Пътепис за Палермо на остров Сицилия в Италия.

Успя ли Палермо да ни очарова, какво не бихме препоръчали да посетите там и кое място е точно за вас, ако търсите истински зловещо преживяване? – това и още интересна информация, четете в настоящия пътепис за Палермо и остров Сицилия, част от поредицата пътеписи „С деца на Лазурния бряг + Средиземноморски круиз + Амалфийско крайбрежие“.

ВИЖТЕ МАРШРУТА, ПРОГРАМАТА И РАЗХОДИТЕ ЗА ЦЯЛОТО ПЪТУВАНЕ ТУК.

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА: ТУК

Следващата спирка от нашето круизно пътешествие беше град Палермо на остров Сицилия, Италия. В продължение на няколко години все заглеждах евтините самолетни билети до Сицилия, които се намираха целогодишно (дори и в летния отпускарски период). Още при предварителното търсене на информация в Интернет за интересни забележителности в града и района, така и не намерих нещо кой знае какво.

Палермо е главният град и столица на остров Сицилия. Основан е през VIII в. пр. Хр. от финикийците, но в последствие различни култури са оставили своя отпечатък върху архитектурата на града, като в днешни дни могат да се видят елементи от арабски и византийски влияния, готика и барок.

ПАЛЕРМО – ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Круизният терминал се намира на пешеходно разстояние до центъра на града. Първо се насочихме към Музея на куклите-марионетки. Първо, че трудно намерихме входа към музея и второ, че вътре някак беше супер неуредено. Музеят се намираше в една старинна 3-етажна сграда и тъй като нямаше никакви упътвания, карти или стрелки ние постоянно се чудихме накъде да вървим. Нямаше и никой, когото да питаме за каквото и да е. За съжаление в огромна степен марионетките буквално имаха зловещ вид и набързо си тръгнахме. Определено не препоръчваме посещение на Музеят на марионетките в Палермо.

Наблизо се намираше парк Giardino Garibaldi, където се намираха 150-годишни фикуси, които изглеждаха наистина впечатляващо. Минахме край бароковото кръстовище „Куатро Канти“ (Quattro Canti) или „Четирите ъгъла“, където във всеки ъгъл на кръстовището могат да се видят уникални сгради, украсени със статуи и пищни колони. Последва фонтан Претория на едноименния площад, известен още като „фонтана на срама“ поради поставените множество голи статуи около фонтана. И точно там, в другия край на площада се намираше католическа църква. Без думи! Кеф ти голота, кеф ти молитва!


Ако и ти искаш да си върнеш част от заплатената сума за хотели, полети или продукти, регистрирай се на този линк ТУК и всеки нов потребител получава бонус до 10$ в сметката.


Един странен и зловещ музей в Палермо на н-та степен е Музеят на мъртвите (Катакомбите на Капуцините), който, разбира се, че не посетихме, защото бяхме с деца. Там се съхраняват над 8000 мумифицирани скелета на бивши жители на Палермо. За сметка на това влязохме в No mafia memorial. Входът е безплатен срещу доброволно дарение. Представляваше най-обикновенна сграда, в която доброволци бяха закачили по стените най-различни снимки на известни мафиоти, техните лични истории и интересни факти за мафията на остров Сицилия.


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на остров Сицилия. Виж ТУК!


Катедралата на Палермо „Успение Богородично“ заедно с паркът отпред, където се намира статуята на Св. Розалия, изгледат прилично и мисля, че всеки, който се е запътил към тази част на Италия, е добре да отдели време да ги посети. Има възможност посетителите да се качат на част от покрива в търсене на панорамна гледка.

На връщане към кораба минахме през открития рибен пазар Vucciria. Потресаваща миризма, отвратителна гледка, въображаема хигиена.

Палермо определено ме разочарова много със мръсотията навред по улиците и невъзможността пешеходците да се движат по тротоара, защото същият бе зает с прилежащи към близкото кафене маси и столове. Също така сувенирите, които се продаваха във всеки магазин бяха с изображения на езически богини и символи – то не бяха чаши, чанти, ключодържатели, магнити, картички и т.н. Странно е, че никъде другаде по света не съм забелязала толкова много езичество на толкова малка територия, колкото в Сицилия!


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел на остров Сицилия. Виж ТУК!


ФИНАЛНИ ПРИГОТОВЛЕНИЯ

Направихме си последни семейни снимки с кораба отвън, след което започнахме подготовка по прибиране на багажа. Като при всяко круизно пътешествие, беше необходимo да оставим тежките си куфари и чанти пред вратата на каютата до 24:00 ч. вечерта, за да може и те да бъдат взети и транспортирани до багажното отделение на кораба, а след това и до круизния терминал на следващото пристанище, където щяхме да слезем от кораба окончателно.

Също така в последната вечер от престоя ни на MSC Grandiosa, отидохме до бюро Информация, за да осребрим натрупаната в корабните ни карти сметка. Можехме да следим извлечението от сметката си на телевизора в каютата, а плащането можеше да се направи освен на Информация, така и на един от множеството интерактивни дисплей, разположени навсякъде из кораба.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС ОТ ПОРЕДИЦАТА –> Слизане от кораба. От Неапол до Помпей.


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: