Разпокъсани записки относно ПЛАЖОВЕТЕ, ФЕРИБОТИТЕ, ДНЕВНИЯ БЮДЖЕТ, КОНСТЕНУРКИТЕ, ПЪТУВАНЕТО С КУЧЕ, КВАРТИРИТЕ И ПЪТИЩАТА В ГЪРЦИЯ

МАРШРУТА НА ОБИКОЛКАТА НИ В ГЪРЦИЯ И ПОВЕЧЕ ЗА РАЗХОДИТЕ – ВИЖТЕ ТУК.

ПОВЕЧЕ ЗА ДОКУМЕНТИТЕ ПРИ ВЛИЗАНЕ В ГЪРЦИЯ С КОЛА, КАКТО И ГЛОБИТЕ НА ПЪТЯ – ПРОЧЕТЕТЕ В СТАТИЯТА ТУК.

ПРОУЧВАТЕЛНА ОБИКОЛКА

Поради близостта си до България, Гърция за нас беше останала пренебрегвана дестинация. Ето защо през 2017 година решихме да направим голяма обиколка из гръцките острови и да видим най-известните и красиви гръцки плажове. Също така си бях поставила за цел да проуча дали аджиба в нашата южна съседка ще намеря някъде такъв плаж, който максимално да се доближава като визия на Симиланските острови в Тайланд, на които бяхме година по-рано. Плажовете на Симилан бяха с кристално синя и чиста вода, пълна с тропически рибки и бял кадифен пясък на брега. На всичкото отгоре плажовете бяха изключително полегати, което ги правеше перфектни за семейна почивка. И тъй като гръцките плажове са доста известни из цял свят, си поставих за цел да докажа, че няма нужда да ходим до другия край на света само и само да видим същите плажове, които може да видим и само на половин ден път с колата.

Макар и да избързвам, ще кажа изводите от личното ми проучване: След обиколка на най-известните 20 плажа, разположени на островите Корфу, Лефкада, Кефалония и Закинтос, аз не намерих точно подобен плаж. Видяхме доста WOW плажове с невероятна синя и изумрудена вода или с прекрасни бели и стръмни скали наоколо, но тези плажове бяха или с каменист бряг, или бяха много стръмни, което ги правеше изключително неподходящи за деца. Това са нашите кратки изводи от проучвателната ни обиколка из Гърция. 🙂

Ето и къде може да прочете повече за плажовете, през които минахме:

ПЪТЕПИС ЗА О-В КОРФУ                                                                                  ПЪТЕПИС ЗА О-В ЛЕФКАДА

ПЪТЕПИС ЗА О-В КЕФАЛОНИЯ                                                                        ПЪТЕПИС ЗА О-В ЗАКИНТОС

ДНЕВЕН БЮДЖЕТ

И така нека да започнем от самото начало… Тъй като обиколката ни се очертаваше около 20 дни и от финансова гледна точка, бяхме поставени пред избора дали да съкратим дните и местата за посещение или по-скоро да си поставим някакъв точен бюджет, който да не превишаваме. Бюджета, който си поставихме за двама възрастни + две деца + куче, беше едва по 25 евро на ден… И сега вече си представям вашата реакция и супер отворените ви невярващи очи. 🙂

Истината е, че успяхме да влезем в този бюджет, като 80% от случаите си готвихме в квартирата, а останалите 20% си взимахме нещо от типа на гирос или сядахме на ресторант. Успяхме да спазим този бюджет с уговорката, че се случваше например един ден да изразходим повече от дневния бюджет за сметка на следващия ден, когато пък изхарчената сума беше по-малко.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!ФЕРИБОТИТЕ В ГЪРЦИЯ

Очакваше се по маршрута ни из Гръцките Йонийски острови да се качим на цели 5 ферибота. Средната цена за двама възрастни + две деца + кучето и колата беше около 120 лв.на ферибот.

Билетите за ферибота Игуменица ( Гъция ) – Лефкими (Корфу ) можеше да ги купим предварително не по-рано от 20 дни преди заминаването. Нямаше никакъв проблем да се купи и на място на пристанището, тъй като има достатъчно фериботи от Игуменица и за Лефкими, и за столицата на Корфу – Керкира.

Билетите за ферибота Нидри (Лефкада ) – Фискардо ( Кефалония ) потвърдихме предварително по имейл, но ги платихме на място преди отплаване, тъй като не съществуваше възможността да ги закупим предварително. Имайте предвид, че фериботите са малко и е добре да не оставяте закупуването на билети за последния момент.

Билетите за ферибота Pessada (Кефалония ) – Агиос Николаос ( Закинтос ) платихме изцяло онлайн, както и последния ферибот от Занте ( Закинтос ) за Килини (Гърция ). Общо взето гледахме каквото може предварително да платим, да го направим, за да носим по-малко кеш с нас.

Имахме и една неприятна случка с последния ферибот – този от остров Закинтос за Калини. Тъкмо се бяхме качили на ферибота, заедно с всички останали пътници и превозни средства и в минутата, когато фериботът трябваше да потегли, по уредбата пуснаха съобщение, че поради технически проблем този кораб нямало да пътува днес и трябвало да се преместим на съседния! Представете си какво струпване от хора и коли се получи пред втория кораб, тъй като той трябваше да побере пасажерите и от двата кораба, да не говорим за закъснението, с което пристигнахме в Килини…

КОСТЕНУРКИ КАРЕТА-КАРЕТА

От костенурките Карета-Карета на остров Кефалония и Закинтос се печелят хиляди евро годишно. Интересното за костенурките е, че те живеят в морето, но снасят яйцата си на определени плажове на о-в Кефалония и Закинтос. Още по-интересното обаче е, че когато от тези яйчица се излюпят малките костенурчета, те отиват да живеят във водата и когато дойде време те самите да снасят яйцата си го правят точно на същия плаж, на който са се излюпили. В днешно време цялото това нещо с костенурките е много комерсиализирано и  често те стават жертва на нахални туристи. Затова достъпът до плажовете, на които те снасят яйцата си, се ограничава и е забранено влизането в плажа след залез слънце до изгрев слънце, за да може необезпокоявано да снасят яйцата си, без някой да ги разсейва, плаши и снима. Още един интересен факт за тези костенурки е, че след като снесат яйцата си, те правят дупка на друго място като по този начин се надяват да заблудят хищниците.

КВАРТИРИТЕ В ГЪРЦИЯ

Нещото, на което държахме в мястото за настаняване, беше наличието на кухня или кухненски бокс вътре в стаята/апартамента. Средната цена на квартирите по маршрута ни беше около 40 евро/нощувка за всички. Хотелите резервирах през Booking.com и Hotels.com. Още едно задължително условие при избора на хотел бе безплатното допускане на домашни любимци, защото пътувахме с куче, все пак. Пътувайки с куче никой не ни правеше проблем за него, просто ни даваха малко по-забутани и крайни стаи. Това, което обаче ме разочарова във всички квартири по време на нашата Обиколка из Йонийските острови, беше, че в описанието на хотелите пишеше, че има кухня. А всъщност като отидеш на място и почнеш да готвиш някакви елементарни ястия и все нещо ти липсва – ако има котлон, то тогава ще липсван тиган; ако има фурна, то ще липсва тава или ще има тава, ама няма да има фурна; или ще има всичко това, но пък няма да има прибори, с които да бъркаш или да се храниш. Това със сигурност ще го вземем в предвид за следващи почивки в Гърция.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на о-в Корфу. Виж ТУК!


С КУЧЕ В ГЪРЦИЯ

Първо бяхме решили да вземем с нас нашето куче Чарли – една средно голяма бяла рошава топка, която обича да яде пластелин и мрази боб J След това обаче нещо му се ядосахме и се отказахме да го взимаме… И буквално в последния ден, в деня, в който заминавахме, решихме, че ще го вземем и се наложи по най-бързия начин да му изкараме международен паспорт и да му дадем за вътрешно и външно обезпаразитяване, без които нямаше как да напусне границите на страната. Истината е обаче, че на нито една граница – нито на Българската, нито на гръцката, никой не погледна паспорта на кучето и въобще не се заинтересуваха какво е това, защо го извеждаме и дали има всички необходими ваксинации и т.н Относно фериботите, бях чела предварително, че кучетата трябвало да бъдат с наморник. Нашия Чарли така се наплаши от тези фериботи, че трябваше да го влача из целия ферибот. Кучето не ни създаваше никакви проблеми, освен че като го пуснехме свободно да тича по плажа, после го намирахме на съседния плаж, лаейки по друго куче..:)

ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЮНИ

Времето по време на цялата ни обиколка беше прекрасно. Единствено два дни валеше и то за малко. Останалите дни беше слънчево и дори – горещо. Температурата на водата от самото начало беше съвсем подходяща за къпане и нито на един от нас четиримата не му бе студено.

ПЪТИЩАТА В ГЪРЦИЯ

Гърция е има добре организирана транспортна система – всички най-големи градове са свързани с магистрали. Магистралите в Гърция са широки, спокойни окъм трафик и на много места има поредици от тунели. Пътищата по гръцките острови обаче са друга хава. Те в повечето случаи са еднолентови. Тъй като островите са повече планинска част, отколкото равнинна, ситуацията с пътищата се усложнява още повече – много остро завои и много тесни пътища. На няколко пъти карахме по такива, по които може да мине само и единствено една кола и на завоите беше необходимо да бипкаме, за да се уверим, че няма никой от другия край.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: