!


След това отидохме с метрото до Колизеума. Междувременно започна да вали, но ние бяхме подготвени и си носихме чадър. Входната такса за Колизаума бе 16 евро/възрастен или 9,50 евро, ако се влезе след 14:00ч. Децата под 18 г. са безплатно. Работното време е от 10:30 до 19:15 ч. На влизане съвсем лееекинко прередихме цялата дълга опашка с оправданието, че сме с бебенце 🙂 Вътре не беше точно, както си бях представяла, но въпреки това беше интересно. Оттам видяхме и арката на Константин, както и други руини.

Няма как да не спомена грубото отношение на италианците. Пример: Возим се в метрото и се приготвяме да слизаме на следващата спирка. Влакът спира и вратите се отварят. Италианците, които искаха да се качат във влака, въобще не ни направиха път да слезем, а направо се набутаха в нас. Даже бяха с вид, като че ли очакваха ние с малко бебе в ръце, сме длъжни да им направим път на тях…

В 18:00ч. бяхме на гарата в Civitavecchia и имаме точно половин час да се качим на борда. Е, успяхме – малко бързане, още малко бягане и накрая спринт и готово! 🙂


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус от 10$ в сметката.


МОРСКА БОЛЕСТ

Вечерта след Рим ни хвана морската болест. Отиваме ние към ресторанта да вечеряме и започваме да залитаме от едната страна на другата. Чудим се какво се случва. После сядаме да вечеряме и разбираме, че целият кораб се клати от силните вълни. Келнерите бяха много смешни, носейки разни напитки и блюда и в същото време залитайки в най-различни посоки. Първите два дни абсолютно нищо не усещахме, но за сметка на това следващите два дни беше малко неприятно.

Истината е, че подобни клатения рядко се усещат, но няма кой да гарантира кога ще се случат и кога – не. Когато почна да се клати много се уплаших за бебе Ави да не я хване морската болест, че с повръщане и диария май щеше да се наложи да слезем от кораба. На мен само леко ми се догади, но на Симеон му стана много лошо – получи диария и най-добре се чувстваше, когато беше легнал на една страна. Отделно предния ден Симеон се сдоби с хрема и болки в гърлото, ами сега и морска болест. До края на круиза му се добавиха още и кашлица + силни болки в главата и очите…. Изобщо голяма почивка изкара…  След края на круиза, постфактум, разбрахме, че на рецепцията са раздавали хапчета за морска болест за всички нуждаещи пасажери.

ДЕН 4: САЛЕРНО

Край град Салерно се намира известният вулкан Везувий и древният град Помпей. Ние обаче не успяхме да ги видим, тъй като нямах време да се подготвя с информация кое, как и къде да видим поради бързото организиране на круиза. Затова слязохме от кораба да разгледаме Салерно и да намерим аптека заради здравословното състояние на Саймън. Много духаше, както всъщност беше на всяко пристанище. Намерихме аптека и с много обяснения и смешни жестове най-накрая се сдобихме със заветните капки за нос и хапчета против диария  🙂 Град Салерно беше последния италиански градо, който посетихме.Тази вечер облеклото беше uncasual т.е полуофициално. Мъжете трябваше да са с риза и панталон, жените – с рокля. Да, ама ние много не спазихме етикета.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Салерно. Виж ТУК!


ДЕН 5: ПО МОРЕ

През петия ден не спирахме никъде, а само плавахме към следващата дестинация. Минахме близо до бреговете на Тунис и дойде брегова охрана да прави проверка. Реално първоначалният маршрут на този круиз включвал спиране и в Тунис, но точно по това време на годината в Тунис имаше бунтове и размирици срещу местната власт и съответно круизната компания решила да не спира там. Интересно беше да наблюдаваме как протичаше кореспонденцията между кораба и бреговата охрана – пренасяха си кореспонденцията с червена кофа между двата плавателни съда. Нямаше нарушения и те си тръгнаха. После някой от българите на борда каза, че докато сме минавали край Тунис, от двете страни на лайнера е имало охрана за по-голяма безопасност.

Тази вечер трябваше да сме облечени отново официално. По-различното тази вечер беше, че в ресторанта бяха изгасили основното осветление и всички вечеряхме на свещи. Изведнъж, по средата на вечерята, келнерите направиха кратко шоу. Прозвуча силна музика и всички келнери влязоха в ресторанта, наредени един зад друг, носейки всеки бяла сладоледена торта със светещ фонтан отгоре. След това, като комплимент от капитана, имаше по парче торта и 1 чаша шампанско за всеки пасажер.

ДЕН 6: ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА

Точно в 13:00ч. акостирахме на пристанището в Палма де Майорка. Този ден бяхме решили да се разхождахме с бебешката количка. Качихме се на туристически автобус за 15 евро/възрастен. Първо видяхме Голямата катедрала в Палма – беше много красива. Навсякъде покрай нея имаше палми и много зеленина. Вътре не влизахме, защото нямахме много време. Точно пред катедралата срещнахме българин, който събираше пари като се правеше на ходещ костюмар без глава.

След това отидохме на плажа. Бяхме си взели банските, за да се топнем, но уви, времето беше хладно, имаше зелен флаг, но никой във водата. Разходихме се по крайбрежната алея, по която много силно духаше и затова се качихме с туристическия автобус до едно малко, но много симпатично замъче на върха на един хълм в града. Замъкът се казваше Белвер и оттам имаше страхотна панорама към целият град. Входът за замъка бе безплатен. (Досега не бях пишкала в по-архаична тоалетна 🙂 – wc-то бе построено в една от кулите на замъка).

Като цяло впечатлението ни за Палма е, че е много чист и спретнат град, с  много палми и средиземноморски изглед и е идеално място за живеене. Много ни хареса! Дори започнахме да мислим дали пък да не се преместим да живеем там… 🙂

Не пропускайте да прочетете пътеписите от нашето пътуване с ТРАНСАНТЛАНТИЧЕСКИ КРУИЗ ОТ ЕВРОПА ДО КАРИБИТЕ.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Палма де Майорка. Виж ТУК!


ДЕН 7: МАРСИЛИЯ

На следващия ден ни предстоеше ден в Марсилия. Още сутринта, преди да акостираме на пристанището, забелязахме в морето светли участъци, през които като че ли не минаваха никакви вълни. И така, слязохме на Лазурния бряг, Френската Ривиера – Марсилия. За наше огромно разочарование градът въобще не ни хареса – голям ( вторият по големина град във Франция след Париж ) и мръсен. Неочаквано много негри, араби и мюсюлмани. Тъй като не бяхме платили за организирана екскурзия, отново ние да си организираме обиколката из града.

Като за начало трябваше да излезем от пристанището, което междувременно е най-голямото пристанище на Франция и в Средиземно море. Ходихме пеша до изхода му, което ни отне доста време – около 30 минути. След като излязохме от пристанището, от спирката наблизо се качихме на градски автобус, който ни закара до центъра на Марсилия. Там разгледахме Марсилската катедрала и яхтеното пристанище, което беше огромно. Искахме да стигнем до плажа, но разстоянията се оказаха огромни и се върнахме.

ДЕН 8: НАПУСКАНЕ НА КОРАБА

Тъй като на следващия ден круизът приключваше, бяхме предупредени посредством листовете с дневната програма, че предната вечер трябва да си опаковаме багажа и да го оставим пред вратата на каютата, за да може през нощта стюардите да съберат всички багажи, да ги подредят и пренесат на пристанището.

На другия ден станахме в 6:00ч., а в 7:00 ч. освободихме каютата. После си купихме подаръци за спомен от круиза – поясче с Барби за бебе Ави, ултратънък шах с магнити и часовник за Симеон за 12 евро. След това отидохме да си изплатим всичко, каквото се бе събрало в картата – общо 165 евро. По-голямата част от сумата бяха бакшишите за персонала, които са задължителни и за в размер 7 евро/човек на ден, а за Ави не плащахме. В 9:00 ч. напуснахме този прекрасен кораб. Беше страхотно време прекарано със заедно тримата.

ОТ ГЕНУА ДО БЪЛГАРИЯ

На връщане от Италия към България минахме по същия път, по който минахме на идване. Тръгнахме в 9:00 ч. от пристанището на Генуа и пристигнахме в Пловдив в 13:00ч. на следващия ден. Италианските магистрали ни бяха гратис, както на идване, така и на връщане. Докато зареждахме на една бензиностанция, видяхме два ретро автомобила, 1929 година, които бяха в движение и дори имаха GPS навигация.

Словения минахме отново гратис, както и на идване, но на границата с Хърватия митничарите ни глобиха, защото не бяхме си купили винетка. Глобата беше 300 евро, но при плащане веднага се намаляваше наполовина. В бързината при резервирането и приготовленията за круиза, съвсем бяхме изключили да проверим дали е необходимо някъде да купуваме винетка и, честно казано, не знаехме че ни трябва винетка  в Хърватска. Дори ни дадоха лист, преведен на български, където пишеше какво ни е нарушението. Както и да е, платихме веднага половината сума и продължихме напред.

Спряхме уж да нощуваме, но Симеон изпитваше много силни болки в главата и не можеше да заспи. След три часа въртене решихме тръгваме отново, за да се приберем по-бързо в България. Бяхме много, ама много изморени от пътя.

Интересното факт бе, че никой от нашите роднини не знаеше къде сме отишли, дори на родителите не казахме, за да не се стреснат, че все пак бяхме взели бебе Ави с нас.

РАЗХОДИ за 2 възрастни + 1 бебе

Каюта с балкон – 480 евро
Бакшиши – 112 евро
Покупки на кораба – 53 евро
Пътни разходи от Пловдив до Генуа и обратно – 270 евро
Глоба в Словения – 150 евро
Входни и пътни такси в Рим – около 50 евро

ОБЩО: 1115 евро = 2200 лева


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: