Пътепис за Йерусалим – част 1

Как се практикува изкуството да пазаруваш от автобус, защо евреите дават луди пари, за да бъдат погребани на Елеонския хълм и защо източната порта на Стария град е зазидана от турски султан – това и още интересна информация четете в настоящата Първа част пътеписа за Йерусалим, част от поредицата пътеписи „Израел – Божия земя“.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗРАЕЛ И ЦЯЛАТА ПОРЕДИЦА ПЪТЕПИСИ ЗА ИЗРАЕЛ МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТУК

КЪМ ПРЕДИШНИЯ ПЪТЕПИС –> ТЕЛ АВИВ, ЯФА И ВИТЛЕЕМ

Понякога на израело-палестинската граница стават задръствания и точно това е най-доброто време за шопинг. Какво имам предвид ли? Ами много просто – край граничните стени има палестински търговци, които предлагат всякакви сувенири, шалове (уж кашмирени), фурми, плюшени играчки във формата на камили и др. Тези търговци само чакат да се появи голям лъскав автобус, пълен с туристи, като нашия и го нападат с всякакви оферти. Вкарват стоката си през шофьорския прозорец и се започва пренасянето на още стока навътре и изнасянето на кеш навън. Голямо викане, голям смях, голямо приключение…

История на Йерусалим

Йерусалим има дълга над 4500-годишна история. Първите сведения за града са, че се е казвал първоначално Салим (Битие 14:18), а след това Евус (Съдии 19:10) По-късно градът е бил превзет от цар Новуходоносор (през 605г. пр. хр.), от Александър Македонски (през 332г. пр. Хр.), от Римската империя (през 63г. пр. Хр.). Градът е бил изцяло разрушен през 70г. сл. Хр. от император Тит.

Събития, случили се на храмовия хълм, в миналото известен като хълма Мория. Първоначално там е бил изпратен Авраам да принесе сина си в жертва, след това на същото това място цар Соломон построява Първия храм през 967 г. пр. Хр., след това Зоровавел го възстановява и построява Втория храм (през 537 г. пр. Хр.), а днес на това място се намира джамията „Ал Акса“, построена 691г. Джамията се нарича още „Купола на скалата“, защото последователите на Мохамед вярват, че именно тук е камъкът/скалата, от която той „отскочил“ с коня си и се възнесъл на небето. Към настоящия момент земята под джамията е притежание на Йордания. Да, правилно прочетохте – нито на Израел, нито на Палестина, а на Йордания.

Интересен видеоклип, показващ цялата история на Йерусалим от първите заселници до ден днешен. Вижте ТУК.

География на Йерусалим

Долините Кедрон, Еном и Тиропоейон се събират близо до южния край на Стария град. Долината Кедрон продължава източно от Стария град и го отделя от издигащият се на изток Елеонския хълм. По южния край на Стария град е разположена долината Еном, свързвана с библейската Геена. Долината Тиропоейон (на сиренопродавачите) започва на северозапад, близо до Дамаската порта, продължава на юг-югоизток през центъра на Стария град до извора Силоам, а след това отделя разположения източно Храмов хълм от останалата част на града.

Потокът Кедрон е между хълма Мория и Елеонският хълм и е дълъг около 39 км. и стига до Мъртво море. Историята разказва, че Давид бяга от Саул, пресичайки потока. На този поток цар Йосия прави завет да следва Господа. На същото място Цар Аса събаря езическите жертвеници.

Старата част на града е оградена от високи, на места до 30 метрови стени, построени през 1542 г. от турския султан Сюлейман Великолепни.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Йерусалим. Виж ТУК!


Йерусалим днес

Населението на Ерусалим е около 800 000 души. От тях 64% са евреи, 32% – мюсюлмани и 2% – християни. Ерусалим е град на три религии – юдеизъм, християнство и ислям. Всяка седмица там има три последователни свещени дни: петък – поклонение на арабите, събота – на юдеите и в неделя – на християните.

Стария град е разделен на 4 квартала:

  • Еврейски– населен от ортодоксалните юдеи
  • Арабски – населен от палестинци
  • Арменски – южната част на града
  • Християнски – населен от чужденци, сирийци и копти, всеки около своя манастир

Елеонския хълм

По склоновете на Елеонския хълм се намират еврейските гробища (около 150 000 на брой) на най-богатите евреи, които вярват, че когато дойде Месия, (те още го чакат), Той ще слезе на Елеонския хълм и първо ще възкреси тези, които са най-близко погребани. За един гроб богатите евреи днес плащат 80 – 100 000 долара само за да са първи при възкресението.

Елеонският хълм по време на Соломон се е наричал „хълм на разврата“ поради многото езически олтари, построени там. Друг интересен факт е, че според еврейската мярка за разстояние Елеонският хълм е на един съботен път разстояние (а това не е хич много).

След това влязхоме в Гетсиманската градина. Оказа се, че някои от маслините, които са все още там, са на възраст около 2000 години и поради тази причина е напълно вероятно някои от тях да са били преки свидетели на молитвите на Исус и предателството на Юда. Маслините наистина изглеждаха като да са на много години.

Последва минаване край гробницата на Авесалом, гробницата на цар Езекия и гробницата на Елисей, разположени една до друга край потока Кедрон. От там се насочихме право нагоре към крепостната стена на Йерусалим.


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Крепостната стена и портите на Йерусалим

По времето, когато евреите под ръководството на Неемия съграждат за 52 дни защитните стени на Ерусалим (истинско чудо), в тях е имало 8 порти. Според Книгата на Неемия, глава 3 те са носели следните имена:
1. Овчата порта (през нея свещениците са внасяли жертвените животни в Храма); 2. Рибната порта (преминавал е всеки, който искал да продаде своя улов); 3. Старата порта; 4. Портата на долината; 5. Портата на бунището; 6. Портата на извора (води към Силоамския водоем); 7. Портата на водата и 8. Конската порта.

Днес в защитната стена на Ерусалим портите са малко по-различни и някои носят ново име. Те са следните:
1. Златната порта – затворена (зазидана) до завръщането на Исус Христос.
2. Овчата порта – през нея влезе Исус като Агнец Божий поемащ на Себе Си греховете на света
3. Портата Яфа – която води към Тел Авив (Яфа).
4. Дамаската порта – през която гонителят Савел е минал с писма да залови християните в Дамаск.
5. Порта Сион – водеща към Еврейския квартал.
6. Лъвската порта – през нея дякон Стефан е изведен извън града и убит с камъни.
7. Единичната порта – водеща към подземията на храмовия хълм. Сега е зазидана.
8. Портата Хулда (Портата на пророк Мохамед) –  Тя е зазидана, но Мохамеданите вярват, че техния пророк ще се завърне и ще влезе през тази порта в Ерусалим. (Copy-Paste на пророчеството за Исус в Библията)


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Йерусалим. Виж ТУК!


Златната порта (Източната порта)

Стигнахме до „Златната порта“ – това е вратата, през която е минал Исус при Своето триумфално влизане в Ерусалим (на Цветница). Пророк Йезекиил пророкува в 570 г. пр. Христа:
„Тази порта ще бъде затворена, няма да се отвори и никой човек да не влезе през нея, защото Господ, Израилевият Бог е влязал през нея; затова тя ще бъде затворена ! А Князът, Който като Княз ще седне в нея, за да яде хляб пред Господа, Той ще влезе през тази порта и през същия път ще влезе.“ (Йезекиил 44:2,3)

Сюлейман Великолепни чул от някой, че през тази врата ще влезе пророкът Иса Пейгамбер (на арабски = Исус Христос) и за да не Го допусне да влезе и завладее от турците Ерусалим, Сюлейман заповядал да зазидат тази Източна порта, без да знае, че с това станал причина за изпълнението на горе цитираното Божие пророчество.
Хитлер също е имал амбициите да влезе триумфално през Златната порта, но не е успял.
Англичаните са мислели с топовни изстрели да разбият зазиданата порта, но и техните планове се осуетили.

Витезда и подземните водни тунели на Йерусалим

В къпалнята Витезда Исус излекувал човек, болен от 38 години. Това е било и място за умиване на жертвените животни преди да минат през Овчата порта към храма. Интересно е, че водата в къпалнята е идвала от растояние 800 метра през подземен тунел, прокопан в скалите, който бил във формата на „S“. Бил е започнат да се прокопава от строители по времето на цар Езекия от две страни. Строителите, които копали тунела, се срещнали някъде по средата, като разминаването е било само 20 сантиметра! Днес тези тунели под земята са отворени за посещение от туристи, но е необходимо човек да е в добра физическа форма, за да се навежда, тъй като тунелите са ниски и тесни. Изходна точка за влизане в подобни водни тунели е Давидовия дом.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


 

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> ПЪТЕПИС ЗА ЙЕРУСАЛИМ – ЧАСТ 2

Хареса ли ви статията? Моля споделете в: